Article image

Doležal, Beneš a Dočkal. Co řekli po remíze?

Team logo Team logo
FK Jablonec FK Dukla Praha
3:3
Synot liga, 11. kolo so 24. 10. 2015, 20:15
Reportáž

O své dojmy z šestibrankové přestřelky s Duklou se po zápase podělili útočník Jablonce Martin Doležal, stoper Vít Beneš a svůj pohled na utkání přináší také bývalý jablonecký kouč Jaroslav Dočkal.

Martin Doležal: Zaplaťpánbůh aspoň za bod

Ani na šestý pokus nepřišla domácí výhra. Co se děje s Jabloncem?

Těžko říct. Asi si myslíme, že budeme jak minulou sezonu všechny přehrávat. Ty týmy jsou na nás ale dobře nachystané. Dukla si umí udělat hřiště, byla lepší v kombinaci a chodila do útoků. My jsme nahoře nedokázali podržet balón. Já osobně jsem neudržel nic v prvním poločase, takže to beru i na sebe. Začneme pak hrát, až když nám teče do bot. Vrhneme to všechno do útoku a se štěstím srovnáme.

Co je ale oproti loňsku jinak?

Nehrajeme to, co jsme hráli minulý rok. Nechceme hrát, bojíme se. Loni jsme se nebáli, přehrávali jsme každého soupeře, tlačili jsme je, dostávali jsme se do šancí. Nechceme běhat. Každý bychom si měli sáhnout do svědomí a začít od nuly jezdit, pak to asi přijde.

Jaká je nálada v týmu?

Snažíme se být pozitivní, ale když přijde takovýhle první poločas, tak vás to sráží dolů a s tím jde dolů i to sebevědomí. Je to špatný, opakuju se a říkám to už asi po třetí. Od toho druhého poločasu se musíme nějak odrazit. Přijít už to musí, nebo budou padat asi hlavy.

Šancí přibývalo, ty sám jsi tam měl gólovou hlavičku, z které by měl být gól.

Je to tak. Kdybych tam v začátku dal tu šanci, jenže já trefím hráče na lajně. To je prostě smůla…

V závěru zápasu jsme měli obrovský tlak, proč takhle nešlo hrát od samého začátku?

Toť otázka. Začneme hrát, až když nemáme co ztratit, bud to vyjde nebo ne, takhle bychom měli hrát asi od začátku.

Hraje se vám líp, když už tam jste tam všichni útočníci?

Byli jsme tam dva, Standa šel z kraje. Doplňujeme se tam, možná bychom to mohli zkusit hrát na dva, protože nám to vyhovuje, dostáváme se tam. Vzájemně se doplňujeme, když hrajeme na tři tak jsou křídla daleko, nechodí za nás. Nechci to říkat, ale kdybychom hráli na dva, třeba by to bylo jinačí. Možná bychom to měli zkusit, buďto to vyjde nebo ne.

Tlak na tým je čím dál vyšší, pociťujete to?

Body doma neděláme. Bohužel, je to i o našich hlavách. Ten tlak když nám to nejde, je pak na nás větší a větší. Trenéři s námi mluví a snaží se nás povzbudit. Důvěru trenérů a celého týmu ale zatím nesplácíme. Buďto to musíme urvat bojovností, musí přijít nějaké štěstí, nebo fakt už nevím.


Vít Beneš: V obraně musíme být důraznější

Prohrávali jste 3:1 a zdálo se, že je rozhodnuto, ale nakonec jste vyrovnali. Bereš remízu?

Všichni viděli, že jsme v prvním poločase byli pomalejší na míči, nedůrazní v soubojích a dostali jsme laciné branky. Prakticky každá střela na naší bránu skončila gólem. V druhém poločase jsme mákli. Vytvořili jsme obrovský tlak a velké množství šancí a utkání jsme dohrávali na pokraji sil. Takže remízu nakonec lze brát.

Góly, které jste dostali, nesvědčí o dobré hře obrany.

Je to tak. Před prvním se tam vyměnili záložník s hroťákem a pomalu jsme zareagovali. A při druhém gólu jsme udělali chybu u lajny, já jsem Krmeníčka nechal proběhnout a ten to prostrčil do brány. V takových situacích musíme být důraznější.

Věřil si, že i za stavu 1:3 jste schopni něco s tím udělat?

Samozřejmě, že jsem věřil. Kdybych nevěřil, tak ten fotbal nemůžu hrát. Když to v devadesáté minutě bylo 3:3, tak jsem i v nastavení věřil, že dáme ještě jeden gól. Ta šance přišla a je škoda, že jsme jí nevyužili.

Pamatuješ si, kdy jste naposledy předvedli tak obrovský tlak, kdy Dukla nebyla schopna udržet míč ve hře?

Nepamatuju se. To se odvíjelo od toho, že jsme dostali gól na tři jedna a pak už nám nic jiného nezbývalo. Za takového stavu nemáme už co ztratit a všechny síly jsme vrhli do útoku. Nakonec jsme soupeře donutili k chybám a je jen škoda, že jsme nedali ještě jeden gól.

