Article image

Pětibrankový příděl od Salzburgu

Team logo Team logo
Red Bull Salzburg FK Jablonec
5:0
Přípravná utkání, přát. so 7. 7. 2018, 16:00
Reportáž

Jablonečtí fotbalisté inkasovali od rakouského mistra FC Red Bull Salzburg těžkou lekci v podobě pětibrankového přídělu. Sami navíc skórovat nedokázali, největší šance dvakrát skončily na brankové konstrukci.

První ostřejší prověrkou prošli dnes na herním soustředění naši fotbalisté, když se v Brambergu postavili úřadujícímu mistrovi rakouské ligy a letošnímu semifinalistovi Evropské ligy FC Red Bull Salzburg, který se připravuje na blížící se start rakouské Bundesligy a kvalifikaci Ligy mistrů.

Jablonečtí nezachytili hned samotný začátek přípravného duelu, když během úvodních dvou minut dvakrát inkasovali. Běžela teprve úvodní minuta zápasu, když balon z levé strany prošel před branku, kde míč nezkrotil ani brankář Hrubý ani stoper Hovorka, míč se následně odrazil k Wolfovi, který míč dopravil do odkryté branky. Hned o minutu později potrestal chybu v jablonecké defenzívě Daka, dostal se až před brankáře Hrubého a pokořil ho lehkým dloubnutím přes tělo.

Jablonečtí se ze šokujícího úvodu pod alpskými vrcholky pomalu oklepávali a s přibývajícím časem už soupeře do takových šancí nepouštěli. Poprvé se zelenobílí fotbalisté osmělili po čtvrthodině hry, ale Lischka hlavičkoval Trávníkův roh nad branku. Dvanáctinásobný mistr kontroval akcí útočníka Wolfa, který přihrál pod sebe, ale Mwepu naší branku přestřelil. Salzburg už po půlhodině hry dvakrát střídal. Jablonec poté zahrozil centrovaným balonem Holeše, který ale hlavičkoval Doležal jen do středu branky Rakušanů. Hráči Salzburgu ale před poločasem stačili přidat třetí přesný zásah, na naší levé straně na sebe navázal hned trojici hráčů aktivní Wolf, míč pak přihrál úplně volnému Ulmerovi, na jeho střelu si Hrubý sice sáhl, ale přesto potřetí inkasoval.

Hned po změně stran vypálil z velké dálky jeden z hráčů Red Bullu a notně tak vystrašil brankáře Hrubého. V 59. minutě rozhodčí odvolali čtvrtou branku našeho soupeře, protože tvrdou ránu tečoval ještě hráč stojící v ofsajdu. Jablonečtí se ale nepoučili a vzápětí odvolanou čtvrtou branku přesto inkasovali z nařízené penalty, kterou bezpečně proměnil Dabbur.

Jablonec se do zakončení dostal až zásluhou Doležala, ten ale pálil z otočky slabě. Našim hráčům nebyl přán ani čestný úspěch, přitom dvakrát orazítkovali brankovou konstrukci. Nejdříve opřel trestný kop do tyče Chramosta a z dorážky přestřelil Hovorka. O pět minut později centroval do vápna Hanousek, míč ještě přizvedl hlavou Chramosta k Pleštilovi, ale ten trefil pro změnu břevno rakouské svatyně! Gólově se neprosadil ani zády k brance hlavou Hovorka. Tři minuty před koncem navíc Debbur obral o míč stopera Lischku, před brankou našel Prevljaka a ten stanovil konečné skore na jednoznačnou výhru 5:0 pro rakouského mistra.

Nelibě nesl vysokou porážku kouč našeho týmu Petr Rada. „Vstoupili jsme do toho zápasu špatně, už ve druhé minutě jsme prohrávali o dvě branky a o té koncentraci na zápas si musíme popovídat! První půle byla z naší strany celkově špatná, nebudeme se vymlouvat na tréninky, i když je soupeř už možná o trochu dál. Inkasovat pět gólů je strašně moc, a to jsme si je prakticky všechny dali sami. Dneska tam nebylo nic pozitivního. Je pro mě důležité, že se nikdo nezranil, ale výkon to byl špatný,“ uvedl bezprostředně po skončení duelu jablonecký lodivod, kterého neuchlácholily ani dvě brankové konstrukce, kteří jeho svěřenci nastřelili. „Možná to šlo kosmeticky upravit, ale dnes jsme k tomu nepřistoupili tak, jak jsme měli. Jestli jsou hráči v únavě, i přesto se musí koncentrovat na samotný začátek. Tohle byl soupeř, který bude bojovat o Champions League a my se na to musíme připravit. Dalo se s nimi hrát, ale když s nimi ve 2. minutě prohráváte o dvě branky, tak je to pak těžké otáčet nebo korigovat. Musíme si to rozebrat a znova začít pracovat od nuly,“ zakončil hodnocení zápasu se Salzburgem jablonecký kouč.


Author Jan Bendl
Sdílet článek