Article image

Hráči si konečně užívali pocit domácího vítězství

Team logo Team logo
FK Jablonec SK Sigma Olomouc
4:0
Synot liga, 13. kolo pá 6. 11. 2015, 20:15
Reportáž

V jablonecké kabině na Střelnici konečně poznali pocit z domácího vítězství. Výhru 4:0 nad Sigmou hodnotí Martin Pospíšil a Stanislav Tecl, připojujeme i rozhovor s exjabloneckým Pavlem Moulisem.

Pospíšil měl radost z vítězství i z nominace do nároďáku

Dnešní vítězství doma po tak dlouhé době asi pro vás znamenalo hodně velkou úlevu.

Tak samozřejmě, úleva to je. Už několik týdnů jsme to potřebovali zlomit, ale bohužel se nám to nedařilo. Přišlo to až dneska a jsme hrozně moc rádi, že už to máme za sebou. Teď jen věřím, že na dnešní vítězství navážeme a do zbytku podzimu uhrajeme co nejvíc bodů.

Olomouc hrála v první půli aktivně a dlouho to nevypadalo, že utkání skončí výsledkem čtyři nula.

Máte pravdu. Oni se pod novým trenérem snaží hrát aktivně a mají tam na to typy hráčů, takže nám chvíli trvalo, než jsme dali první gól. K vysokému vítězství nám pomohla červená karta. Pak nás bylo o jednoho a později o dva hráče víc. Snažili jsme se neztrácet zbytečně balon a mít míč na svých kopačkách co nejdéle. To se podařilo.

Hrál jsi někdy proti devíti hráčům?

Proti deseti několikrát, ale proti devíti si nevzpomínám. Bylo vidět, že to kluky z Olomouce hrozně zasáhlo. Potom tam běhali a snažili se, ale rozdíl dvou hráčů je hrozně znát. My jsme proti oslabenému soupeři dobře kombinovali a bylo jen otázkou, kolik dáme gólů.

Nechtělo to, abyste byli po gólech ještě hladovější a udobřili si fanoušky za předcházející nevydařené zápasy?

Tak já nevím. Myslím si, že 4:0 je dostačující. Je fakt, že jsme tam ještě měli další šance, ale i Olomouc tam něco v první půli měla, a kdybychom vyhráli větším rozdílem, asi by to pro ní bylo dost krutý.

Při prvním gólu jsi svou pověstnou šajtlí překrásně našel nabíhajícího Doležala, který hlavou skóroval. Můžeš k tomu něco říct?

Zkoušíme to a jsem rád, že to vyšlo. Hlavní je, že ten gól dal Doli. Potřeboval tu smůlu prolomit. Po centru už záleželo jen na něm, jestli to trefí a naštěstí to vyšlo, když už mu nevyšla ta střela předtím do břevna.

Potom jsi nastřelil tyč a přišel i tvůj gól na 4:0.

To už jsme hráli proti devíti a bylo víc prostoru. Maso (Masopust) to tam krásně zatáhl, viděl mě tam nabíhat, tak to dal pod sebe. Já jsem se snažil střílet na přední tyč a povedlo se to.

Jsi odchovancem Olomouce a spoustu hráčů tam znáš. Co ti říkali po zápase?

S klukama jsem ještě moc nemluvil, protože byli smutní a trochu i naštvaní a určitě jim do řeči nebylo. Myslím si, že si to rozebereme po telefonu až zítra, až trošku vychladnou hlavy. Jsem rád, že jsme vyhráli, ale na druhou stranu mi bylo kluků z Olomouce líto. Přeju jim, ať další zápasy zvládnou a vyhrávají.

Dnes v poledne (pátek) oznámil trenér Pavel Vrba, že jsi byl nominován do národního mužstva na dva přátelské zápasy. Jak jsi to přijal?

Je samozřejmé, že mě to potěšilo. Věděl jsem, že jsem v náhradnících, ale už jsem s tím ani nepočítal. Přece jen jsme až devátí a trenér Vrba se většinou dívá po hráčích z vyšších pater tabulky, takže radost je o to větší. Dneska mám dvojitou radost. Z prvního vítězství doma a z nominace do reprezentace.


