Article image

Střelnice hostí 43. Podještědské derby

Team logo Team logo
FK Jablonec FC Slovan Liberec
1:1
Synot liga, 4. kolo ne 16. 8. 2015, 19:15
Reportáž

43. Podještědské derby ozdobí program 4. kola SYNOT ligy. Na jablonecké Střelnici se střetnou oba odvěcí rivalové, pro oba týmy to je poslední herní prověrka před vstupem do play off Evropské ligy.

U našich sousedů se museli v létě 2015 rychle přeorientovat z boje o ligovou příslušnost až k účasti v Evropské lize. Slovanu k tomuto nevšednímu zvratu dopomohl triumf ve finále Poháru FAČR, kde udolal v penaltovém rozstřelu právě náš Jablonec.

I proto pod Ještědem posilnili kádr, tak aby byl konkurence schopný i na evropské scéně. Klub ale opustil kouč Vavruška, který dokázal jako spasitel tým zachránit v lize a ještě ho dovést do Evropy. Jeho místo zaujal exžižkovský kouč Trpišovský. Liberečtí v létě hojně využívali spolupráci s pražskou Spartou, té sice pustili Frýdka, ale zároveň z ní dostali na hostování zkušeného Švejdíka, Koubka a Shalu, z Letné dorazila i dvojice Sýkora a Hovorka. Na přestup Slovan dále získal Bartošáka a Folprechta z Žižkova, Kerbra ze Slovácka a na poslední chvíli dorazil na hostování i italský navrátilec Rabušic. „Některé hráče jsme získali ale až na konci přestupového období, což nás malinko limitovalo. Celkově máme ale kvalitní tým, kde nechybí konkurence,“ je spokojený nový kouč Slovanu Jindřich Trpišovský. Pod jeho taktovkou tým ještě neprohrál, v lize porazil Boleslav a remizoval se Slavií a Duklou. V Evropské lize Liberec přešel přes izraelskou Šmonu a v play off poměří síly s chorvatským Hajdukem Split.

Libereckého lodivoda čeká v neděli na trenérské lavičce první Podještědské derby, jak vnímá blížící se duel? „Je to ostře sledovaný zápas, rivalita je tu veliká. Těším se, že pocítím tu atmosféru derby na vlastní kůži, hodně už jsem o tom slyšel,“ říká před 43. bojem o Krále Podještědí Trpišovský. „Jablonec má kvalitní tým, ofenzivně velmi silný. Ani jeho poslední porážka v Jihlavě nic podle mě neznamená. Věřím, že diváci uvidí útočně laděný duel a hodně branek,“ uvedl kouč Slovanu.

Jablonec se musí před derby soubojem oklepat z nečekané porážky 0:1 v Jihlavě. „Musíme se s tím psychicky i fyzicky vyrovnat. Musíme se naučit přepínat mezi soutěžemi, protože chceme být úspěšní na více frontách,“ přemítá zpětně asistent jabloneckého kouče Jiří Chytrý a pokračuje. „Účast obou týmů v evropských soutěžích dodává tomuto zápasu zase větší náboj. Naši hráči mají po klopýtnutí v lize velkou touhu po vítězství. Z Liberce naopak s novou sezonou spadla taková ta deka, začal sezonu dobře a je zpět opět silný. Věřím, že diváci uvidí velký zápas,“ předpovídá jablonecký asistent.


Utkání začíná v neděli 16. srpna od 19:15 hodin na Střelnici v Jablonci nad Nisou

Rozhodčí: Proske – Wilczek, Kříž

Delegát: Tulinger


Author Jan Bendl
Sdílet článek