Article image

Ve středu nás prověří švédský Kalmar

Team logo Team logo
FK Jablonec Kalmar FF
2:1
Přátelská utkání, AtlC2 st 3. 2. 2016, 14:00
Reportáž

Druhým soupeřem na letošním turnaji Atlantic Cupu bude našim fotbalistům švédský celek Kalmar FF.

Kalmaar patří mezi tradiční účastníky švédské ligy, který má zkušenosti i z evropské scény. Klub získal v roce 2008 svůj jediný švédský titul, ve své sbírce má také tři trofeje za vítězství v domácím poháru. Loňská sezona se ale tamním fotbalistům příliš nevydařila, skončili až třináctí a o místo se vyhnuli baráži o udržení.

V Evropě se klub nikdy neprokousal do základních skupin soutěží, v předkole Ligy mistrů ztroskotal těsně na maďarském Debrecenu. Na evropské scéně se klubu nejvíce dařilo v letech 2008 a 2010, pokaždé ale skončil těsně před branami hlavní soutěže, jednou mu vystavil stopku holandský Feyenoord, podruhé bulharská Levski Sofia.

Zajímavostí na soupisce Kalmaru je působení hned tři bratrů Elmů, především Rasmus a Viktor patří mezi největší hvězdy jejich týmu se zkušenostmi i ze švédské reprezentace.

Švédská liga se na rozdíl od naší soutěže hraje během celého kalendářního roku, startuje až na začátku dubna a končí v listopadu. I proto mají fotbalisté z města ležícího na pobřeží Baltského moře před sebou ještě řadu přípravných zápasů do startu nového ročníku švédské ligy. Na Atlantic Cupu startují Švédové poprvé, v úvodním zápase podlehli v neděli dalšímu švédskému týmu Örebro SK 0:1.

Jablonec si v úvodu letošního portugalského turnaje poradil s dánským Aarhusem 2:0. Našeho kouče v neděli potěšil jak konečný výsledek, tak hra samotná. Zdenko Frťala také prozradil, že i v dalších zápasech turnaje hodlá síly rozdělit. „Rozložení kluků bude rovnoměrné, protože na turnaji odehrajeme tři kvalitní zápasy,“ připustil.

Středeční herní prověrku proti Kalmaru můžete sledovat opět na české sportovní stanici SPORT 5, televizní přenos začíná opět pět minut před čtrnáctou hodinou našeho času.


Utkání začíná v neděli 31. ledna od 14:00 hodin SEČ na Estádio Algarve v portugalském Faru


Author Jan Bendl
Sdílet článek