Article image

Zasloužené vítězství, shodli se hráči

Team logo Team logo
FK Jablonec FK Teplice
1:0
Synot liga, 28. kolo ne 8. 5. 2016, 16:00
Reportáž

Nedělní utkání s Teplicemi rozhodl v závěru po rohovém kopu stoper Luděk Pernica. Jak utkání hodnotí střelec naší jediné branky, zaskakující stoper Rossi a bývalý hráč a kapitán Jablonce Jiří Vávra?

Luděk Pernica: Na podzim to nebylo dobré, ale v závěru se forma lepší

Dlouhou dobu jste byli výrazně lepší, ale nakonec o zápase rozhodla jediná branka.

Je to tak, byli jsme celý zápas lepším týmem. Teplice měly jen jednu šanci z přímého kopu, ale tu Vlasta (Hrubý) vyrazil a jinak dopředu neměly vůbec nic. My jsme byli od začátku aktivní, měli jsme dobrý pohyb a několik nebezpečných střel a vše vyvrcholilo tím rohem a mým gólem. Nakonec jsme za body rádi a vítězství je zasloužené.

Šance jste měli obrovské, ale jak si vysvětluješ smůlu v koncovce?

To tak někdy je, že vám tam nic nespadne a jindy vám tam spadne všechno. Třeba při střele Karavajeva šla střela do tyče, to byla škoda. Nakonec ale ten gól přišel a jsme šťastní.

Co rozhodlo o tvém gólu v závěru? Že ses ve vápně nejlíp orientoval?

Musím říct, že když jsem na ten roh běžel do vápna, tak jsem si vzpomněl na Víťu Beneše. V době, když jsem tady ještě nebyl, dával v Ostravě asi v 85. minutě gól na 1:0. Říkal jsem si, že by to mohlo také tak dopadnout a jsem rád, že to vyšlo. Stejně jako v utkání s Jihlavou jsem se dostal k odraženému míči na přední tyči a propálil to brankáři mezi nohy.

Co do důležitosti přerostl v Jablonci ligu domácí pohár. Je to teď těžší se stoprocentně připravit na zbývající dva ligové zápasy?

I na dnešní zápas nebyl problém se motivovat, a tak tomu bude i v dalších utkáních. My máme ještě z podzimu našim fanouškům co vracet. Ale máte pravdu v tom, že přes pohár vede naše cesta, ale že bychom chtěli být teď ve středu v Plzni nějací sparingpartneři, tak to ne.

Pomůže právě povedený ligový závěr před pohárovým finále?

Doufáme, že v Plzni a doma s Příbramí ještě nějaké ty body uhrajeme a že se na pohár dobře připravíme, i když víme, že Boleslav bude hodně těžkej soupeř.

Chválil tě bývalý hráč Jablonce Jirka Vávra a říkal, že takhle by měl být stoper důrazný jak ve svém, tak i v soupeřově vápně.

Jsem za to rád a děkuju. Ale když už se bavíme o mých výkonech tak vím, že třeba na podzim to nebylo vůbec dobrý. Forma se vrací až teď ke konci ligy a zaplaťpánbůh za to.


Univerzál Rossi opět hravě zvládl záskok na stoperu

Na místě stopera se ti opět dařilo, jako bys tam hrál odjakživa.

Ono hrát vedle Luďka Pernici je jednoduché, on je zkušený.

Jak se ti tam hraje, v sestavě jsi jako fotbalový univerzál vyzkoušel už několik rolí.

Už jsem na tom postu hrál několikrát, jsem ale záložník, nejsem stoper. Kluci jsou zranění, takže já musím hrát a makat na maximální výkon, je to o soustředění.

Šancí jste měli spoustu, nakonec se ujala až ta ze závěru zápasu.

A my jsme spokojení, nedostali jsme gól a vyhráli jsme. Teplice neměly žádné šance. My jsme měli v první půli dvě nebo tři velké příležitosti, které jsme neproměnili, ale nakonec nás to mrzet nemusí, protože jsme vyhráli.

Ke konci zápasu už ale tempo hry upadalo a šancí ubývalo. Věřil jsi, že vítězný gól dáme?

Věřil jsem stále, protože jsme šance měli. Drželi jsme balon a kýžený gól přišel.

Až do samého závěru sezony budete hrát dva zápasy v týdnu.

Teď hrajeme ve středu v Plzni a pak hned v sobotu doma s Příbramí. Musíme se dál soustředit na naše výkony, i tohle jsou pro nás důležité zápasy.


Utkání jsme měli rozhodnout už v první půli, řekl bývalý kapitán a hráč Jablonce Jiří Vávra

Jak se ti utkání líbilo?

Líbilo se mi hlavně v první půli. Od úvodních minut jsme hráli s obrovským nasazením. Vytvářeli jsme si šance, a kdybychom měli jen trochu štěstí, tak kluci v poločase odcházeli do kabin nejméně s dvoubrankovým náskokem. Byli jsme daleko lepší a byla chyba, že jsme to utkání nerozhodli už v první půli. Ve druhé půli se hra vyrovnala a úroveň šla trošičku dolu. Na druhou stranu je však třeba říct, že nás tepličtí kromě trestného kopu v prvním poločase vůbec neohrozili. A za to, že jsme je k ničemu nepustili, zaslouží pochvalu celá naše obrana. Hrála opravdu dobře. Nakonec jsme přece jen toho góla dali a jsem šťastnej, že jsme zaslouženě vyhráli. Jen jsem si myslel, že budeme hrát na dva útočníky, ale nakonec se ukázalo, že i když jsme hráli na jednoho, tak jsme si šance vytvářeli.

Bohužel, nejlepší útočník Jablonce Tecl je zraněný.

Tak to jsem nevěděl. Je to obrovská škoda, protože si myslím, že právě takový útočník nám tam scházel.

V poslední době jste na Teplice doma moc štěstí neměli.

Máš pravdu. Vím, že si od nás tepličtí odváželi body. Říkal jsem si, aby to nakonec zase tak nedopadlo.

Gól tam nakonec protlačil stoper Pernica. Jak jsi to ty, jako bývalý defenzivní hráč, viděl?

Jsem rád, že ho dal právě Pernica, protože dneska patřil k pilířům obrany a že dal gól, to byla taková ta třešnička na dortu. S takovým důrazem, jak do toho šel, by tam měli chodit všichni hráči.

Tepličtí sem nepřijeli jen bránit.

Máš pravdu. Nehráli špatně, ale žádnou vyloženou šanci si nevytvořili. My jsme je do ničeho ani nepustili.

Ve středu čeká Jablonec Plzeň, v neděli doma Příbram a vše vrcholí finálovým zápasem v poháru s Boleslaví. Myslíš si, že bychom se měli soustředit hlavně na něj?

Tak určitě budou ligové zápasy sloužit jako příprava na finále, ale na druhou stranu věřím, že kluci nic vypouštět nebudou. Boleslav má formu a nic lehkého nás nečeká.

Kdo se ti dneska líbil?

Jednoznačně Pernica. V obraně měl na starost důrazného Potočného a do ničeho ho nepustil. Navíc dal gól, takže si myslím, že byl nejlepší. Ale jinak celé mužstvo hrálo dobře.


Author Jan Bendl
Sdílet článek