Article image

Bod nakonec musíme brát, shodli se po derby

Team logo Team logo
FK Jablonec FC Slovan Liberec
1:1
Synot liga, 4. kolo ne 16. 8. 2015, 19:15
Reportáž

Bod v Podještědském derby nakonec museli hráči brát. Utkání hodnotí střelec naší vyrovnávající branky Vít Beneš, kapitán Tomáš Hübschman a bývalý hráč Jablonce Rudolf Svoboda.

96

Šťastný gól, trefil mě do kolene, líčil Beneš

V týdnu oslavil jablonecký bek Vít Beneš své 27 narozeniny a v neděli si v Podještědském derby nadělil alespoň opožděný dárek. Jeho gól z poslední minuty řádné hrací doby Jablonci ale stačil jen na remízu.

Z tebe se stává takový specialista na góly v závěrečných minutách. Diváci si určitě vzpomenou na podobné góly v závěru do sítě Slavie či Sparty.

No asi jo, když prohráváme tak se prostě víc vytahuju dopředu. Možná ty balony víc přitahuju.

Teď to byl gól z kategorie šťastnějších, je to tak?

Jo byl šťastnej. Někdo tam vracel takovej nepříjemnej balon ze strany. Bál jsem se, abych to neposlal do dvacáté řady, snažil jsem se to klopit. Trefil jsem Koubka, ten tu střelu vyrazil jen před sebe. Nevím kdo přesně, ale asi Hovorka to chtěl z otočky napálit pryč a já jsem jen nastavil nohu a od kolene se to odrazilo do šibenice. Vzápětí jsme tam měli ještě dva závary, mohli jsme vyhrát i prohrát, po mé chybě tam měl ještě šanci Rabušic. Na příležitosti to utkání bylo asi vyrovnané, takže remíza je asi zasloužená.

Z gólu si měl ohromnou radost.

Byl jsem hrozně šťastnej. Cením si ho, protože v minulém domácím zápase jsem zase gól zavinil, jsem rád, že jsem dneska alespoň vyrovnal.

Věřili jste, že se podaří alespoň srovnat? Bylo to vlastně takové dobývání liberecké obrany.

Celý druhý poločas to tak bylo. Oni hrozili z protiútoků. Věřili jsme do poslední vteřiny, že alespoň vyrovnáme.

Kde nastala chyba u inkasovaného gólu po rohovém kopu?

Máme osobky a úkoly na každého hráče. Já jsem si všímal svého protihráče, liberečtí tam byli v hloučku. Tohle je prostě na nás, musíme si to pohlídat. Ten roh totiž vůbec neměl ani vzniknout.

Co teď bude s putovní trofejí pro Krále Ještědu, když derby nemá vítěze?

Asi si ji vždycky půjčíme o repre pauze, každej na tejden (úsměv).

Atmosféra v hledišti splnila vaše očekávání?

Určitě jo. Atmosféra byla vynikající, jablonečtí i liberečtí fanoušci byli skvělý. Řvalo se furt. Zápasu nechyběl náboj a splnil, že je to pravé derby severu Čech.

Jenže body na jablonecké straně nakonec opět chybějí.

V tomhle směru jsme zklamaní. Bodů je málo. Musíme zabrat, urvat body za každou cenu, vyhrávat doma i venku.

Tým si musí zvykat na dvě soutěže. Teď budete muset opět přepnout na evropskou scénu a vypořádat se s holandským gigantem.

Čeká nás Ajax. Pro mě osobně asi největší zápas v kariéře. Musíme všichni hrát víc jak na sto procent, abychom tam uhráli nějakej slušnej výsledek do odvety.

Ajax o víkendu opět vyhrál 3:0, sledovali jste jeho zápas?

Oni poslední zápasy vůbec vyhráli jednoznačně. Na ten poslední duel jsme se dívali doma. Nečeká nás nic lehkého, asi budou mít psychicky navrch po těch jejich výsledcích, ale s každým se dá hrát.

Co bude třeba zlepšit v Amsterdamu, abychom dosáhli na úspěšný výsledek?

V nasazení musíme hrát minimálně stejně tak jako proti Liberci, když ještě zlepšíme důraz, tak šance tam určitě je.


Bod nakonec bereme, řekl po utkání kapitán Jablonce Tomáš Hübschman

Jak bys zhodnotil dnešní derby?

Myslím si, že začátek zápasu pro nás nevypadal špatně. Měli jsme tam několik šancí a chtělo jen to, dát gól. Bohužel jsme dostali branku do šatny my a nevypadalo to pro nás dobře. Potom se hrálo nahoru, dolu, utkání mělo tempo, ale chyběl nám klid v rozehrávce a něco vymyslet. Nakonec jsme ten gól urvali.

Bylo derby jiné než ligové zápasy?

Bylo to víc vyhecované a pořád se něco dělo. Hrálo se v rychlém tempu a bylo tam hodně soubojů, šancí a pološancí. Přelévalo se to z jedné strany na druhou. Bohužel Liberec měl větší štěstí, že dal gól a my jsme to museli dotahovat. V první i ve druhé půli jsme měli málo pohybu a málo míčů po zemi. Spíš jsme to překopávali a bojovali o zisk balonu. Na dvě, tři přihrávky jsme se to snažili dát do kraje a pak šel centr do vápna. Ve druhé půli jsme hráli na dva a pak i na tři útočníky a nakonec se nám podařilo vyrovnat.

