Estádio da Nora Přípravná utkání, přát.

Sporting Clube Farense

1
2

FK Jablonec

Jablonečtí fotbalisté v úvodním zápase na portugalském soustředění vyhráli po penaltovém rozstřelu s druholigovým týmem SC Farense v rámci turnaje Atlantic Cup 2:1. Jenže kádr dál trápí další zranění.

V úvodu zápasu se hrálo bez většího vzruchu před brankáři a pouze mezi vápny. Až po dvaceti minutách hry zakončoval první vážnější akci nováček v našem týmu Vatajelu, po přihrávce od Acosty pálil bez ostychu na brankáře Marquese, ten ale stačil jeho ránu pod břevno vytěsnit na roh. Z úctyhodné vzdálenosti pak napálil odražený míč na branku soupeře i nejzkušenější hráč Radova výběru Hübschman, balon z jeho kopačky prosvištěl metr nad břevnem. Útočníka Chramostu zastavil v dobrém zakončení až ofsajd. Jablonec byl více na míči a druholigového portugalského soupeře až na pár výjimek a rohových kopů před Hanušovu branku nepouštěl.

Po půlhodině hry obrala dotírající dvojice našich útočníků Chramosta Ikaunieks při rozehrávce brankáře Marquese, ale víc než faul před vápnem, si vybojovat nedokázala. Z následného trestného kopu z místa přestupku našel mezeru v rozestoupené zdi Kratochvíl a Jablonec díky jeho gólu vedl 1:0. Pět minut před poločasem našel parádní přihrávkou za obranu Hübschman Chramostu, ten ale na přední tyči brankáře Farense nepřekonal. Pouze do středu branky zakončoval ze střední vzdálenosti ještě do poločasu Vatajelu.

Po obrátce kouč Rada prostřídal, na hřišti zůstala z prvního poločasu jen pětice Břečka, Sobol, Kubista, Vatajelu a Ikaunieks. Sedm minut po poločase mohlo domácí Farense srovnat po centru, který do našeho vápna přilétl z pravé strany, ale zakončující hráč poslal svou hlavičku z malého vápna těsně vedle Hrubého tyčky. Na opačné straně zahrozil opět Vatajelu, sám se dostal až do zakončení, které mu ale pohotovým skluzem ztečoval na roh jeden z hráčů soupeře. V 70. minutě si vybrala slabší chvilku jablonecká obrana, ale střídající Isidoro ani Santos nedokázal srovnat skóre. Jen o chvíli později bylo živo na opačné straně hřiště, Považanec ze středu hřiště pěknou střelou orazítkoval tyčku, míče se ale rychle zmocnil Jovović, také on mířil dobře k tyči, ale parádní zákrok předvedl brankář Farense!

Čtvrt hodiny před koncem se snažil Štěpánek zastavit do našeho vápna pronikajícího portugalského útočníka, nejenže se proti našemu týmu kopala penalta za faul, ale náš nový stoper si při pádu nekontrolovaně otočil koleno a musel pro zranění střídat. Z nařízené penalty navíc střídající Allan Junior srovnal na 1:1. V rozháraném závěru při rozkouskované hře se už příliš možností neurodilo, Ikaunieks bohužel nedokázal v dobrém přečíslení procpat balon na volné spoluhráče, a tak zůstalo v normální hrací době u výsledku 1:1.

Protože se zápas hrál v rámci turnaje Atlantic Cup, rozhodovaly o dalším bodu do tabulky pokutové kopy. Kromě třetí série se střelcům dařilo, o plusovém bodu pro jablonecký celek rozhodl až v sedmé sérii chycenou penaltou brankář Hrubý a naše vítězství následně stvrdil Břečka. Naše penalty postupně proměnili Kubista, Sobol, Fábry, Ikaunieks, Hovorka, jediným neúspěšným střelcem z penaltového puntíku byl Považanec.

Náš lodivod Petr Rada utkání s Farense hodnotil následujícími slovy. „Byl to hodně kvalitní soupeř. Prověřil nás na dobrém a velkém hřišti. Je vidět, že mají rozehranou svou soutěž. Jejich fotbalisté byli hodně silní a hráli dobře. První půle byla z naší strany dobrá, měli jsme tlak. Dostali jsme se do vedení, soupeř tam moc šancí neměl. Po poločase jsme to prostřídali, i když soupeř taky až trochu později. Dostali jsme gól z penalty, blbě jsme to tam vycouvali, byli jsme v té situaci pozdě. V závěru jsme měli možná smůlu, dali jsme tyčku a další slibné situace jsme nevyřešili dobře. Je vidět, že nějaká únava na hráčích stále ještě je,“ konstatoval náš trenér, který neskrýval naštvanost ze ztráty dvou hráčů. Na soustředění se mu totiž zranil jak krajní bek Janković, tak v dnešním zápase i stoper Štěpánek. „Rok se nám zranění vyhýbala, ale teď během týdne dva křížové vazy, což je hodně nepříjemné. Navíc na pozicích, kde jsme ty hráče potřebovali a chtěli mít zdvojené posty. Mrzí mě ztráta obou, bohužel se nám teď zranění nevyhýbají. Výsledek zápasu jde nyní trochu do pozadí. Přišli jsme o dva hráče a jsem z toho rozčarovanej a naštvanej,“ smutnil náš kouč. Ten za výkon naopak pochválil nováčka Bogdana Vatajelu a přiblížil plán dalších dní. „Pomalu budeme přecházet na herní cvičení a vstřebávat únavu,“ řekl na závěr pátečního zápasového dne Rada.


Sdílet článek