Jivina Česká fotbalová liga žen, 1. kolo

DFK Mnichovo Hradiště

1
3

FK Jablonec

O letošním prvním zářijovém víkendu vykročily do nové soutěžní sezóny České fotbalové ligy žen také hráčky FK Jablonec. Jejich první mistrovský podzimní duel byl navíc okořeněn příchutí derby, neboť svou formu poměřily v nedaleké Jivině s fotbalistkami DFK Mnichovo Hradiště. Oba týmy se velmi dobře znají a udržují mezi sebou korektní a přátelské vztahy. V mnichovohradištském celku navíc nastupuje řada hráček, které v minulosti také oblékaly jablonecký dres. Před novou sezónou z FK Jablonec do DFK Mnichovo Hradiště přestoupily Jaroslava Bornerová s Nikolou Zejbrdlichovou, v uplynulé sezóně byla na hostování ze Sportingu Mladá Boleslav mezi jabloneckými Čerticemi také Ivana Kosinová, která nyní nově na přestup zamířila také do mnichovohradištského DFK. Kromě toho středočeský tým jako jeho kapitánka vede Lucie Vávrová, která v minulosti též oblékala dres FK Jablonec a v sestavě pravidelně nastupuje i další borkyně s minulostí v dresu Čertic Kateřina Maryšková.
Domácí celek ke své letošní podzimní premiéře nastoupil takřka v kompletní sestavě, chyběla mu snad jen zkušená Martina Zemanová. Zato hostující sestava se rodila velmi těžce a vypomoci musela řada dorostenek hrajících jinak svou vlastní soutěž. K zápasu z různých příčin v jabloneckém dresu nenastoupily hráčky žen Michaela Helikarová, Pavla Klementová, Veronika Gadziňská, Barbora Říhová, Andrea Pecháčková, Dominika Mikásková, Dominika Bakešová, Vladimíra Tatíčková, Kateřina Srnová, Martina Růžičková, Tereza Kobrlová, Mária Hroncová a Tereza Schmidtová. Tedy podle počtu absentujících celá jedenáctka i se dvěma náhradnicemi! Přesto se v nových černo-šedých dresech na hřiště v Jivině postavila sestava odhodlaná poprat se s nepříznivým osudem.
Úvodní seznamovací desetiminutovku zakončila faulem za žlutou kartu exjablonecká útočnice Nikola Zejbrdlichová. Pro další vývoj duelu byl tento moment jeden z klíčových. V 17. minutě otevřela gólový účet jablonecká kanonýrka Pavla Trojáková, která stále na konci pohledné fotbalové akce Martiny Bendové s Nelou Tuhou a potvrdila chladnokrevně svou střeleckou pověst - 0:1.
Inkasovaná branka však paradoxně hostujícím hráčkám trochu svázala nohy a domácí tým naopak dokonale nakopla. Výsledkem byla ve 22. minutě vydařená akce další exjablonecké záložnice Jaroslavy Bornerové, která přesným centrem našla v pokutovém území nedostatečně krytou kapitánku Lucii Vávrovou a další fotbalistka s jabloneckou minulostí hrubici v obranné hře tvrdě trestala - 1:1.
Po dvou trefách do černého se obraz hry zase lehce uklidnil a navíc se opakovala situace z předchozích minut. Skórující tým byl nepochopitelně lehce utlumen a inkasující děvčata zase naopak probuzena. Po deseti minutách Zuzana Fialová prošla mezi bránícími protihráčkami k hranici jejich velkého vápna, překvapivě zvolila zpětnou přízemní přihrávku na zcela osamocenou z druhé vlny nabíhající Lenku Bistiakovou a jablonecká záložnice vydařenou střelou pod břevno opět poslala své barvy do vedení - 1:2! Do konce prvního poločasu se již další gól neurodil a tak do kabin odcházely spokojenější hostující Čertice.
Druhý poločas začal stejně jako skončil ten první. Hrálo se oboustranně velmi aktivně, ovšem jen mezi oběma pokutovými územími bez pořádné střely. V 53. minutě však nadějně se uvolňující útočnici Pavlu Trojákovou sestřelila v obranném skluzu Nikola Zejbrdlichová a od rozhodčího uviděla druhou žlutou kartu. Následovalo tak její vyloučení a domácí fotbalistky šly do deseti! Tento moment jednoznačně poznamenal celý zbytek zápasu. Domácí i v oslabení vrhly veškeré síly do útoku, postupem času dokonce ještě i na úkor obrany posilovaly útok a příležitosti na sebe nenechaly dlouho čekat. Do uvolněných obranných řad podnikaly hostující Čertice jeden nebezpečný útok za druhým, vytvářely si obrovské šance, ale s jejich proměňováním byly pohříchu na štíru. A pochopitelně si tím též koledovaly o gólový trest! Hráčky DFK Mnichovo Hradiště totiž v posíleném ofenzivním rozestavění hrozily stejně intenzivně a snad čtyřikrát svůj tým ve zcela poslední chvíli zachránila bravurními zákroky gólmanka Andrea Plátková. Výsledek tak byl zcela otevřený až do úplně posledních sekund. Po vypršení řádné 90-ti minutové hrací doby nad její rámec hlavní rozhodčí nastavil ještě 3 minuty a až v té poslední padlo definitivní rozhodnutí. A to zásluhou těch nejmladších ve hře. Lehce za polovinou hřiště vysunula přesnou kolmicí do samostatného úniku Adéla Mikulandrová rychlonohou Simonu Farbárovou a šikovná útočnice jabloneckých dorostenek přesprintovala s míčem u nohy vše, co ji stálo v cestě a tváří v tvář domácí brankářce zkušeně zavěsila - 1:3!
Po tomto direktu již hlavní sudí domácí celek více netrápil a zajímavý dramatický duel svým závěrečným hvizdem ukončil. FK Jablonec tak novou sezónu zahájil cenným vítězstvím na hřišti kvalitních soupeřek!

Trenér Jan Štol po utkání:
"Vzhledem ke všem okolnostem, které tomuto zápasu předcházely, je to pro nás opravdu nesmírně cenná výhra! Holky bojovaly, dřely, některé situace sice neřešily vůbec správně, ale nikdy nic nezabalily. Moc jim všem děkuji a mé zvláštní poděkování patří všem nasazeným dorostenkám, které v neděli dopoledne doplnily své zkušenější spoluhráčky, aby mohly vůbec zápas odehrát a obětovaly tím vlastně svůj vlastní zápas ve 2. lize dorostenek, který hrály následně v brzkém odpoledni. Většina z nich k němu potom nastupovala s 93 minutami ostrého boje mezi ženami v nohách a to se muselo projevit! Přesto neváhaly pomoci týmu k jeho vítěznému podzimnímu ligovému startu. Snad se do příštího víkendu již dáme alespoň trochu více dohromady, abychom své mistráky zvládali početně korektněji! Jinak diváci sledovali pohledný zápas, stále se něco dělo a byla to tak ta nejlepší pozvánka pro fanoušky obou táborů do dalších podzimních mistrovských soubojů!"


Author Jan Štol
Sdílet článek