Article image

Hráči prožívají po vyřazení s Ajaxem zklamání

Team logo Team logo
FK Jablonec AFC Ajax
0:0
Evropská liga, 4předk2 čt 27. 8. 2015, 18:00
Reportáž

Zklamání z vyřazení těsně před branami základní skupiny Evropské ligy si prožívají jablonečtí fotbalisté. Odvetné utkání s AFC Ajax hodnotí Ján Greguš, Tomáš Hübschman a Martin Pospíšil.

Naštvaný Ján Greguš: Vyřazení? Moje chyba….

Mužstvo má za sebou evropskou ligu. Jak vám je po dnešním zápase, ve kterém jste bojovali, dřeli a měli šance, ale nakonec postup nevyšel?

Celé mužstvo a hlavně já jsem hodně zklamaný a dnešní remízou to všechno vyvrcholilo. Máte pravdu v tom, že jsme dřeli, bojovali a výsledek je pouze to, že jsme se slavným Ajaxem nepropadli. V prvním poločase jsme soupeře tak trochu oťukávali a nic tam skoro nebylo. Ve druhé půli jsme to trošku otevřeli a měli jsme minimálně tři, čtyři šance, z kterých jsme měli dát gól. Začalo to tou neproměněnou penaltou a potom se smůla s námi táhla až do konce.

V první půli jste měli pasáže, kdy jste se dlouho nedostali k míči. Jak si to vysvětluješ?

Je třeba vyzdvihnout kvalitu protihráčů. Výborně kombinovali a neztráceli zbytečně balon. Snažili jsme se je presovat, ale sami jste viděli, že to bylo těžké. Navíc jsme nechtěli hru otevřít hned od začátku. To by asi nebylo dobré.

Ty jsi měl šance už v prvním zápase na Ajaxu a dneska to pokračovalo zahozením té nejvyloženější šance, které mužstvo má. Proč ta penalta dneska nevyšla?

Jak jste říkal, ty šance byly už v prvním zápase a dneska ještě k tomu přibyla neproměněná penalta. Nevím, co na to říct… . Snažil jsem se to dát k tyči a k velkému neštěstí to šlo od tyče ven. Byla to moje chyba.

Jak se cítí hráč, když vidí, že se míč odráží od tyče?

Ty pocity jsou strašné. Byl jsem hrozně naštvanej a nespokojenej. Ale stále tam ještě bylo asi půl hodiny na to, abychom aspoň jeden gól dali a šlo by se na penalty. Šance přišly, ale gól jsme nedali.

Rozhodčí po druhé žluté kartě ještě vyloučil hráče Ajaxu a šance stále byla. Navíc vám v té chvíli hodně pomáhali i diváci.

Co se týká fanoušků, tak dneska byli úžasní a kéž by bylo více takových momentů, kdy zažijeme vyprodanou Střelnici. Určitě nás červená karta vyhecovala a ten náš tlak se ještě zvětšil. Nějaké šance tam byly, podržel je však brankář. Ale jak jsem už předtím řekl. Mojí vinou jsme nedali penaltu, kdežto oni v prvním zápase ano a proto jsme nepostoupili.

Dokázali jste, že se dá se slavným Ajaxem hrát a proto jsou pocity asi hodně smíšené.

Máte pravdu v tom, že pocity jsou hodně smíšené. Už v prvním zápase jsme si dobrým výsledkem vypracovali takovou pozici, že se postup dal uhrát a zklamání je obrovské. Myslím, že kdybych penaltu dal, tak jsme postoupili.

Dá se odnést z tohoto dvojzápasu něco pozitivního?

Nedal jsem penaltu, takže pro mě je v této chvíli hledat něco pozitivního dost těžké. Oni vlastně rozhodující gól dali z penalty, takže co se týká defenzívy, tak jsme je do vyložených šancí nepouštěli. Ta byla dobrá.

Po té penaltě jsi tam měl ještě jednu šanci, ale balon se ti nějak zamotal pod nohama.

Chtěl jsem vystřelit levačkou, bohužel mi to nesedlo na nohu a netrefil jsem to.

Proč jsi střídal?

Možná v tom byla frustrace z té mé nepovedené penalty. Kdybych byl trenér, tak bych se asi taky vystřídal.


Kapitán Tomáš Hübschman: Nedokázali jsme míč dotlačit do sítě

Zklamání z vyřazení je na vás všech patrné.

To je teď veliké. Bohužel jsme nepostoupili, přitom šance jsme měli. S naší největší šancí, penaltou jsme ale nenaložili úplně nejlépe, stejně jako z dalšími příležitostmi. Ján to na trénincích kope dobře, bohužel dneska mu to nevyšlo.

Ajax ale byl dnes k poražení.

Už po penaltě jakoby znervózněli, pak dostali ještě tu červenou kartu a znervózněli ještě víc. Už nebyli v takové pohodě, v jaké odehráli první poločas, kdy hodně drželi míč a nikam se netlačili.

Jaké byly taktické pokyny?

