Article image

Boj o finále se Spartou startuje na Střelnici

Team logo Team logo
FK Jablonec AC Sparta Praha
2:0
MOL Cup, SF1 st 27. 4. 2016, 17:00
Reportáž

Přesně uprostřed týdne se Jablonec zapojí do předfinální části domácího MOL Cupu. Startuje semifinále tuzemského poháru mezi Jabloncem a Spartou, lepší z dvojzápasu si vybojuje účast ve finále soutěže!

Fotbalové soutěže po celé Evropě jdou pomalu do svého finiše, nejinak tomu je také v rámci českého Poháru MOL Cup, který následující dvě středy po souboji Jablonce s pražskou Spartou pozná druhého finalistu. Prvním účastníkem finále jsou již fotbalisté Mladá Boleslavi, kteří dokázali vyřadit plzeňskou Viktorii. Druhá dvojice, v které figuruje náš Jablonec, si na vzájemné dva souboje musela počkat. Letenští totiž kvůli nabitému programu jen těžko hledali volný termín, jejich tým totiž držel statečně český prapor až do čtvrtfinálové části Evropské ligy a přednostně musel odehrát také odložený ligový zápas na Dukle, který na konci února překazily vrtochy počasí.

Proto dochází na vzájemný souboj až nyní. Letenští do něj ale nepůjdou v příliš dobrém rozpoložení. O víkendu totiž v pikantní ligové bitvě prvního s druhým prohráli s Plzní a prakticky tak ztratili možnost získat vytoužený mistrovský titul. Sparťanský kouč Ščasný poté jen tiše dodal. „Jako kdybychom si tu naši největší motivaci vybrali v Evropské lize,“ poznamenal po nedělní prohře.

Druhý celek ligové tabulky měl několikrát na mále i na cestě v domácím poháru. Už ve 3. kole málem vypadl na hřišti třetiligového Králova Dvoru, kde v nastavení srovnal a následně postoupil po penaltách. Porážku si letenští přivezli také z Pardubic, ty ale vyřadili po domácím vítězství 3:1. Ve čtvrtfinále Sparta prohrála v Liberci, ale v domácím prostředí po výhře 2:0 opět dotáhla dvojzápas k postupu.

Jablonečtí začali letošní pohárovou pouť vítězstvím 2:0 na Vyšehradě, ve dvojzápase s Frýdkem-Místkem zatížili konto druholigového soupeře pěti góly. V jarním čtvrtfinále nás čekala Dukla, po bezbrankové remíze na Julisce jsme si s pražským celkem dokázali v domácím prostředí poradit 2:1 dvěma góly Martina Doležala.

Po ligovém výbuchu na Dukle se jablonečtí o víkendu naladili na vítěznou notu, doma porazili Slovácko 3:1 a rádi by podobný výkon zopakovali i proti Spartě. „Pohár je pro nás hrozně důležitej. Sparta musí každou sezonu něco vyhrát a teď už jim asi opravdu zbývá jen pohár. Pohár bude pro ně určitě také priorita,“ odhaduje současnou situaci jablonecký útočník Stanislav Tecl a kouč Frťala dodává: "Ke splnění předsezónního cíle, tzn. pokusit se dostat do evropských pohárů, nám chybí tři krůčky. Zítra nás čeká ten první a podle toho se budou odvíjet další dva. Pro nás je důležité udělat ve středu ten první úspěšný krok," říká jablonecký trenér.

"Jako před každým pohárovým utkání, kdy začínáte doma, je důležité neinkasovat. Od toho bychom se měli odrážet. Samozřejmě Sparta, na rozdíl od nás, nezvládla víkendové utkání, takže na naší straně by měla být větší psychická pohoda. Sparta má ale nesmírnou kvalitu a my se musíme maximálně připravit na to, že nás čeká jeden z nejtěžších soupeřů. Ne-li vůbec nejtěžší. I když víkendový zápas s Plzní Sparta nezvládla, tak je osmdesát minut přehrávala a dostala góly z protiútoků. To ale nebylo poprvé," říká ke středečnímu zápasu trenér Jablonce Zdenko Frťala. 

Naše víkendové utkání bylo vítězné, kdy jsme porazili 3:1 Slovácko. O motivaci na souboj se Spartou však není nouze. „V první řadě to nasazení a odhodlání, se kterým šli kluci do zápasu, se projevilo i na výsledku. A bavit se před zápasem se Spartou o motivaci a nabuzení nemá smysl. To je TOP jedna v českém fotbale a jsou to zápasy, které hlavně tom dvojutkání může rozhodnout maličkost. My se musíme vyvarovat zbytečných chyb a soupeře z jakékoliv příležitosti, kterých asi nebude tolik jako proti Slovácku, trestat,“ míní Frťala. 

Oba středeční soupeři už za sebou mají vzájemná ligová střetnutí. Na Střelnici se na podzim zrodila remíza 1:1, na jaře Jablonec držel na Letné stejný stav až do 89. minuty, pak ale rozhodl o nejtěsnějším vítězstvím Pražanů povedenou střelou Vácha.

Na první semifinálové utkání samozřejmě platí jablonecké permanentky, lístky na všechny tribuny jsou k mání za jednotné vstupné 50,- Kč. Pražská odveta je na programu v Generali aréně přesně za týden.


Utkání začíná ve středu 27. dubna od 17 hodin na Střelnici v Jablonci nad Nisou

Rozhodčí: Ardeleanu – Blažej, Vlasjuk

Delegát: Bohuněk


Author Jan Bendl
Sdílet článek