Article image

Univerzál Kubista si cení návratu domů

Team logo Team logo
FK Jablonec Kalmar FF
2:1
Přátelská utkání, AtlC2 st 3. 2. 2016, 14:00
Reportáž

Po nevydařeném hostování v Mladé Boleslavi se zkouší fotbalový univerzál Vojtěch Kubista znovu prosadit v prvoligovém kádru. Ve včerejším zápase s Kalmarem měl zajímavou úlohu ve středu hřiště.

Jak se vám dařilo realizovat předzápasové pokyny trenéra?

V taktické fázi jsme podle mého jako tým pracovali asi celkem dobře. Víme samozřejmě o rezervách, které se tam objevili a jsme rádi, že si o nich můžeme v této fázi s trenéry promluvit a poučit se z toho. Především posouvání mezi posty, o kterém jsme si řekli před zápasem.

Jak hodnotíš úroveň švédského soupeře?

U nás v lize by byl asi v horní polovině tabulky. Kádr měli docela nabitý, měli tam i nějaké zahraniční hráče tmavší pleti. U nich je to specifické, protože jsou na tom fyzicky někde jinde, mají větší dynamiku a rychlost v nohách. Jejich muskulatura je přeci jen trochu jinde, než u nás. Byli šikovní na míči a rychlí. Určitě to nebyl jednoduchý zápas.

Během přípravy si už vyzkoušel hodně postů, jak tobě vyhovuje taková role fotbalového univerzála?

Moc to neřeším, jestli zrovna hraji na stoperu nebo jinde. Dnes jsme byli ve čtyřech v rozestavení jakoby v diamantu, co po nás trenér chtěl. Pro mě není podstatné, kde hraju. Kde trenér uzná za vhodné, že budu pro mužstvo nejplatnější, tak tam hrát budu. Na každém postu se budu snažit odehrát co nejlepší výkon.

Máš za sebou nepovedený půlrok v Mladé Boleslavi, jak se cítíš po návratu domů do Jablonce?

Jsem strašně rád, že jsem zpátky, z toho tak trochu nešťastného hostování. Nemohl jsem tušit, jak to dopadne. Nechtěl bych se k tomu vracet, jaké to tam bylo, nejsem první a ani poslední, komu takový krok nevyšel. Jsem rád, že se vracím domů, za klukama, se kterými se známe. Člověk nepotřebuje ani adaptaci a zapadne hned. Změnil se trenér, což je další impuls porvat se o místo a dát tomu všechno a pak se samozřejmě uvidí.

Co jsi našel v Jablonci po návratu konkrétně pozitivního?

Já jsem tu ten poslední půlrok nebyl, takže mi to nepřísluší hodnotit. Nový trenér přinesl nový impuls, všichni makaj, dřou, bojujou o flek. Podle mě herní a taktická stránka je dělaná zábavnější formou. Je tam spousta cvičení a střelby s balonem. Všechno v pozitivním myšlení, jsme jeden tým. Trenér nás nabádá, aby jeden pro druhého makal, a vzájemně jsme se respektovali. Trenér na to dbá a mně to dává smysl, že je to správná cesta.


Author Jan Bendl
Sdílet článek