Do druhé půle nastoupili útočníci Tecl a potom i Doležal a to asi pomohlo k tomu, že jste nakonec získali alespoň bod.

Je to tak. Přišel tam druhý a potom i třetí útočník a dávali jsme to do vápna s tím, že se něco ujme. Ale jak už jsem říkal, tohle je málo. Měli jsme hrát víc po zemi, něco vymyslet.

Čekali jste, že Liberec bude něco takového hrát?

Určitě jsme na to byli připraveni. On vždycky proti nám hraje hodně agresivně. Ty zákroky byly někdy na hraně, ale to k tomu asi patří a tak to má v derby bejt.

Bylo vidět, že vyrovnávací gól vás hodně nabudil.

To jo. Ještě předtím jsme tam měli nějaké šance. Hráli jsme na tři útočníky a nakonec se nám to tam podařilo dotlačit. Gól nás povzbudil a viděli jsme, že šance dát ještě jeden tam je. Bohužel, už k tomu nedošlo.

Takže nakonec vzhledem k průběhu zápasu bod bereš?

Vzhledem k průběhu musíme bod brát. Na konci byl zápas úplně otevřený a na jedné nebo druhé straně klidně mohla padnout i další branka.

Jak to bude s pohárem pro krále Ještědu?

Myslím si, že v případě remízy zůstane až do dalšího derby u hejtmana.

Máte za sebou čtyři zápasy a z nich pět bodů, což je málo.

Je to tak. Ty ztráty, které jsme měli už před derby, tak ty už neodmažeme. Hráli jsme dvakrát doma a dvakrát jsme remizovali, což je špatný. Bodově nic moc, ale je začátek ligy a my musíme jít zápas od zápasu a z každého utkání udělat tři body. Nemá cenu se už vracet k tomu, že jsme ztratili body v Jihlavě a bod doma s Bohémkou. Bohužel se to tak stalo. Teď máme Ajax, potom Brno, jedeme dál! Ty ztráty, které jsme udělali, musíme někde získat.


Zajímavé derby, remíza je zasloužená, říká Rudolf Svoboda, legenda jabloneckého fotbalu

Jaké bylo podle tebe dnešní derby?

Myslím si, že to bylo pravé derby. Zajímavé, vedené ve velkém tempu. Hlavně z liberecké strany hodně agresivní, se spoustou šancí na obou stranách. Když tenhle zápas porovnám s pohárovým finálovým utkáním, tak si myslím, že naši hráči udělali dneska pro vítězství víc, než v tom pohárovém. Takže radši bych byl, kdybychom vyhráli, ale nakonec jsem rád, že to takhle dopadlo. Výsledek je spravedlivý.

Jak jsi viděl první půli?

Úvodních dvacet pět minut patřilo nám, ale pak jako bychom se zadrhli a iniciativu převzal až do konce poločasu soupeř. Měli jsme tam nějaké šance a zvlášť střela Pospíšila z vápna se mi moc líbila. Škoda jen, že jsme si nechali dát gól do šatny a myslím si, že zcela zbytečně. Nemělo by se stávat, aby byl při standardce před naší brankou neobsazený hráč.

Jablonec nastoupil s jedním útočníkem a další přišli až ve druhé půli. Nebylo to málo?

To je těžký. Když ho další doplňují, je jedno, jestli je tam jeden. Faktem zůstává, že tam byl Wágner vpředu dost sám. Když přišli ve druhé půli další dva útočníci, tak ten tlak tam byl.

Gól jsme dostali do šatny.

Ten jsme neměli dostat. Byl zbytečný. To je to nejhorší, co se mohlo stát.

Jako bývalý hráč si asi dovedeš představit, co se v šatně o poločase dělo.

Co se tam dělo nevím. Ale my jsme si vždycky vynadali a ten, kdo udělal chybu to ods... Potom jsme si řekli, že to takhle dál nejde a na hřiště jsme šli s tím, že výsledek zvrátíme. Podle toho, jak k druhému poločasu dneska přistoupili naši hráči, tak je to asi stále stejné.

Co druhý poločas?

Bylo vidět, že Liberec se zaměřil hlavně na obranu a Jablonec byl od začátku lepší. Tlačil, snažil se dlouhými nákopy dostat do vápna, ale zdálo se mi, že tomu chyběl klid v koncovce. Trenér Šilhavý vsadil na tři dlouhé útočníky a udělal dobře. A to jsem si myslel, že když tam šel Doležal, že ten utkání rozhodne a vyhrajeme 2:1. I když z rychlých protiútoků liberečtí zlobili, museli jsme to otevřít. Je jedno, jestli to bude na konci jedna nebo dva nula. Nakonec jsme zaslouženě vyrovnali a musím říct, že si to kluci za nasazení a bojovnost zasloužili.

Takže seš nakonec s remízou spokojený?

Určitě. Podle toho, jak obě mužstva hrála, tak si myslím, že remíza je zasloužená.


Author Jan Bendl
Sdílet článek