Article image

Jak vypadá práce hasičů z Jablonecka?

Hasiči si zaslouží za svou práci náš obdiv i poděkování. I proto jim věnujeme páteční utkání proti Hradci. Zajímá vás, kde všude nám pomáhají?

Hasičské záchranné sbory mají v popisu práce ochraňovat lidské životy, zdraví obyvatel a majetek především při požárech. Profesionální i dobrovolní hasiči nám ale pomáhají i v případě živelných pohrom, nehod, úniků nebezpečných látek nebo při teroristických útocích.

V minulosti se hasiči specializovali pouze na prevenci a likvidování požárů, ale nyní je spektrum jejich aktivit mnohem širší. Přesto jsou stále požáry jednou z nejpodstatnějších skupin událostí, kde hasiči zasahují.

Jablonečtí hasiči v minulém roce zasahovali u požárů v průměru téměř každé tři dny. Při tom rok 2014 přinesl v jabloneckém okrese o přibližně dvě desítky požárů méně něž tomu bylo zvykem v posledních pěti letech.

Velký dík samozřejmě patří i jednotkám dobrovolných hasičů, kteří zasahovali loni u 141 požárů a společně s profesionály pomohly uchránit majetek v hodnotě téměř 54 milionů Kč. Nejčastěji se zasahuje při požárech budov, kde žijí nebo pracují lidé. Nejkrizovějším obdobím roku 2014 paradoxně nebyly letní měsíce nebo prosinec ale březen, kdy došlo k 24 požárům.

Rozmanitost zásahů klade obrovské nároky na fyzickou připravenost a odborné znalosti hasičů.

Práce profesionálního hasiče je proto velmi náročná. Hasiči z HZS pracují pravidelně ve 24 hodinových směnách, ve kterých kromě výjezdů absolvují fyzickou přípravu, školení a odborné vzdělávací kurzy, speciální výcvik, údržbu techniky i vybavení a další aktivity. Při tom stále musí být v pohotovosti. V případě nahlášení požáru nebo jiného nebezpečí jsou hasiči připraveni vyrazit do akce během dvou minut. V těchto případech každá vteřina dělá rozdíl mezi životem a smrtí.

Tento pátek proto všem dobrovolným a profesionálním hasičům věnujeme utkání proti Hradci Králové a poděkujeme jim, že jsou vždy připraveni pro případ nebezpečí. Pro všechny návštěvníky chystáme i speciální doprovodný program s představením práce hasičů a slavnostní ceremoniál na hrací ploše.

Více o projektu JABLONEC HASIČŮM naleznete ve článku zde.


Author Redakce
Sdílet článek