Střelnice FORTUNA:LIGA, 2. kolo

FK Jablonec

1
2

AC Sparta Praha

David Lischka
88’
53’
Guélor Kanga
69’
Vukadin Vukadinović

Pražská Sparta díky zlepšenému výkonu v druhém poločase zvítězila 2:1 na jablonecké Střelnici. Přitom jablonečtí jen v prvním poločase spálili tři velmi dobré příležitosti.

V domácí premiéře nového ročníku vyslal kouč Rada sestavu, která doznala oproti utkání v Ostravě jedné změny, když hostujícího Hovorku nahradil na stoperu podle očekávání Břečka. Letenští pod vedením dočasného kouče Ščasného sáhli po čtvrtečním selhání se Suboticí také k jedné změně, Kulhánkovo místo Costy.

Jablonec se do svého soupeře s chutí zakousl hned od úvodních minut a jen v první desetiminutovce si vypracoval tři slibné příležitosti. Jako první prověřil Nitu ze střední vzdálenosti Jovović. Dravý průnik Holeše skončil jen rohovým kopem, po kterém hlavičkoval nad Lischka. Brzy poté prošel přízemní centr Doležala skrz pokutové území Sparty, ale na zadní tyči míč uklidil bohužel těsně vedle míč Masopust! Hosté se poprvé osmělili až po dvacáté minutě, Stanciu zakončoval na hranici vápna dvakrát, ale obrana oba jeho pokusy stačila zblokovat, následná střela Kangy mířila jen na jižní tribunu jabloneckého stadionu.

S přibývajícími minutami se hra opticky srovnala. Masopust se prezentoval ukvapenou střelou, na druhé straně mířil Kanga nad Hrubého svatyni. Smolařem první půle byl Masopust, největší šanci první půle si vypracoval ve 37. minutě po dlouhém výhozu brankáře Hrubého, jablonecký záložník se šikovně protáhl mezi sparťanskými stopery, šel sám na Nitu, jenže se dostal až příliš blízko a brankáře Sparty prostřelit nedokázal! Sparta zahrozila v nastavení první půle, po Tettehově přihrávce pálil těsně jablonecké branky Chipciu.

Po obrátce pálil tvrdě ale vysoko nad Kubista. Hosté ale začali druhý poločas lépe. A šli i do vedení, v 52. minutě obléhali jabloneckou branku, gólman Hrubý vyrazil střelu Stanciua, vyboxoval i ránu Frýdka, až na třetí pokus Kangy už byl krátký. Necelých šest tisícovek fanoušků pak na Střelnici vidělo souboj Kangy s Jovovićem ve sparťanském pokutovém území, po kterém se ale penalta nepískala. V 69. minutě ztratil balon Kubista, Plavšič poté vypálil na Hrubého, ten stačil míč vyrazit bohužel jen ke střídajícímu Vukadinovičovi, ten už měl před odkrytou brankou snadnou pozici – 0:2. Jablonecké mužstvo ve zdramatizování zápasu brzdily především nepřesné rozehrávky. Když už se do vápna probíjel Jovović, stihli letenští obránci včas zahrát na roh. Po něm hlavičkoval jen slabě Doležal. Střídající Chramosta rozvlnil po své akci jen boční sít soupeře. Trestný kop Trávníka zakončoval na zadní tyči Břečka, ale míč zkrotil v rukavicích Nita. Sparťanský brankář skvěle zneškodnil i střelu z úhlu střídajícího Ikauniekse. Sparťané v závěru takticky polehávali po hřišti a kouskovali hru.

Tři minut před koncem se jablonečtí dočkali první branky v nové sezoně. Po rohovém kopu Trávníka vyskočil nejvýše stoper Lischka a přesnou hlavičkou snížil na 1:2! Ve čtyřminutovém nastavení nepřekvapil sparťanskou obranu zpětnou přihrávkou Ikaunieks, jenže své spoluhráče nenašel. Více času už jabloneckým na srovnání nezbylo a doma podlehli Spartě 1:2.


Sdílet článek

FK Jablonec

B 30 Hrubý
O 23 Břečka
O 5 Hanousek
O 26 Holeš
O 13 Lischka goal
Z 27 Kubista down
Z 8 Masopust down yellow card
Z 77 Považanec down
Z 10 Trávník assist
U 15 Doležal
U 25 Jovovič

Náhradníci

AC Sparta Praha

B 1 Nita
O 2 Kaya yellow card
O 26 Nhamoinesu yellow card
O 5 Radaković
Z 11 Ben Chaim down
Z 18 Chipciu yellow card
Z 17 Frýdek yellow card
Z 9 Kanga down goal yellow card
Z 22 Plavšič
Z 10 Stanciu
U 30 Tetteh down

Náhradníci

Z 6 Vácha
Z 8 Vukadinović up goal yellow card
U 23 Šural up
46%

Držení míče

54%
16/6

Střely / Na branku

11/5
103

Vyhrané souboje

88
16

Fauly

26