Article image

Je načase vyhrát, říká Vít Beneš před Spartou

Team logo Team logo
FK Jablonec AC Sparta Praha
1:1
Synot liga, 6. kolo ne 13. 9. 2015, 15:00
Reportáž

Už čtyři a půl roku čekají jablonečtí fotbalisté na ligové vítězství nad pražskou Spartou. Jediný, kdo ze současného kádru toto vítězství pamatuje, je stoper Vít Beneš. „Fakt už je to tak dlouho? Tak to je načase vyhrát právě teď,“ burcuje před nedělním zápasem.

Už kabinu opustilo zklamání a hořkost z vyřazení s Ajaxem z Evropské ligy?

Asi jo. Už nad tím teď moc nepřemýšlíme, je to pryč. Zklamání to bylo, ale život jde dál, jsou i horší věci na světě.

Brzy po vyřazení jste navíc přišli i o Filipa Nováka, který zamířil do dánského Midtjyllandu. Jak se vyrovnáte s jeho ztrátou a co to bude znamenat v souhře naší obrany?

Až samotný čas ukáže, jak velká to bude ztráta. My jsme byli s Filipem sehraní, hráli jsme spolu po boku vlastně od samého začátku, co sem přišel. Trenéři tam mají připravené nějaké alternativy. Vím, že pan Pelta by možná někoho na jeho místo rád přivedl, ale další informace jsem zatím neslyšel.

Sparta před novou sezonou pozměnila herní styl, může na Střelnici vyrukovat i s dvěma útočnými hroty. Je taková varianta pro vás v obraně náročnější?

Neřekl bych. I Ajax hrál na dva útočníky, může to být pro nás i výhoda, můžeme pak chodit do většího přečíslení z protiútoků.

Proti Spartě se vám ale v ligové soutěži poslední dobou příliš nevede. Loni jsme s ní získali pouhý bod, což v samotném součtu na špici hodně rozhodovalo.

My chceme vyhrát každé utkání, kor se Spartou. Historie je dlouhá a my s tím teď chceme něco udělat. Nechceme si nechat Spartu odskočit na ještě větší bodový odstup.

Vás čekají souboje s kanonýrem a bývalým spoluhráčem Davidem Lafatou. Co by na něj mohlo platit?

Ono záleží jak ten tým na Lafiho hraje. Teď v reprezentačním zápase s Kazachstánem byl David v útoku sám, neměl balon. Jde o to, jak ho budou doplňovat ostatní jeho spoluhráči. V našich silách ale je, abychom to v obraně zvládli. Hrál jsem proti němu už dost zápasů, znám ho přeci i z Jablonce.

Připravujete se na nedělní šlágr ligy nějak speciálně?

Ani ne. Na Spartu i Plzeň se díváme v televizi pravidelně, přeci jen to jsou naši největší rivalové. Teď po tréninku budeme mít video a různé rozbory každého hráče. Určitě budeme dobře připravení po taktické stránce.

Dá se opět očekávat vyprodaná Střelnice?

Já v to doufám. Alespoň pět tisíc by mohlo přijít. Když jsem viděl zápas Sparty v Boleslavi, tak tam měli prakticky domácí atmosféru. Myslím si, že přijede hodně fanoušků Sparty i sem. Věřím, že bude plno a bude dobrá atmosféra.

V reprezentační přestávce jste odehráli přípravu na Bohemians, vy jste ale v závěru zápasu po jednom ze soubojů kulhal. Jak jste na tom zdravotně teď?

Dostal jsem tam koňara. Moje tělo to ještě vstřebává, ale trénuju normálně naplno.

Duel se Spartou budou jistě bedlivě sledovat i naši bývalí hráči a vaši kamarádi Honza Kopic s Ondrou Vaňkem. Hecujete se vzájemně i před blížícím se zápasem se Spartou?

My jsme prakticky každej den v kontaktu. Máme vytvořenou skupinu, furt si píšeme nebo voláme. Kor takhle když oni jsou v Plzni, tak určitě budou rádi, když Spartu v neděli porazíme!


Author Jan Bendl
Sdílet článek