Article image

Více komunikujeme při hře, prozrazuje Pernica

Team logo Team logo
FK Jablonec Kalmar FF
2:1
Přátelská utkání, AtlC2 st 3. 2. 2016, 14:00
Reportáž

S kapitánskou páskou vedl dnes proti švédskému Kalmaru náš tým za druhým vítězstvím na turnaji stoper Luděk Pernica. 25-letý obránce prozrazuje novinky ze hry jabloneckého týmu.

Jak jsi viděl našeho druhého soupeře na turnaji, byl lepší či horší než dánský Aarhus?

Mně se zdál o třídu lepší než Aarhus. Měli tam kvalitní hráče. Vepředu dva černoušky, kteří nás vzadu nenechali moc dýchat. Postupem času jsme se s tím dobře vyrovnali. Ze zápasu mám dobrý pocit. Celých devadesát minut jsme dobře pracovali, což je dobrý základ pro naši další práci.

V zápase jsme dokonale využili své šance. Vnímáš nějaký posun či progres po dobu zimní přípravy?

Z minima jsme dnes vytěžili maximum, to je pravda. Měli jsme tři čtyři dobré náznaky a dali jsme dva góly. Progres je tam určitě vidět, bavíme se o tom s klukama. Chceme hodně hrát po zemi, už od gólmanů. Jak nás dneska ale napadali, tak jsme si občas museli pomoc nahoru s Wagym i Dolym. Progres je tam znát, hlavně tyto dva zápasy měly podle mě docela velkou kvalitu.

Do zápasu si vedl tým s kapitánskou pásku na paži, je to pro tebe osobně něco speciálního?

Už jsem kapitána párkrát dělal. Jednou i v lize, to bylo loňské poslední kolo v Brně. V přáteláku jsem už taky párkrát byl. Většinou jsem ale zástupcem, hlavní je Hybša (Hübschman), když není on na hřišti, tak je to Beny (Beneš). A protože Beny dneska první půli taky odpočíval, tak jsem jí měl na starosti já.

Na stoperu jsi odehrál oba zápasy Atlantic Cupu, jak vidíš hru obrany?

Musím říct, že se rozmluvili i kluci, kteří jindy tolik nemluvili. Trenér to po nás požaduje od celé obrany, od gólmanů i defenzivních záložníků. Chce, abychom hodně spolu komunikovali. Nechci to zakřiknout, ale za poslední dva zápasy, jestli si soupeři proti nám vypracovali jednu dvě nějaké lepší šance? Většinou jsme je ale nepustili a s tím můžeme být spokojeni. Nic ale nepodcenit a být pořádně koncentrovaný!

Dnes jste opět plynule měnili různé herní systémy během hry.

Je to výhoda. Můžeme reagovat na změnu hry. Dneska jsme začali 4-2-3-1, takový diamant a během hry z toho bylo více variant. Já v tom problém nevidím, je to hodně dobrý systém. Pro bránící mužstvo se na to hodně špatně reaguje. Osobně jsem zažil tento systém už před dvěma lety za trenéra Kotala v Brně, kde jsme tyto způsoby hry také praktikovali a byli s nimi docela úspěšní. Já v tom vidím určitě posun.


Author Jan Bendl
Sdílet článek