Article image

Kouč Frank de Boer: Roli favorita musíme přijmout

Team logo Team logo
FK Jablonec AFC Ajax
0:0
Evropská liga, 4předk2 čt 27. 8. 2015, 18:00
Reportáž

Slavný AFC Ajax dorazil na jabloneckou Střelnici! Tým trenéra Frank de Boera si den před odvetou play off Evropské ligy vyzkoušel pažit jabloneckého stadionu.

Bývalý vynikají obránce a dnes hlavní kouč Ajaxu Frank de Boer bohužel nenominoval k zápasu mladičkého českého hráče Václava Černého, který ochutnal Evropskou ligu právě před týdnem v domácím utkání v Amsterdamu. Místo něho holandský kouč přivezl na sever Čech na tomto postu hrajícího dánského reprezentanta Victora Fischera a Němce Amina Younese. „Vaškovi bude teprve 18 let, nám se teď vrátili na lavičku další hráči. Pro Václava teď bude lepší, když ten jeho vývoj půjde krok za krokem. Pět minut v zápase ho neposune výš, on musí hrát, proto půjde za juniorku,“ řekl na adresu jediného českého hráče v Ajaxu kouč Frank de Boer. Trenér k odvetnému utkání přivezl do Čech devatenáct fotbalistů, jejich cíl je jasný, chtějí postup do základní skupiny Evropské ligy.

Přivážíme si dobrý výsledek, ale musíme ho tady potvrdit. Chce to dát i tady gól, pak by musel Jablonec vstřelit branky tři. Nesmíme nic podcenit a dopustit se nějakých zbytečných chyb. Bude to ještě těžké,“ odhaduje kouč nizozemců.

Roli favorita musíme přijmout. Máme mladý tým, což může být výhoda pro Jablonec. Vaše mužstvo má ve svých řadách více zkušených hráčů. My máme hodně kvality v týmu, ale ne vždy kvalita vyhrává, někdy vyhrává místo ní charakter,“ řekl kouč Ajaxu.

Jak vidí bývalý vynikající stoper jablonecký tým? „Dobře jsme si Jablonec zanalyzovali. Víme, že mají dobrý týmový duch, už první zápas nám ukázal, že pracují jeden za druhého, nevzdávají se, dobře bránili a měli i příležitosti. Pro nás bylo těžké se dostat přes jejich defenzívu a vytvořit si šance. Mentalita vašeho týmu je vysoká, působili na mě velmi dobře i organizovaně,“ uvedl Frank de Boer na adresu jabloneckého týmu.

Jen jeden fotbalista našeho holandského soupeře už prostředí v Jablonci zná. Obránce Nick Viergever v roce 2011 odehrál obě dvojutkání Evropské ligy, když Jablonec bojovali proti AZ Alkmaar, jehož dres v tu dobu oblékal a z kterého později přestoupil právě do Ajaxu.

Fotbalisté Ajaxu jsou zvyklí na monstrózní Amsterdam Arénu, menší stadion jim prý nevadí. „Malých stadionů je v Holandsku spousta, například v Excelsioru je i stánek menší než pro 6000 lidí, to pro nás není problém. Pokud bude plno, tak je to vždy super,“ řekl hlavní kouč našeho soupeře s tím, že Jablonec si stihl prohlédnout jen v okolí stadionu.

Výprava AFC Ajax přistála před polednem na pražském letišti, poté se přesunula do libereckého hotelu Zlatý Lev, kde se ubytovala. Před sedmou hodinou dorazili svěřenci Frank de Boera na jabloneckou Střelnici. Hlavní kouč nejdříve zodpověděl na tiskové konferenci otázky přítomných novinářů, poté se odebral k předzápasovému tréninku, a sám se i s hráči zapojil do oblíbeného baga.

Tiskový mluvčí AFC Ajax Miel Brinkhuis následně prozradil několik perliček. „K zápasu přijede asi 380 našich fanoušků. Pozvali jsme také naše bývalé hráče Zdeňka Grygeru a Tomáše Galáska, oba byli pozvánkou potěšení, ale bohužel nemohli přijet. Bude tu také sportovní ředitel Marc Overmars, možná i Edwin van der Sar, ten ale musí být v pátek na losu v Monaku (úsměv). Bratr hlavního kouče Ronadl de Boer bude utkání doprovázet jako televizní expert,“ řekl manažer pro komunikaci s tím, že asistent hlavního kouče Ajaxu Denis Bergkamp, který je znám svým odporem k letecké dopravě, do Čech s týmem nepřiletěl.


Author Jan Bendl
Sdílet článek