Nechtěli jsme hru otvírat, abychom nedali Ajaxu prostor a neinkasovali, což by v dané chvíli rozhodnout. Záměr byl čekat na standardní situace nebo na brejky. Věděli jsme už na základě prvního zápasu v Amsterdamu, jak se bude Ajax prezentovat.

Vzájemný dvojzápas tedy rozhodla jedna proměněná a jedna neproměněná penalta.

Po prvním zápase jsme věděli, že šanci nějakou máme. Bohužel jsme nedokázali nic dotlačit do sítě. To byl asi hlavní rozdíl mezi oběma týmy, byť oni se trefili právě a jen z penalty.

Základní skupina Evropské ligy nám opět unikla o vlásek.

To ano, ale na druhou stranu, nepropadli jsme. Spousta lidí nám nevěřila ani s Kodaní. A nakonec jsme nebyli horší ani proti Ajaxu. První zápas jsme proti nim měli možná víc vyložených šancí, ale na to se fotbal nehraje.


Kdybychom ji dali, tak jsme zápas mohli zvládnout, řekl k neproměněné penaltě záložník Martin Pospíšil

Pocity těsně po zápase asi nejsou dobré.

Tak to určitě. Zklamání všech je obrovské. Chtěli jsme přes slavný Ajax postoupit do skupiny Evropské ligy a to se nám opět nepodařilo. Ale hlavně jsme zklamaní z toho důvodu, že jsme je chtěli porazit a mohlo k tomu dojít.

První poločas mi připomínal úvodní zápas, kdy jste dobře bránili a moc to neotvírali.

Hrát od začátku s Ajaxem otevřenou hru by asi pro nás bylo smrtící. Snažili jsme se dobře bránit a myslím, že nám to vycházelo. Ani soupeř nevěděl, s čím přijdeme, takže by se dalo říct, že první půle byla spíš taktická.

Ajax vám chvílemi balon nepůjčil delší dobu. Jak těžké je běhat a nemít balon?

Určitě to nic příjemného není. Běhání bez balonu bere hodně sil. Navíc oni měli výhodu gólu z prvního utkání a nikam nepospíchali. Jejich cílem bylo hlavně neztratit míč, abychom z rychlého brejku neohrozili jejich branku stejně jako na Ajaxu.

Druhá půle už byla o něčem jiném.

Je to tak. Trošku jsme to otevřeli a chodili dopředu. Pár dobrých šancí jsme si vytvořili a je škoda, že jsme jich nevyužili a nedali góla.

Zdálo se, jakoby jste čekali na svou šanci a ta přišla v podobě penalty.

Ano, tak jsme to chtěli. Stane se, že se někdy penalta nedá, ale zvlášť dneska, kdy to bylo o jednom gólu, to hodně bolí. Zatímco oni ji doma proměnili, my ne a proto jsme nepostoupili. Sice potom došlo k vyloučení hráče Ajaxu a přišly další šance, které taky mohly skončit gólem, ale bohužel, dneska nám to tam nespadlo.

Někteří fanoušci očekávali, že na penaltu půjdeš ty.

Já jsem na ni ani nebyl určený. Gregy (Greguš) doteď všechny penalty dal, takže nebyl důvod něco měnit. Viděl jsem, že to měl chuť kopnout ještě Standa Tecl, kterého znám a vím, že je na penalty dobrej, ale kluci se domluvili takhle. Je to škoda. Kdybychom ji dali, tak jsme zápas mohli zvládnout.

Po vyloučení byl váš tlak obrovský. Myslíš si, že ještě šlo dát gól?

Jo, šlo. Myslím si, že bylo vidět, že jsme se tlačili dopředu a že jsme za tím gólem šli. Měli jsme tlak až do konce a nikdy bych nevěřil, že takový klub jako Ajax bude takhle zdržovat a bát se o výsledek. Bylo vidět, že z nás měli velkej respekt. Náš výkon byl dobrej, ale převládá obrovské zklamání z toho, že jsme nepostoupili.

V závěrečném tlaku ses dostal do dobré šance a lidé v ochozech křičeli, abys vystřelil.

Jo, šance byla. Chtěl jsem z velkého vápna vystřelit dřív, ale pak jsem viděl, že se mi obrana rozevřela, tak jsem si to ještě posunul. Chtěl jsem to vystřelit šajtlí na první tyč, bohužel mi ta střela nesedla a šlo to těsně vedle.

Jak se ti hrálo před zaplněnou Střelnici?

Báječně. To je prostě úplně něco jiného. Teď by bylo dobré, kdyby lidi chodili i na ligové zápasy a ne jenom když sem přijede Ajax.

Následuje reprezentační přestávka. Jak dlouho tenhle zápas budeš mít v hlavě?

To, že následuje reprezentační přestávka, nám moc nepomůže. Já osobně jsem zklamanej moc. I když jsme narazili na velké soupeře jako Kodaň nebo Ajax, tak bylo v našich silách je vyřadit a z tohoto důvodu pocit zklamání bude trvat trošku déle.


Author Jan Bendl
Sdílet článek