Article image

Pozápasové rozhovory po remíze s Klokany

Team logo Team logo
FK Jablonec Bohemians Praha 1905
2:2
Synot liga, 2. kolo ne 2. 8. 2015, 18:00
Reportáž

První domácí utkání nové ligové sezony skončilo remízou 2:2 s Bohemians 1905. Utkání hodnotí hráči Tomáš Wágner, Vít Beneš, Lukáš Masopust a jablonecká legenda Jaroslav Dočkal.

Tomáš Wágner: Nedostali jsme se do naší hry

Jaká byla hlavní příčina toho, že se nám nepodařilo Bohemku porazit?

Podle mě to bylo hlavně těmi vstupy do obou poločasů. Když dostanete v páté minutě gól, tak je to všechno samozřejmě těžší. Sice dál byla spoustu času, ale Bohemka se zatáhla a bylo těžké se tam dostat, ikdyž šance byly.

Větší šance přišly ale až v druhé půli.

Trenér nám říkal v poločase, že chceme až moc dát za obranu a jít sami na gólmana, jenže balon nám strašně utíkal. Když vám balon pětkrát, desetkrát, uteče za brankovou čáru, gólman zas než vykopne, my se pak nestačili dostat do hry, kterou potřebujeme.

Po změně stran už to bylo lepší?

V druhé půli už tam bylo dostatek závarů a šancí. Dali jsme dva góly, což by mělo asi jindy stačit.

Vy osobně jste hrozil především hlavou.

Jo něco tam bylo. Hlavně ta první hlava, to byla velká šance, ta tam měla spadnout.

Kde vidíte hlavní příčinu dnešní domácí ztráty?

Nehráli jsme dobře. Nakopávali jsme balony, které nám sklouzali až za brankovou čáru. Jsou to prostě laciné ztráty. Nedostali jsme se do hry, kterou jsme chtěli hrát.

Co penalta na vás, byla?

Oni budou říkat, že nebyla, já že jo a do úterý se budeme všichni hádat. Ten hráč co mě držel to ví, neříkám, že to bylo nějaké markantní držení, ale podle mě mi zabránil v tom jít za balonem, takže si myslím, že byla.

Vloni chodil na penalty obránce Filip Novák. V jakém pořadí jste určeni na penaltu teď?

Ani nevím, nikdo tam napsanej v kabině nebyl. Věřil jsem si a vzal jsem si balon. Proměnil jsem a věřím že to bude pokračovat.

Nezlomí vás úvodní nezdar před odvetou v Kodani?

Nad tím jsem zatím nepřemýšlel. Samozřejmě jsme chtěli získat body, které se počítají. Výhra by nám určitě do Kodaně pomohla. Tam ale stejně pojedeme odhodlaně.


Chybující Vít Beneš: Chyběl nám větší pohyb

U druhé branky určitě nebudete mít úplně čisté svědomí?

Mrzí mě to opravdu hodně. Byla to žákovská chyba. Teď už vím, že jsem to měl řešit dřevorubsky, chtěl jsem hrát fotbal. O to víc mě to mrzí, že jsme nedokázali přidat pak tu vítěznou branku.

Ta branka na 1:2 přišla poměrně brzy po změně stran.

Hned na začátku druhé půle. Určitě to nebyl dobrý vstup, tak jako do prvního poločasu, ale času bylo furt dost. Bohužel se nám podařilo jen vyrovnat.

Dnes se vám příliš nedařilo ani herně, jak si to vysvětlujete?

Musíme si to vyhodnotit na videu, čím to vlastně bylo. Ale podle mě nám chyběl nám větší pohyb.

Stejně jako proti Kodani se vám nepodařilo proměnit velké šance.

Budu věřit, že jsme si to nechali právě na tu Kodaň. Musíme tam odehrát aspoň dvakrát tak lepší zápas, než doma s Kodaní, abychom postoupili.

Brzy po té chybě na 1:2 jsi byl v dobré příležitosti a zakončoval jsi hlavou.

Málem jsem se vykoupil, ale stejně tam byla ta moje chyba, což už mi nikdo neodpáře.


Lukáš Masopust: Bod doma je málo

Můžeš popsat ten tvůj vyrovnávací gól?

Amígo (Rossi) to tam střílel a míč se odrazil ke mně do strany. Šel jsem do náběhu, skákavý balon jsem si zpracoval a trefil jsem se brankáři mezi nohy.

Jak jsi viděl průběh zápasu?

