Article image

Musíme být lepší, znělo z kabiny po Ostravě

Team logo Team logo
FC Baník Ostrava FK Jablonec
1:2
Synot liga, 7. kolo so 19. 9. 2015, 17:00
Reportáž

I přes vítězství 2:1 nemohli být naši hráči spokojeni s předvedeným výkonem ve vítkovické aréně. Zápas s Ostravou hodnotí střelec Nermin Crknić a záložníci Martin Pospíšil s Jánem Gregušem.

Nermin Crknić: Vyhráli jsme, ale příště musí být náš výkon lepší

Nejdřív gratulace k tvému gólu. Jak to bylo?

Hübscha (Hübschman) mi tam dal krásnej centr do volného prostoru a šel jsem sám na brankáře. První ránu mi zlikvidoval, naštěstí se to opět odrazilo ke mně a to už jsem dal gól.

Jak jsi viděl utkání?

Byl to pro nás těžkej zápas. V první půli jsme nehráli dobře, ale naštěstí jsme dali gól. Bylo vidět, že s domácími trošku otřásl a nás povzbudil. V kabině jsme si řekli, že náš výkon musí být lepší a myslím, že tomu tak bylo a dali jsme druhý gól. Škoda jen, že pak přišla penalta a zbytečně jsme se strachovali o výsledek.

Souhlasím s tím, že v první půli to z vaší strany nebyl dobrý výkon. Neudrželi jste balon, špatně jste přihrávali a i v osobních soubojích byla Ostrava lepší.

Máte pravdu. V prvním poločase jsme byli nervózní, ale nevím proč. Nehráli jsme svoji hru.

Můžeš přiblížit, co se dělo o poločase v kabině?

Trenér nebyl s naší hrou spokojenej a hodně zvýšil hlas. Měli jsme zlepšit pohyb, nabízet se a zlepšit kombinaci. Dále nás upozornil, že musíme hrát jako tým. Myslím, že tohle se v druhé půli podařilo.

Kromě vstřelené branky jsi měl v závěru zápasu hodně smůly, když jsi nastřelil tyč.

Škoda, to mě moc mrzí. Měl jsem to dát. Ale jinak si myslím, že jsem hrál dobře.Měl jsem hodně prostoru a to mám rád. Mohu si zkusit jeden na jednoho nebo dva na jednoho a něco pro mančaft udělat. Jsem rád, že jsem se podílel na důležitém vítězství.

Nakonec z toho byl pro vás těžký zápas.

Určitě. A nejen pro nás, ale i pro Baník, protože je poslední a potřebuje body. Zvítězili jsme, ale náš výkon musí být příště o hodně lepší. Hlavně nesmíme zbytečně chybovat tak jako dneska.


Martin Pospíšil: Za týden proti Boleslavi by takový výkon nestačil

Martine, zdá se, že jste se na dnešní vítězství hodně nadřeli.

Je to tak. Z naší strany to dneska nebyl dobrej výkon a jediným pozitivním výsledkem je, že jsme dneska vyhráli. Těch bodů jsme už poztráceli dost, takže jsme už bodovat potřebovali a naštěstí se nám to podařilo.

Hlavně první půle nebyla z vaší strany dobrá. Vždycky jste byli silní v kombinaci a na balonu, ale dneska tomu tak nebylo.

Nevím, čím to bylo. Minulej týden odehrajeme se Spartou výbornej zápas a pak přijedeme na Baník a nedokážeme to zopakovat. Asi se nám nepodařilo na zápas nachystat, protože z naší strany to bylo opravdu špatné.

Ztráceli jste zcela zbytečně balony, ve hře bylo hodně nepřesností.

Je to přesně tak, jak říkáte. Těch ztrát bylo hodně a nevypadalo to dobře. Měli jsme být jednoznačně lepší na míči, i kombinovat šlo. Při zbytečných ztrátách jsme se hodně naběhali a tím pádem jsme ztráceli síly.

Druhá půle byla lepší. Souhlasíš?

O něco asi jo. Zlepšili jsme kombinaci a vytvořili jsme si několik šancí, ale že bychom hráli nějak zvlášť dobře, tak to ne. Z dnešního výkonu se musíme poučit a příště hrát líp. Třeba proti Boleslavi by takovýhle výkon určitě nestačil.