Myslíš si, že Dukle ve druhé půli došly síly?

Možná že jo. V první půli se do nás pustila, vysoko presovala, hrála skvěle kombinačně a využila šancí, které měla. Za stavu 3:1 zalezla a chvílemi jen odkopávala balony. Asi si myslela, že pro ně výhodný stav udrží.

Legenda jabloneckého fotbalu Jaroslav Dočkal řekl, že hráči se svými výkony sami dostali pod obrovský tlak a je jen na nich, zda ho ustojí. Je to tak?

Je. Teď se nám výsledkově vůbec nedaří, ale myslím si, že jsme dobrej tým a máme na to, abychom ten tlak hlavně od médií překonali a začali vítěznou sérii.



Dlouho jsem neviděl tak velký tlak, řekl bývalý jablonecký hráč a trenér Jaroslav Dočkal

V zajímavém a rušném utkání padlo šest gólů.

Máš pravdu. Nakonec jsme viděli šest gólů a bylo se na co dívat. V prvním poločase dominovala Dukla, překvapila mě velmi dobrým výkonem. Byla kombinačně lepší, pohyblivější, jejich hráči věděli, co chtějí hrát a tak ani moc nepřekvapilo, že se ujala vedení. A když zvýšila na 3:1, tak už jsem nevěřil, že dojde ke zvratu.

Nakonec se to stalo a domácí vybojovali remízu.

Jablonec se ve druhé půli zlepšil v pohybu a v přihrávkách a zaslouženě vyrovnal. Hlavně od třetího gólu v jejich síti domácí vyvinuli na branku Dukly obrovský tlak a s ním přicházely i obrovské šance.

Všechny tři góly v domácí síti byly dost laciné. Je to tak?

Je. Před první brankou šel přetažený centr do našeho vápna a nabíhající hráč byl zcela volný. Při druhém Krmenčík vyškolil naše obránce a třetí gól? Mingazov házel aut místo připraveného Hanouska a pokazil ho. V obraně jsme moc jistí nebyli. Dukla proměnila vše, víc šancí totiž neměla.

Dukla vedla 3:1 a zdálo se, že je po zápase. Jak to, že utkání nakonec skončilo remízou?

Myslím si, že Dukla odehrála první půli skvěle a pak odpadla fyzicky. Domácí na ní vytvořili obrovský tlak, jakej už jsem dlouho od mužstva neviděl a hosté ho nevydrželi. Začali ztrácet míče, nebyli schopni kombinovat, přihrát si. Jablonec cítil určitou šanci a využil jí. V tomhle mužstvo chválím. Připravilo si hodně šancí a nakonec zaslouženě vyrovnalo.

Co se najednou s domácím mužstvem stalo?

Hráči si prostě uvědomili, že do toho musí dát obrovské úsilí a nakonec se to vyplatilo. Je pravdou, že si asi hodně fanoušků po zápase říkalo, proč takhle nehráli od začátku. Ale ono to je dané hrou i soupeřem a ten byl kvalitní. Jejich první poločas byl velmi dobrý. Ukázali, že sem přijeli s jediným cílem a to je vyhrát. Nakonec to tak nebylo díky dobrému výkonu Jablonce hlavně po třetím gólu v jejich síti.

Těch šancí z domácí strany bylo hodně. Je vůbec možné to neproměnit?

Jak jsi viděl tak jo. Musíme si uvědomit, že Jablonec vytvořil takovej tlak, že v obranné zóně Dukly někdy bylo i třeba devatenáct, dvacet hráčů a v té chvíli tam moc místa není. Ale pak tam byly situace, kdy domácí hráči byli zcela volní před brankou a gól, asi z nervozity, nedali.

Co říkáš na penalty.

Myslím si, že obě byly. Hráči Dukly se rozčilovali, ale to se vždycky rozčilují ti, co to zaviní. My přece musíme hráče ve vápně chránit a každý kontakt tam je prostě penalta.

Po utkání se Slávii si řekl, že je Jablonec v krizi. Tak je nebo není?

Posledních asi pětadvacet minut ukázalo, že není. Domácí předvedli, že se dá hrát dobrej fotbal a dalo se na to dívat. Bylo tam zakončení, kombinace, najednou se ozvali i diváci a začali povzbuzovat. Hráči si sami dokázali, že mají na lepší výkony, než v předcházejících zápasech předváděli. Tady je na hráče vytvořen velkej tlak a ne všichni ho jsou schopni unést. Lidi a média očekávají od mužstva něco velkého a to velké se dostavilo bohužel až posledních dvacet minut. Důležité je, že nikdo nemůže říct, že se na to hráči vykašlali. Jsou tu od toho, aby se s tlakem vyrovnali. Oni musí dokázat, co v nich je a diváci jim v tom mohou povzbuzováním pomoct.


Author Jan Bendl
Sdílet článek