Article image

Pozápasové rozhovory po duelu se Slavií

Team logo Team logo
FK Jablonec SK Slavia Praha
0:0
Synot liga, 10. kolo so 17. 10. 2015, 14:30
Reportáž

Domácí remízu s pražskou Slávií hodnotí samotní hráči, záložník Lukáš Masopust a brankář Vlastimil Hrubý. Svůj pohled na utkání přidává i legenda jablonecké kopané Jaroslav Dočkal.

Jsme zbrklí ve finální fázi, štvalo Masopusta

Co dneska rozhodlo o dělbě bodů?

Asi to, že jsme nedali gól. Bojovali jsme, mělo to dobrou úroveň, ale bohužel ten gól nepřišel. V ostatních zápasech jsme zase nepřesvědčovali herně.

Čím si vysvětlujete tu chabou střeleckou produktivitu?

Těžko říct. Asi jsme trochu zbrklí v té finální fázi. Já sám jsem tam měl dvě tři dobré šance, ale dopadlo to, jak to dopadlo.

Zejména ten váš průnik v první půli, nechtělo to místo přihrávání spíš už zakončovat?

To mě mrzí asi nejvíc. Zbytečně jsem z boku chtěl ještě přihrávat, místo toho, abych postupoval sám. Určitě jsem to měl řešit mnohem lépe.

Na domácím stadionu jste fanouškům ani na pátý pokus nedopřáli radost z vítězství.

Když se hraje špatně, tak je jasné, že fanoušci nejsou spokojeni. Kdyby se vyhrávalo, bylo by to jiné.

Co by týmu teď mohlo pomoci?

Musíme se odrazit od tohoto dnešní výkonu. Dál makat, ty šance přijdou a my je už musíme proměnit. Musíme začít vyhrávat!

Přitom začátek zápasu jste měli dobrý, prvních dvacet minut jste Slavii nepouštěli vůbec za půlku.

Jenže postupem času přebrala Slavia iniciativu. V druhém poločase už to byl spíš boj než fotbal.

Co vám radil trenér v poločase?

Říkal nám, ať jsme trpělivý před šestnáctkou. Chtěl po nás, abychom udrželi tempo a zkvalitnili hru.

Za týden hrajete opět doma, jak z té nepříjemné situace ven?

Jedině poctivou hrou od zadních řad. Presovat je, proměňovat šance i poločance, které si vytvoříme. Vytěžit bychom měli také více ze situací, které třeba až tak nebezpečně na první pohled nevypadají.


Gólman Vlastimil Hrubý: Chce to dát jeden gól a věřím, že zlepšení přijde

Jak jsi zápas viděl?

Myslím si, že hlavně úvodních asi dvacet minut a pak i do poločasu to z naší strany bylo slušný. Trošku jsme se vrátili k té hře, kterou chceme hrát a měli jsme tam i pár dobrých příležitostí, z kterých jsme mohli skórovat. Druhý poločas to však už nebylo ono. Nechci říct, že to byla křeč, ale už jsme tolik nehráli po zemi a ani do vápna jsme nebyli schopni něco dotlačit. Na druhé straně jsme měli velikánské štěstí při té tečované střele.

Souhlasím s tebou, že to v druhém poločase z vaší strany nebylo optimální. Vázla kombinace, chyběl důraz hlavně okolo a vně vápna. Na druhou stranu Slavia hrála jen to, co potřebovala a hodně hru kouskovala.

Máte pravdu. Tohle není poprvé, kdy odehrajeme celkem dobrou půlku, ale ta druhá je horší. Tohle se nám stalo i ve Zlíně a nevím, čím to je.

Balony se nakopávaly na Doležala, ale přece jste věděli, že přes vysoké stopery Slavie Latku a Deliho nic neprojde.

Nějaké balony tam takhle šly. Na druhou stranu jsme se tam dostávali po dobrých akcích i po zemi, ale bylo jich málo. Chyběla nám finální přihrávka nebo centr do vápna a nebyl ani klid v koncovce, takže jsme snad ani žádnou stoprocentní šanci neměli.

Slavie toho ve hře dopředu taky moc nepředvedla.

Je to tak. Kromě té sražené střely nic neměla, jen zdržovala. Musím říct, že naše obrana dneska pracovala dobře.

Stále nepředvádíte tu vaší kombinační hru, kterou jste si vytvářeli šance a dávali góly.

