Article image

Domácí dvojzápas, první v sobotu s Ostravou!

Team logo Team logo
FK Jablonec FC Baník Ostrava
1:1
FORTUNA:LIGA, 5. kolo so 27. 8. 2022, 16:00
Reportáž

Hned dva zápasy čeká jablonecký tým během čtyř dnů na stadionu na Střelnici. V sobotu odpoledne dorazí na jablonecký pažit Vrbova Ostrava.

Baník vstupoval do nové ligové sezony, v které slaví kulatých sto let od založení, s velkým očekáváním. Na lavičku se vrátil po dlouhých osmnácti letech kouč Pavel Vrba. „S trenérem jsme se dohodli na dlouhodobé spolupráci a cílech,“ vysvětloval příchod vysněného lodivoda výkonný ředitel Bělák. V rázovitém kraji nastal spolu s tím i větší průvan kabinou. Z hostování se vrátili Pojezný z Pardubic, Tijani z Táborska a ze slovenského Pohroní obránce Sanneh, úplnými nováčky jsou Šehić z Karviné, brankář Letáček z Pardubic, dále Frydrych z Wisly Krakov, z pražské Slavie Takács a chorvatský záložník Mikšović z NK Istra. „Tolik nových hráčů je možná až moc, ale věřím, že jsme mužstvo doplnili vhodně,“ hodnotil složení svého kádru nový ostravský kouč Vrba. Před bývalého reprezentačního kouče byl postaven jasný cíl, postoupit do finálové šestky a pokusit se dostat Baník do Evropy. „Klubové ambice plně respektuji a doufám, že se nám je po letech, co Baník nehrál evropské poháry, podaří je naplnit,“ prohlásil Vrba.

Jenže začátek sezony budí v Ostravě prozatím rozpaky. Z celkem příznivého ligového losu vytěžili Ostravští ve čtyřech kolech jen tři body. „Začátek sezony se nám opravdu nepodařil. Máme za sebou tři domácí utkání a máme z toho pouze tři body. To je velmi špatné,“ přikyvuje Vrba. Jeho tým totiž na ligovém startu doma překvapivě podlehl 0:3 Olomouci, pak sice před domácím publikem zdolal Zlín 3:1 jenže v posledním kole přenechal všechny body po porážce 1:2 znovu Teplicím a kouč Vrba si nebral po zápase servítky. „Asi bude možná potřeba zvážit, na co máme a na co ne. Je tam spusta chyba a věcí, které nás brzdí a zastavují. První čtyři kola nám otevřela oči. Vzadu nemáme úplně tvořivé hráče,“ postěžoval si po posledním ligovém kole. Jak se bude jeho týmu dařit při druhém venkovním výjezdu?

Ani Jablonec nemůže být se startem nového ročníku spokojený. Pod novým koučem Davidem Horejšem stále čeká na první vítězství, prozatím posbíral jen dva body za dvě venkovní remízy. „Víme, že nás čeká těžký soupeř, který hlavně směrem dopředu má kvalitní mužstvo, což v každém zápase prokazuje. Ale my se chceme co nejlíp připravit, protože víme, že potřebujeme v domácím utkání získat tři body. Pevně věříme tomu, že mužstvo má na to, aby předvedlo takový výkon a konečně jsme bodovali naplno. Víme, že zápas bude hodně složitý, ale věříme týmu, co tady je, že utkání zvládneme za tři body,“ říká k sobotnímu duelu trenér Jablonce David Horejš.

Poslední dvě ligové sezony se při souboji těchto týmů vždy z vítězství radoval domácí celek. Celková bilance ze vzájemných zápasů je vzácně vyrovnaná. Dvacet zápasů vyhrál Jablonec, dalších dvaadvacet skončilo remízou a čtrnáct duelů vyhrál Baník. V sobotu se odehraje 57. vzájemný duel těchto týmů.


Utkání začíná v sobotu 27. srpna od 16 hodin na Střelnici v Jablonci nad Nisou

Rozhodčí: Zelinka - Horák, Antoníček

Delegát: Kureš, Duda

VAR: Machálek, AVAR: Caletka


Author Jan Bendl
Sdílet článek