Article image

Nová sezona je tu! Míříme do Ostravy

Team logo Team logo
FC Baník Ostrava FK Jablonec
1:0
FORTUNA:LIGA, 1. kolo po 23. 7. 2018, 18:00
Reportáž

Fotbalová liga je tu, s novým názvem FORTUNA:LIGA přichází i vícezápasový rozměr soutěže. Jablonecký tým odstartuje soutěžní ročník 2018/2019 až v pondělní televizní dohrávce na hřišti Baníku Ostrava.

Fanoušci se mají letos nač těšit, liga poprvé nabídne nový herní formát s nadstavbovou částí. Jablonečtí příznivci si navíc během podzimu užijí nezvyklou porci zápasů, kterou jen do zimní přestávky čeká kromě devatenácti ligových kol i šest premiérových zápasů ve skupině Evropské ligy!

Duely s evropskými velkokluby nás čekají ale až od poloviny září, nyní se Radův tým už plně soustředí na domácí soutěž a úvodní zápas na hřišti Baníku Ostrava. Tým z moravskoslezského kraje si ligovou příslušnost loni zajistil až díky výhře v posledním ligovém kole, podobný scénář si ale v Páníkově výběru letos vůbec nepřipouštějí.

Fanoušci kvitují setrvání klubové ikony Milana Baroše, který i v 36 letech dostal další roční smlouvu. Baník v létě přivedl do svých řad dvě další posily. Už na začátku přípravy tým posílil stoper Stronati, který naposledy hostoval z Austrie Vídeň v Mladé Boleslavi. Druhou posilu dotáhli ostravští do zdárného konce až v tomto týdnu, když si plácli při návratu vlastního odchovance Holzera se Spartou. Kromě odchozího Poznara a Mičoly zůstal loňský kádr, už tak hodně oživený v zimní pauze, vesměs pohromadě.

Ostravští vyráželi stejně jako náš tým na herní soustředění do Rakouska, kde se utkali mimo jiné se stejným německým soupeřem z Bielefeldu. Baník druholigovému celku podlehl 0:2, naopak jablonečtí stejného soka brzy poté 1:0 porazili. Ostravští museli týden před startem řešit odvolanou generálku s ruským Rostovem, místo toho odehráli ve středu zápas s třetiligovými Petříkovicemi, které zdolali góly Baroše a Filla 2:0. Celkově Baník odehrál sedm přípravných duelů, pětkrát zvítězil a dvakrát prohrál. Kouč Páník po středečním vítězství stačil dodat. „Poslední zápas měl spíše charakter toho, aby hráči měli herní vytížení, jsme moc rádi, že jsme ho mohli odehrát. S Jabloncem to bude ale úplně něco odlišného. Bude to mnohem více o běhání, soubojích a bojovnosti. V pondělí do toho budeme muset jít naplno, čeká nás válka na hřišti,“ uvedl kouč našeho prvního protivníka.

Jablonecký lodivod Petr Rada musel v přípravě poskládat novou obranu. Ta původní doznala změn především odchody stopera Pernici a obránce Zeleného. Na jejich místa dorazili Hovorka a Břečka. Posilami se rovněž stali útočník Ikaunieks a záložník Kratochvíl. Trenér tak ještě v tomto týdnu přiznával, že nad základní sestavou pro utkání v Ostravě stále váhá. „Kádr je vyrovnaný a musím říct, že úplně rozhodnutý ještě nejsem. Jednotlivé pozice máme ale natolik vyzkoušené, že se můžeme rozhodnout klidně i dva dny před samotným zápasem,“ konstatuje Rada. Také jeho svěřenci odehráli ještě ve středu místo tréninku přátelský duel v nedalekém Hrádku, celkově v letním přípravném období čtyřikrát zvítězili, dvakrát remizovali a podlehli rakouskému Salzburgu.

Proti Baníku se nám v posledních letech daří, naposledy jsme s tímto soupeřem prohráli před osmi lety, to ale Baník hrál své domácí zápasy ještě na Bazalech, které nyní prochází rekonstrukcí na tréninkové centrum. Loni jsme v Ostravě nedokázali udržet dvoubrankové vedení a zápas skončil nakonec remízou 2:2. V jaké formě zastihne oba mančafty první kolo nového soutěžního ročníku?


Utkání začíná v pondělí 23. července od 18 hodin na Městském stadionu v Ostravě-Vítkovicích

Rozhodčí: Hrubeš - Koval, Flimmel

Delegát: Dofek


Author Jan Bendl
Sdílet článek