Article image

Horejš: Chceme poskládat úspěšné mužstvo

Přesně v den svých 45. narozenin dostal své druhé ligové angažmá. Co prozradil nový jablonecký kouč David Horejš v prvním rozhovoru pro klubový web?

Trenére, mohl jste mít lepší narozeninový dárek, než své druhé ligové angažmá?

Je pravda, že to vyšlo hezky na moje narozeniny a přiznávám, že jsem za to rád. Jablonec je pro mě obrovská výzva a já se na to moc těším. Jsem rád, že to všechno kolem dopadlo a se svým realizačním týmem, který mi bude k ruce, navážeme na to, co se nám povedlo v Českých Budějovicích a že tu s naší prací bude panovat spokojenost.

Bylo těžké opustit po sedmi letech své první ligové angažmá, navíc v mateřském klubu?

Nebylo. Potřeboval jsem už nějakou změnu, navíc mi končila i smlouva. Oslovil mě pan Pelta a mně se jeho nabídka hrozně líbila. Jsem rád, že jsem nabídku z Jablonce dostal, protože Jablonec beru za posledních deset let mezi top pěti českými týmy v lize. Beru to jako šanci, kterou chci využít. Vážím si toho, že jsem nabídku od Jablonce dostal.

Několikrát jste byl viděn na našich posledních zápasech v sezoně. Byly to i z vaší strany velké nervy?

Byly, protože jsem si přál, aby se Jablonec zachránil. Ta sezona prostě nebyla dobrá a jsem rád, že to kluci nakonec zvládli. Chtěl jsem ty zápasy vidět, abych viděl hráče pod tlakem, abych si i já dokázal udělat nějaký obrázek. Chtěl jsem ty zápasy vidět na vlastní oči, tak abych i já ty hráče poznal přímo na hřišti.

S jakými cíli přicházíte do Jablonce a co od zdejšího angažmá očekáváte?

Chci navázat na práci v Budějovicích a chci toho dosáhnout i tady. Nerad zmiňuji cíle, protože výsledky nejdou nikdy naplánovat. Chtěl bych vytyčit cestu a tou jít. Vím, jakou má zdejší klub tradici a vím, do čeho jdu. Chci navázat na to, na co je Jablonec zvyklý. Cíle nechci vyhlašovat, nechci, aby to vypadalo alibisticky a nebo přehnaně. Na tu práci zde se strašně těším a věřím, že s lidmi zde se bude skvěle spolupracovat. Tohle všechno je pro mě ohromná motivace.

Jablonec má za sebou hodně hektickou sezonu, od Evropy až do holého boje o přežití. Dá se z toho nějak poučit do dalších sezon?

Tohle je spíš otázka pro kompetentní lidi, kteří u toho byli. Tohle mi nepřísluší hodnotit. Bavili jsme se s panem Peltou, že to mužstvo budeme chtít teď doplnit, nějaké změny budou. Budeme chtít, aby přišli i jiní hráči. Jablonec je furt značka, která by sem hráče měla přilákat. Věřím tomu, že budeme hrát dobrý fotbal, který nám přinese dobré výsledky. To je pro mě taková ta cesta, kterou chceme jít. Ale čeká nás hodně práce. Chceme koukat do budoucna, co bude dál.

Dají se očekávat změny ve stávajícím kádru?

Myslím, že určitě. Někteří hráči odchází, některým končily smlouvy. Budeme chtít mužstvo doplnit a věřím tomu, že se nám povede přivést hráče, které chceme do způsobu naší hry, kterou budeme chtít praktikovat. Věřím, že se nám to povede a vytvoříme hladové mužstvo, které bude mít zase ty nejvyšší ambice.

Říká se o vás, že máte rád moderní pojetí fotbalu, včetně nových technologií. Dá se i v dnešní době i v tomto směru někam posouvat?

Určitě. Pro mě je to základní věc. Já i celý realizační tým se potřebujeme vzdělávat a posouvat, fotbal jde dopředu a my musíme jít s dobou. Jsem toho zastánce. Samozřejmě, že vždycky jsou důležité výsledky, ale výsledek nenaplánujete, kdežto hru ano. Budeme i tady v Jablonci chtít být úspěšní. Ta cesta, kterou chceme jít, je pro mě důležitá. Věřím tomu, že nám to přinese úspěchy i tady. Jsem trenér, který využívá moderní trendy, já tomuhle trendu věřím, ale ať si jde každý svou cestou. Moc bych si ten zdejší úspěch přál.

Jsme na Střelnici, kde jste se doposud představil vždy jen v roli soupeře. Těšíte se, až tu poprvé vyběhne Jablonec před zraky diváků pod vaším vedením?

Jasně, že se těším. Opakuji, že Jablonec patří mezi pět nejúspěšnějších týmů v lize. Pro mě osobně je to krok dopředu. Těším se na to a věřím, že se nám povede poskládat takové mužstvo, které bude hladové a úspěšné. Důležité pro nás bude to, abychom dokázali zdejším lidem něco nabídnout. Na to máme teď letní přípravu. Doufám, že lidé co na nás přijdou, budou odcházet ze stadionu spokojeni, tohle je můj cíl.

V našem kádru je stálice a nejzkušenější hráč Tomáš Hübschman. Už jste spolu stačili promluvit?

S Tomášem se známe. Vždyť já jsem proti němu i hrál. Klobouk dolů v jeho věku jak to zvládá. Myslím si, že zrovna on byl klíčovou postavou posledních zápasů. Věřím tomu, že i mně bude nápomocen a bude pokračovat dál. Protože on má pořád co nabídnout, mluvili jsme spolu o tom, věřím tomu, že i on se na spolupráci těší. Jsem rád, že tu takový hráč je. Pro Jablonec udělal strašně moc a ještě nám pomůže.


Author Jan Bendl
Sdílet článek