Article image

Jablonečtí museli splnit nečekanou roli favorita

Team logo Team logo
AC Sparta Praha FK Jablonec
1:2
MOL Cup, SF2 st 4. 5. 2016, 17:30
Reportáž

Jablonečtí fotbalisté byli před odvetou semifinále poháru MOL Cup postaveni do nezvyklé role v důležitém zápase. Proti mladým hráčům Sparty museli splnit roli favorita, což se jim nakonec i povedlo. Hodnocení Víti Beneše a Martina Doležala v pozápasových rozhovorech.

Vít Beneš: Věděli jsme, že budou jezdit a to se potvrdilo

Kdy jste se dozvěděli, že proti vám Sparta nastoupí v takovéhle sestavě?

Nějaké zprávy jsme měli už včera na tréninku, ale ani jsme nad tím moc nepřemýšleli. Že to je pravda, jsme se dozvěděli ze zápisu asi hodinu před zápasem.

Sparta proti vám nastoupila v oslabené sestavě. Brali jste to jako úlevu?

Jako úlevu jsme to určitě nebrali, protože jsou to budoucí naděje Sparty a věděli jsme, že budou jezdit a to se potvrdilo. Oni v tom zápase vlastně neměli co ztratit. Podali opravdu sympatický výkon a výsledek 2:1 je pro ně fantastický.

Překvapil tě jejich výkon?

Svým způsobem ani nepřekvapil, protože jsme věděli, že na hřišti nechají všechno a to splnili.

Trošku jste se tam pokopali s mladým Turynou.

Tak to k fotbalu patří. Na hřišti jsme do sebe šli, ale po zápase to je jiné.

Poločas jste vyhráli 2:0, ale ve druhém jste další gól nepřidali. Čím to bylo?

Co jsem viděl, tak jsme se většinou před vápno dostali, ale pak jsme to dávali zpět až ke stoperům a zbytečně to zpomalili. Málo jsme si věřili jeden na jednoho a bylo tam i málo střel ze střední vzdálenosti.

Finále hrajete za čtrnáct dní. Můžete tomu obětovat tři poslední ligová kola?

Tohle je na trenérech, ale my se chceme soustředit a vyhrát každý zápas, protože to naše postavení v tabulce neodpovídá naší kvalitě kádru. Máme co napravovat.

Ale vyhrát pohár je asi váš nejvyšší cíl.

Tak to je samozřejmé. Přes pohár je v současné době jediná cesta do Evropy.


Martin Doležal: Věděli jsme, o co hrajeme

Asi jste si představovali, že budete hrát proti jinému mužstvu, než proti jakému jste nastoupili, že?

To určitě. Ale už od včerejška nějaké spekulace byly, takže to bylo buď a nebo. Sparťané mají spoustu zraněných hráčů. Protože se soustředí hlavně na boj o 2. místo a tím i o účast v Lize mistrů, tak upřednostnili ligu před pohárem. Dali šanci klukům, kteří hrají v juniorské a dorostenecké lize a my jsme se s tím museli vyrovnat.

Jak ti kluci hráli?

Musím říct, že dobře a spousta kluků má před sebou dobrou budoucnost.

Jak se zápas vyvíjel?

V první půli to z naší strany nebylo špatné, ale po dvou vstřelených gólech jsme přestali hrát. Sice jsme si vytvářeli šance, ale ten zápas byl takový, jaký byl.

Bylo těžké se na zápas motivovat?

Tak bylo to těžší, ale věděli jsme, o co hrajeme. Finále poháru se nehraje každý den, takže jsme k tomu v prvním poločase přistoupili o něco líp než ve druhé půli, kde to z naší strany nebylo dobrý. Bohužel jsme v ní dostali gól, ale ti mladí kluci si ho zasloužili a já před nimi smekám. Bylo dobré, že i diváci je vzali a atmosféra byla super.

Ve druhé půli šlo hodně balonů spíš dozadu než dopředu.

Jo, máte pravdu. Mohli jsme hrát v klidu a trošku to prokombinovat, ale ta naše sezóna je celá špatná. Zaplaťpánbůh, že nám dneska šly centry a ze dvou jsme dali dva góly.

Sezóna vyvrcholí pohárovým finálovým zápasem, ale do té doby ještě sehrajete tři ligové zápasy. Jaké budou?

Na finále se musíme připravit dobře, protože to je o jednom zápase a ten rozhodne. Já osobně jsem už potřetí ve finále a už bych tu trofej chtěl získat, když se mi to dvakrát nepodařilo. Boleslav bude silným soupeřem, což dokazuje svým umístěním v lize. Ale jak jste řekl, před námi jsou ještě tři ligová kola a určitě se nechceme vymlouvat na to, že hrajeme finále a ligu nějak odflákneme. Na zbývající ligové zápasy se budeme připravovat jako jindy a uvidíme.


Author Jan Bendl
Sdílet článek