Article image

Boj se slavným Ajaxem začíná v Amsterdam Aréně!

Team logo Team logo
AFC Ajax FK Jablonec
1:0
Evropská liga, 4předk1 čt 20. 8. 2015, 19:00
Reportáž

Kvalifikace Evropské ligy vstupuje do poslední fáze, takzvané play off. Jablonecký klub se v přímé konfrontaci postaví gigantu holandské kopané, slavnému Ajaxu Amsterdam!

Ajax patří mezi čtyři celosvětové kluby, které se pyšní sbírkou hlavních evropských trofejí. 33násobný holandský mistr loni skončil v Eredivisie na druhé příčce a musel do kvalifikace Ligy mistrů proti Rapidu Vídeň. Amsterdamští nejdříve v Rakousku remizoval 2:2, jenže v domácí odvetě překvapivě prohráli 2:3! Nespokojení Holanďané tak museli vzít zavděk alespoň účastí v play off Evropské ligy. Bývalý skvělý obránce a dnes hlavní kouč Ajaxu Amsterdam Frank de Boer přesto pomýšlí i v Evropské lize vysoko. „Naším cílem je zahrát si v semifinále této soutěže. Z našeho týmu mám dobrý pocit. Před Jabloncem se ale musíme mít na pozoru, vždyť vyřadil Kodaň,“ sdělil 45letý kouč.

Jeho tým disponuje poměrně mladým kádrem, v jeho řadách jsou jen dva třicátníci. Jedním z nich je zkušený obránce Heitinga, který do klubu přestoupil letos v létě. Trenér Frank de Boer se může krom jiného spoléhat na dvojici dánských reprezentantů Schöneho a Fischera. V brance kraluje reprezentační gólman Cillesen, kapitánem týmu je 22letý záložník Klaassen. Ofenzivní síla týmu je veliká, největší nebezpečí hrozí z kopaček polského útočníka Milika, gólově se často prosazují také El Ghazi či Schöne. V amsterdamském týmu hostuje z anglického Arsenalu Londýn také útočník Sonogo. Ajax i v létě tradičně posiloval, z Alkmaaru získal srbského záložníka Gudelja, z Tilburgu obránce Dijkse a z německého Mönchengladbachu krajního záložníka Younese.

Holandská liga má za sebou dvě úvodní kola, Ajax v nich získal plný počet bodů za dvě přesvědčivé výhry shodným skore 3:0. Jablonečtí trenéři tak sledovali našeho soupeře nejdříve při vítězství v Alkmaaru a týden poté také v domácím zápase s Willemem Tilburg. Gólově se na začátku nové sezony daří především El Ghazimu, který se prosadil ve všech zápasech krásnými brankami. „Oni celkově mají ve svých řadách spoustu kvalitních a rychlých hráčů. Jsou dobří na míči a výborně technicky vybavení,“ všiml si hlavní kouč Jablonce Jaroslav Šilhavý.

Amsterdam ArenA pro 53tisíc diváků bude dalším lákadlem pro náš tým i věrné fanoušky, kteří vyráží podpořit naše barvy do Nizozemí. „Bude tam skvělá atmosféra, lidé tam chodí na svůj tým a své hráče, i z tohoto pohledu to pro nás bude těžký oříšek. I v Kodani byl ale krásný stadion s výbornou akustikou, nebylo tam slyšet vlastního slova a zvládli jsme to,“ neskládá zbraně Šilhavý.

Podobně naladěná je i jablonecká kabina. „Jedeme k silnému a slavnému soupeři, jedeme si to užít a udělat tam co nejlepší výsledek. Necháme tam všechno. Věřím, že když to opět odmakáme, tak se nám to vrátí,“ říká útočník Tomáš Wágner. Jeho slova ještě doplňuje natěšený Vít Beneš. „Pro mě to bude asi největší zápas v kariéře. Musíme všichni hrát víc jak na sto procent, tak abychom si přivezli nějaký skvělý výsledek do odvety. Nečeká nás nic lehkého, ale já věřím, že hrát se dá s každým,“ konstatoval jablonecký obránce, který v neděli svým gólem zajistil v závěru Jablonci alespoň bod v derby s Libercem.

Dvojzápas s Ajaxem začíná tento čtvrtek v holandské metropoli. Úvodní duel byl svěřen do rukou francouzským arbitrům. Sledujte naše webové stránky i sociální sítě klubu, budeme vás postupně informovat o přesunu jabloneckých fotbalistů k zápasu a sledovat budeme také naše fanoušky, kteří vyrazí autobusy do hlavního města Holandska.


Utkání začíná ve čtvrtek 20. srpna od 19 hodin v Amsterdam ArenA v Amsterdamu

Rozhodčí: Tony Chapron - Hicham Zakrani, Alexandre Viala (všichni FRA)

Delegát UEFA: Mikael Salzer (SWE)


Author Jan Bendl
Sdílet článek