V Evropské lize jste byli dost nešťastně vyřazeni Ajaxem. Nemělo to vliv na váš dnešní výkon?

Myslím si, že vůbec. Vždyť jsme mezi tím odehráli se Spartou velmi dobrý zápas.Určitě nás mrzí, že nehrajeme Evropu, ale na druhou stranu musíme udělat všechno pro to, abychom ji hráli i příští rok a třeba ten výsledek bude lepší.

Na druhém gólu ses podílel pěkným přetaženým centrem na Mingazova. Můžeš to okomentovat?

Viděl jsem, že tam je na zadní tyči úplně sám. Navíc se tam pohyboval i Doli (Doležal), takže jsem se snažil to tlačit do toho prostoru. Mingi (Mingazov) to nakonec dal krásně hlavou, takže jsem rád za další asistenci.

Baník po druhé brance odpadl, ale na nohy ho postavila penalta. Nebyla zbytečná?

Z mého pohledu mi přišlo, že tam bylo tělo na tělo, ale nebyl jsem u toho, takže to těžko můžu posoudit. Na druhou stranu si myslím, že do něho Romera vůbec nemusel jít, protože hráč byl hodně v úhlu. Zřejmě se dalo penaltě předejít.

V pátek doma hostíte Boleslav, která je nebezpečná díky Skalákovi hlavně v útoku. Je to tak?

Je. Hlavně vpředu má dobrý hráče a je to jeden z našich konkurentů v tabulce o postup do Evropy. Proto budou mít body pro nás dvojnásobnou hodnotu a zápas musíme jednoznačně zvládnout. Body už ztrácet nemůžeme.



Ján Greguš: Chybělo více pohybu

Měli jste zápas proti poslednímu týmu tabulky pod kontrolou?

Pod kontrolou bych řekl, že to bylo asi za stavu 2:0 tak na deset minut, než jsme dostali gól z penalty. K tomu zákroku u penalty nemělo vůbec dojít. Pak už to bylo takové hektické. Celkově náš výkon nemůžeme považovat za dobrý. Ale jsme rádi, že jsme vyhráli.

Co chybělo, abyste se prosadili více?

Připravovali jsme se na domácí zodpovědně. Možná nám chybělo více pohybu a klidu s míčem.

Naši trenéři avizovali, že Baník je i kvůli velkým změnám v sestavě poměrně nečitelný.

Čekali jsme, že budou mít nějaké změny v sestavě. Chtěli jsme ten zápas zvládnout, ikdyž se nám to nepodařilo tolik herně, tak aspoň výsledkově.

Jak se vám hrálo před prořídlými tribunami ve Vítkovicích, kam dorazilo jen dva tisíce diváků?

Je pravda, že na Bazalech by to bylo asi jiné. Já jsem hlavně rád za naše vítězství. Baník je v těžké situaci a je poslední. Přesto tam měli nějaké dobré akce.

Ty jsi z Ostravy přestoupil do Jablonce v zimě. Jak se změnil jejich kádr za tu dobu?

Odešla tu skoro půlka týmu. Ta parta na Bazalech byla tehdy fantastická a rád na tu dobu za trenéra Svědíka vzpomínám. Postupně jsme se všichni ale rozutekli. Stále tu je ale pár kvalitních kluků, kteří to mají teď ale hodně těžké. Baník to může zvládnout. Já jim přeju hodně dobrého.

Tehdy se ale Baník opíral o srdcaře a ikony …

Vždycky se tu na tom zakládalo, byli tu legendy, co znalo celé Česko. Může to být jeden ze znaků té situace, která tu teď je. Není dobré, když odcházejí takový hráči jako Baroš či Svěrkoš.

Mezi oběma kluby si přestoupil v zimě, jak ten tři čtvrtě rok prozatím hodnotíš?

Potřeboval jsem jít do klubu, kde jsou ty nejvyšší ambice, jak v lize, tak na evropské scéně. Škoda jen, že jsme nepřešli přes Ajax, což by bylo asi nad očekávání. Doufám, že v lize budeme pokračovat a stále vyhrávat.


Author Jan Bendl
Sdílet článek