Něco na tom je, stále se hledáme. Odešli nám dva velmi dobří a zkušení hráči Novák a Kopic a je to na naší hře znát. Teď tam místo nich hrají jiní a trošku se hledáme, ale věřím, že už to bude lepší a začneme sbírat body.

Legenda jablonecké kopané Jaroslav Dočkal řekl, že jste fotbal určitě hrát nezapomněli a je jen na vás, abyste se s tím poprali.

Je to pravda. Jsme v nějakým útlumu a už se potřebujeme probrat. Hledáme vlastní cestu ven a věříme, že se to už zlomí a že budeme předvádět to, co jsme předváděli na jaře. Důležité je dát branku, která by nás povzbudila.

V úvodu podzimu začali ve větším množství chodit i jablonečtí fanoušci, ale dneska jich přišlo málo. Není to také tím, že nepředvádíte hru, se kterou nejsou spokojeni?

Máte pravdu, že jich na Slavii moc nepřišlo a ani se jim po našich horších výkonech nedivím. Zpátky je přitáhneme jen zlepšenou hrou a věřím tomu, že to přijde.



Hráči mají vytvořeny vynikající podmínky, ale hra tomu neodpovídá, řekl bývalý hráč a trenér Jablonce Jaroslav Dočkal

Domácí hráči se do soupeře v úvodních dvaceti minutách zakousli a zdálo se, že musí padnout branka. Pak se hra trošku vyrovnala, ale stále měli do konce půle navrch. Jak si to viděl ty?

Po první půli jsem byl optimista. Jablonec začal s rychlým, kombinačním fotbalem a Slavie chvílemi nevěděla kam skočit. Domácí hráči se dostávali do dobrých šancí, které však svou zbrklostí nebo špatným finálním vyřešením zkazili. Prostě byly tam situace, které mě vedly k tomu, že dneska uvidíme na Střelnici dobrý fotbal. Ale zmýlil jsem se.

Můžeš říct v čem?

Postupem času výkonnost mužstva upadala a ve druhé půli jsme oboustranně viděli nezáživný fotbal. Když bych si chtěl udělat analýzu, tak bych k tomu nepotřeboval ani tužku a papír. Střel na bránu bylo hodně málo, dobrých akcí bych spočítal možná na jedné ruce.

Jako by mužstvo Jablonce postupně upouštělo od té dobré kombinační hry v úvodu zápasu a hráči začali nakopávat míče na Doležala, ale ten se přes vysoké stopery prosadit ani nemohl.

Je to tak. Ale ty nákopy pramenily z toho, že domácí nebyli po celý zápas silní na balonu a hráči postupně odcházeli od kombinační hry. A tady se vrátím ke střídání Pospíšila. Myslím si, že to je silný tvořivý hráč do kombinace a nebyl na střídání. Takových technických hráčů bychom si měli cenit. Jablonec měl dát Slavii aspoň jednoho góla, ale tutovou šanci si nevypracoval. Jeho výkon byl křečovitý. Na druhou stranu Slavie tady nic nepředvedla, jen zdržovala a hodně času se vůbec nehrálo.

Jak vidíš současnou hru Jablonce?

Jablonec se dostal do útlumu a teď je otázkou, kdy to z něho spadne. Jsem přesvědčen o tom, že někteří hráči mají navíc. Oni sami to z hlediska nasazení musí cítit. Nerad to říkám, ale já to z pozice diváka vidím tak, že tomu tolik nedávají, že se s tou nepřízní nervou tak, jak by měli.

Co s tím?

Musíme si říct, že Jablonec je v současné době v útlumu a jen sami hráči se z toho můžou dostat. Útlum je v tom, že si těžce vypracovávají šance, a když něco přijde, jsou v koncovce zbrklí. Nic přece nestojí v cestě, aby ti hráči předvedli dobrý výkon. Na ligu mají vynikající podmínky a v současné době tomu hra neodpovídá. Hráči musí chybu hledat v sobě. Krizi musí překonat zaujetím do hry, velkou bojovností a koncentrovaností a pak se to musí zlepšit.

Když nám ti samí hráči v minulých utkáních předváděli solidní výkony, tak to asi nezapomněli. A to je práce i pro trenéry, jak se z té krize dostat.


Author Jan Bendl
Sdílet článek