Article image

Slavia Praha v pondělí na Střelnici!

Team logo Team logo
FK Jablonec SK Slavia Praha
1:1
HET liga, 15. kolo po 27. 11. 2017, 17:30
Reportáž

Náš stadion letos naposledy otevře své brány ligovému fotbalu. Netradičně v pondělí se na Střelnici půjde na souboj Jablonce s úřadujícím mistrem - pražskou Slávií.

Klub z Edenu se po problémových letech vyšplhal zpět na výsluní. Za pomoci čínského investora CEFC China přišlo radikální zlepšení a pod vedením kouče Šilhavého Pražané získali po osmi letech opět mistrovský titul. Do výkladní skříně vršovického klubu tak přibyl celkově už osmnáctý a v samostatné české lize čtvrtý pohár pro vítěze domácí soutěže.

Slávisté se i směrem k účasti v předkolech Ligy mistrů vyzbrojili smrští posil, nezaháleli tak především za svým největším konkurentem z Letné. V Edenu se kouči Šilhavému hlásily posily za stovky milionů korun. Klub získal hvězdné zahraniční akvizice Dannyho, Halila Altintopa a Rotaně, brankáře Laštůvku, Jugase, Stocha, Hromadu, Sobola i Necida. Pražané dali jasně najevo, že jediným cílem v domácí soutěži zůstává obhajoba titulu. „Není už cesty zpět, nemůžeme si klást nižší cíle,“ komentoval čilé přestupové dění a kladené cíle před mužstvo tehdy šéf Slavie Jaroslav Tvrdík.

Probít se s posíleným týmem do milionářské Ligy mistrů se ale Pražanům nepovedlo, po vyřazení běloruského BATE Borisov vystavil Slavii pomyslnou stopku kyperský APOEL Nikosie. Sešívaní ale mohou svůj početný kádr nadále hojně využívat, díky postupu přes Borisov mají zaručený celý podzim v základní skupině Evropské ligy. Zde je čeká šest nelehkých zápasů se španělským Villarealem, kazašskou Astanou a izraelským Maccabi Tel Aviv. Právě v Izraeli vyhrál ve čtvrtek Šilhavého tým 2:0 góly Hušbauera a pokud neprohraje v posledním duelu s Astanou, zahraje si i jarní vyřazovací část Evropské ligy.

V domácí HET lize ale žádný z týmů nestíhá zběsilému sbírání bodů plzeňské Viktorie. Slavia na svého konkurenta ztrácela před patnáctým kolem už 14 bodů, a právě po prohraném duelu v Plzní už slávistický šéf předčasně gratuloval soupeři k titulu. Nejdříve totiž přerušil slávistickou senzační sérii 36 zápasů bez porážky v Edenu Liberec, kolo po té padli Pražané v přímém souboji v Plzni. V následujícím ligovém kole si ale sešívaní spravili chuť, když pěti góly vyprovodili v Edenu Duklu. Současný třetí tým ligové tabulky ztrácí na druhou Olomouc pouhý bod. „Druhé místo v lize zaručuje účast týmu v kvalifikaci Ligy mistrů, ale chceme také postup do jarní části Evropské ligy a vítězství v MOL Cupu. To vše stále může z ročníku 2017/2018 udělat jeden z nejúspěšnějších v dlouhé fotbalové historii Slavie," stanovil další cíle Tvrdík.

Tým trenéra Zdeňka Kluckého nezvládl po reprezentační pauze duel v Karviné. Zelenobílí vedli zásluhou Tecla, jenže neproměnili další šance a domácí bojující o záchranu stačili dvěma góly otočit skore ve svůj prospěch. V posledních dvou letošních kolech navíc čekají na Jablonec soupeři z nejtěžších. Kouč Klucký se v pondělí proti Slavii bude muset obejít bez nejlepšího střelce Tecla, který v Jablonci hostuje právě ze Slavie a podle dohody klubů nemůže nastoupit. Kvůli karetnímu testu nebude k dispozici i vykartovaný středopolař Trávník. „Slavia je poslední ligový mistr, mají silný kádr, který doplnili hráči za desítky milionů. Spolu s Plzní je to nejtěžší soupeř. Zápas bude hodně o naší poctivosti, důrazu a zodpovědnosti. Musíme k zápasu dobře přistoupit. V posledních zápasech se Slavií byl náš přístup dobrý a sehráli jsme kvalitní utkání. Teď to potřebujeme zopakovat a nedělat vzadu chyby,“ velí jablonecký kouč.

Sešívaní čekají na vítězství na Střelnici už od března 2009. Poslední čtyři vzájemné zápasy skončily remízovými výsledky. V Jablonci se široký kádr Slavie bude muset obejít bez obránce Bořila, který si odpykává trest za surovou hru a následné žluté karty.


Utkání začíná v pondělí 27. listopadu od 17:30 hodin na Střelnici v Jablonci nad Nisou

Rozhodčí: Marek Emanuel - Kotík Radek, Mokrusch Tomáš

Delegát: Krondl, JUDr. Václav, Hubička František


Author Jan Bendl
Sdílet článek