Article image

Těšíme se a věříme, že to můžeme zvládnout

Team logo Team logo
FK Jablonec AFC Ajax
0:0
Evropská liga, 4předk2 čt 27. 8. 2015, 18:00
Reportáž

Kouč Jaroslav Šilhavý působí i před důležitým zítřejším zápasem klidně, tak jak je u něj obvyklé. Jablonecká strana už má za sebou předzápasový trénink i tiskovou konferenci, co vše na ní zaznělo?

Zápas plný očekávání čeká zítra na jablonecké fotbalisty. Jak se před historickým duelem pro jablonecký klub vypořádává s nervozitou kouč Jaroslav Šilhavý? „Člověk je samozřejmě nervózní při každém zápase, ale do něj už musí jít s chladnou hlavou. Musím přiznat, že v Amsterdamu jsem byl nervóznější, protože jsme nevěděli, jak se bude soupeř prezentovat,“ prozrazuje na sebe jablonecký lodivod.

Hned po prvním utkání v Amsterdamu kouč pozoroval na svých svěřencích určité odhodlání. „Už od toto zápasu v Holandsku vnímám na hráčích tu koncentraci a odhodlání. Prokázali jsme to už v Brně a teď to pokračuje do zítřejšího zápasu. Vnímáme, že bude vyprodaný stadion a lístky už nejsou k dostání. Z pohledu koncentrace nemám strach, ta touha je tam prostě veliká. Těšíme se na to a věříme, že to můžeme zvládnout,“ konstatoval na dnešní tiskové konferenci Šilhavý.

Analyzovali jsme zápas na Ajaxu. Cítíme pokoru a respekt k soupeři, ale nebojíme se,“ uvedl dále, ikdyž k taktice příliš sdílnější být nechtěl. „Nechci prozrazovat naši taktiku. Budeme ale muset vycházet ze zabezpečené obrany. Musíme předvést větší produktivitu, než byla na Ajaxu. Musíme dát ten gól a zkusit ten zápas dotáhnout třeba na penalty. Chce to koncentraci od první minuty,“ nabádá zkušený trenér.

Ošidný výsledek 0:1 z prvního zápasu ale staví do role favorita stále slavný Ajax. Problém by však byl, kdyby holandský velkoklub i v odvetě na Střelnici skóroval, v tu chvíli by jablonečtí museli vstřelit minimálně tři branky. „Myslím, že i toho jsme schopni. Vzadu nejsou bezchybní, přesvědčili jsme se, že jejich obranu lze překonat. Ale bez inkasovaného gólu by to bylo samozřejmě lepší,“ pousmál se kouč, který včera zaměřil tréninky i na standardní situace a penalty. „I standardky můžou hrát svou roli. Ladili jsme i penalty, jenže tlak toho penaltového rozstřelu je pak v zápase úplně jiný. Je to hodně o rozpoložení a psychice každého jednotlivce,“ konstatuje Šilhavý.

Jablonecká kabina vnímá souboj s AFC Ajax velmi prestižně, větší i menší zdravotní obtíže hráčů jsou pryč. „Nikdo není na marodce, všichni chtějí hrát,“ prozrazuje s úsměvem na tváři jablonecký kouč.


Author Jan Bendl
Sdílet článek