Article image

Zápas o 4. místo s Baníkem zakončí základní část

Team logo Team logo
FK Jablonec FC Baník Ostrava
4:0
FORTUNA:LIGA, 30. kolo so 27. 4. 2019, 17:00
Reportáž

Sobotní závěrečné utkání základní části naší nejvyšší soutěže rozhodne na Střelnici o postavení našeho mužstva před nadstavbou. V přímém souboji o čtvrté místo hostíme Baník Ostrava.

Jiné roky by po dnešním 30. kole uzavírala nejvyšší tuzemská soutěž své brány a o všem by bylo rozhodnuto. V letošním ročníku ale FORTUNA:LIGA najíždí na nový herní model, který po tomto kole rozdělí tabulku na tři části a liga bude dále pokračovat vypjatými duely, v kterých budou mít prakticky všichni o co hrát.

Na Střelnici v rámci třicátého kola přivítáme Baník Ostrava. Oba kluby už mají jistotu mistrovské skupiny. Jablonec měl definitivu první šestky už po poslední domácí výhře nad Duklou, hosté ztvrdili tuto skutečnost o minulé neděli domácí výhrou v derby nad Opavou. Už nyní je tedy jisté, že na sebe oba kluby narazí brzy znovu v nadstavbové části, kdo ale bude mít výhodu domácího prostředí?

Pokud Jablonec v sobotu s Ostravou neprohraje, zůstane čtvrtý a za 14 dní vyzve na Střelnici Páníkův celek znovu. Oba kluby před posledním kolem dělí v tabulce tři body. Baník má prozatím lepší vzájemný zápas, protože v úvodním podzimním ligovém kole vyhrál 1:0, jedinou branku si v závěru vstřelil do vlastní sítě smolař Holeš. Teď bude chtít Jablonec svůj náskok před soupeřem navýšit. "Hrajeme v sobotu o čtvrté místo. Je to pro nás hodně důležité utkání, ale zase by to nemělo svazovat hráče, aby to nebylo hodně nervózní. V první šestce jsme, tam jsme chtěli být. Teď už jde o udržení čtvrtého místa, což by pro nás byl úspěch. Máme za sebou porážku proti Bohemians, ale nebyli jsme horším týmem. Bohužel jsme doplatili na neproměňování šancí. Teď se musíme přeorientovat na domácí zápas s Ostravou. Ročník jsme odstartovali v Ostravě prohrou a teď chceme v posledním zápase vyhrát a udržet čtvrté místo před nadstavbou. Věřím tomu, že diváci přijdou a pomůžou nám. Baník postoupil do finále poháru, jsou v laufu, ale my nemáme důvod být nervózní. Jsme pořád před nimi a chceme poslední domácí zápas zvládnout vítězně," říká před soubojem s Baníkem trenér Petr Rada. A nevzdává se ani myšlenky na konečnou třetí příčku v tabulce FORTUNA:LIGY po nadstavbové části. "Samozřejmě, pokud je šance, tak se na to díváme. Ale musíme se dívat také za sebe, v šestce jsme, ale je tam spousta variant. Jsou tam cesty nahoru, i cesty dolů. Budeme se hlavně soustředit na to, abychom zápasy v nadstavbě zvládli a aby diváci byli spokojení," míní jablonecký trenér.

Jak Ostrava, tak Jablonec touží po účastí v pohárové Evropě a vyhlašují tuhý boj až do posledního zápasu nadstavbové části. „Jdeme do jednoho velkého finiše. Každý ligový bod bude ohromně důležitý, ať teď nebo v nadstavbě. Máme čistou hlavu na Jablonec, stejně jako jí měli i na pohár,“ hlásí před sobotním zápasem na severu Čech kouč Ostravy Bohumil Páník.

Jeho svěřenci mají v nohách úspěšně zvládnutý středeční pohárový zápas MOL Cupu. Významný semifinálový souboj dokázali Baníkovci dotáhnout do vysněného postupu, vyřadili před domácími fanoušky Bohemians 1905 a po třinácti letech si zahrají samotné finále poháru! Páníkova parta tak stále živí reálný postup do fotbalové Evropy hned na dvou frontách.


Utkání začíná v sobotu 27. dubna od 17 hodin na Střelnici v Jablonci nad Nisou

Rozhodčí: Zelinka - Vlasjuk, Podaný

Delegát: Kozel, Andrejs


Author Jan Bendl
Sdílet článek