Hosté sem přijeli bránit, hráli na brejky a nakonec si domů vezou bod. Dali dva góly, což je venku dost, ale hodně jsme jim k tomu pomohli našimi chybami a potom už bylo těžké se tam dostat. Ve druhé půli jsme vyvinuli obrovský tlak, přišly šance, ale nic nám tam nespadlo. Podle průběhu utkání jsme měli vyhrát o tři góly a byl by klid.

V předcházejících zápasech jsi hrál od začátku, kdežto v dnešním utkání jsi naskočil do zápasu asi na pětadvacet minut. Byl jsi zklamaný, že jsi nenastoupil v základu?

Ne, to vůbec ne. Máme vyrovnaný kádr a je nás tam víc, co chce hrát. Teď tam hrál Standa Tecl, který v Kodani nemůže nastoupit. Příště tam třeba zase budu já.

Na lavičce po obdržených brankách asi moc dobrá nálada nevládla.

Máte pravdu. Není to příjemné, když se prohrává a nálada nebyla dobrá. Naštěstí jsme vyrovnali a je škoda, že jsme nepřidali vítěznej gól.

Můžeš přiblížit, jak to vypadalo po utkání v kabině?

Bylo tam velké zklamání. Chtěli jsme doma vyhrát a posunout se před Plzeň a Spartu. To se stalo napůl. Bod doma je málo.

Zdá se, že fotbal jablonecké fanoušky probouzí.

Je to tak. Je jich tady víc. Možná jsme je dneska trošku namíchli, ale my jsme jim tady předtím předváděli dobrej fotbal a věřím, že příště přijdou zase.


Dočkal: Fotbal je o chybách a my jsme za ně zaplatili ztrátou dvou bodů

Jedna z legend jablonecké kopané, bývalý hráč a trenér Jaroslav Dočkal se ohlíží za úvodním zápasem s Bohemians 1905.

Utkání skončilo 2:2, takže zklamání ze ztráty dvou bodů?

To určitě, protože jsme doma všichni počítali s vítězstvím. Ale zklamán jsem hlavně z toho, co tady předvedla pro diváky Bohemka. Před svou brankou to zabetonovala a nic neukázala. Proto tvrdím, že naše liga má mít pouze dvanáct mužstev a ne šestnáct jako teď. My nemáme na to, abychom měli tolik kvalitních profesionálních fotbalistů.

Tvrdíš, že Bohemka celý zápas bránila, ale na druhé straně dala dva góly.

Ale viděl jsi jaké? Oba byly hrozně laciné a dali jsme si je prakticky sami. Ale tady tohle nebude hrát jen Bohemka. Přijede sem Zlín, Ostrava, Jihlava a další a budou hrát to samé. A divák bude trpět. Lidi chtějí, aby se hrálo nahoru dolů a ne to, co tady předvedla Bohemka.

Měl tedy hrát Jablonec něco jiného?

Radit tak zkušenému trenérovi jako je Jarda Šilhavý je těžké. Sám jsi viděl, že jeden chce hrát a druhý ne. Deset hráčů stojí celý zápas před nebo uvnitř trestného území. Ale vrátím se k tvé otázce. Hodně balonů se naše mužstvo snažilo dávat za obránce, ale bylo to dost nepřesné.Chtělo to také víc osobní statečnosti, odvahu vzít balon a zkusit to jeden na jednoho.

Před druhou brankou udělal velkou chybu stoper Beneš. Jak vidíš tuhle situaci?

Tohle se někdy stává. Fotbal je o chybách a my jsme za ně zaplatili ztrátou dvou bodů. V druhé půli měl Jablonec obrovský tlak a s tím přišly i velké šance, ale ty je třeba proměnit.

Pomáhali jsme si nakopávanými balony na Wágnera a později i střídajícího Doležala, ale stačilo to pouze na vyrovnání.

Našemu celku chyběla větší tvořivost a něco vymyslet. Bohužel naši ligoví hráči potřebují víc prostoru na zpracování. Bohemka vytvořila dobrý blok a byly tam pouze půlmetrové mezery. A pokud to hráč neumí individuálně překonat, potom vznikají problémy.

Myslíš si, že se ztráta bodů na výkonu mužstva podepíše?

Myslím si, že ne. Nedělal bych z toho tak velkou vědu. Bohemka tady měla ohromné štěstí a domácí zase ohromnou smůlu v proměňování šancí. Je třeba se na zhuštěnou obranu v tréninku připravit a příště to bude úplně jinej zápas.


Author Jan Bendl
Sdílet článek