Standa Tecl: Teď bude nejdůležitější, abychom vyhrávali a dostávali se zpátky

Dodneška jste doma nevyhráli. Byli jste před zápasem hodně nervózní?

Těch ztracených bodů už bylo hodně a všichni jsme věděli, že dneska musíme vyhrát, takže to nic lehkého nebylo a zpočátku to na naší hře bylo vidět. Ale pak jsme se zklidnili a myslím si, že jsme hráli celkem slušně. Navíc nám hodně pomohlo první vyloučení, po kterém jsme dali první gól. Ve druhé půli hosté přišli o druhého hráče a pro nás to potom už bylo hodně jednoduché. Drželi jsme balon a přidali další dva góly.

Těch gólů při větším tlaku na branku soupeře však mohlo být víc.

To je pravda. Asi jsme měli být dopředu aktivnější, těch gólů mohlo být víc a tím bychom udělali větší radost fanouškům, protože jsme si je sami svými výkony trošku vyhnali ze stadionu. Na druhou stranu to dlouho bylo jen 2:0 a museli jsme být obezřetní i dozadu. Kdyby soupeř snížil na 2:1, tak bychom se asi začali obávat o výsledek a nic příjemného by to nebylo.

Hosté začali aktivně a určitě to nevypadalo, že utkání skončí tak, jak skončilo.

Je to tak. Olomouc nemá hráče na to, aby přijela někam bránit. Ona je známá tím, že se prezentuje dobrým fotbalem a počítali jsme s tím, že nás nic lehkého nečeká. Úvodních asi dvacet minut se to potvrdilo, ale postupně jsme získávali převahu. Snažili jsme se hrát po stranách, ale bohužel jsme to nedali přesně do zakončení, nebo jsme nebyli dost důrazní ve vápně.

Kdy jsi hrál naposled proti devíti hráčům?

Když jsem střídal, tak jsem se o tom bavil s někým na střídačce, ale nepamatuju se.

Jak se proti devíti hráčům hraje?

Možná se to někomu nezdá, ale lehké to není. Olomouc se zatáhla a bylo těžké něco vytvořit. Pro nás bylo důležité, že jsme dokázali udržet balon a soupeři jsme ho téměř nepůjčili.

Můžeš popsat tvůj gól?

Byla to krásná nahrávka od Pospi (Pospíšila). Ve druhé půli jsem byl na lajně pořád sám a stále jsem míče nedostával, ale pak mi to tam dal a nebyl problém dát gól.

V předcházejícím zápase se Slováckem jsi hrál na hrotu, dneska si spíše hrál u lajny a tahal balony.

Je to tak. Dneska jsem nastoupil jako pravej záložník, kdežto na Slovácku jsem hrál s Dolim (Doležalem) hrota. Tam jsem gól nedal a dneska jo, takže to trenérovi vyšlo.


Exjablonecký Pavel Moulis: Žádné větší hecování neproběhlo

Jaký byl návrat na jabloneckou Střelnici?

Těšil jsem se sem. Je to ale špatné, nevím, co k tomu mám víc říct. Nechci se vymlouvat na rozhodčího, prostě jsme 0:4 prohráli.

Dohrávali jste v devíti lidech, jak jste viděl obě vyloučení?

Nebudu se k tomu vyjadřovat, každý to viděl a ať si udělá úsudek sám. Ta druhá červená asi jo, první nevím, jestli šel sám na bránu. Jsem teď v emocích, nechci k tomu moc říkat, musím se nejdříve podívat na video. Rozhodčí to písknul, tak asi ta vyloučení byla. Gratuluji domácím, že doma poprvé vyhráli, pro nás je to prostě špatné.

Jaké to je hrát takovou dobu v početní nevýhodě?

Je to těžké proti každému soupeři, navíc když je vás o dva méně. Jablonec pak držel balon a my jsme jenom běhali. Po druhé červené už bylo prakticky po zápase. Jablonec si hrál to svoje, dal další dva góly a jednoznačně vyhrál.

Vy jste ale ani v deseti nerezignovali, hráli odvážně a vytvořili jste si i šance.

Už proti Boleslavi jsme hráli takhle v deseti a hráli docela dobře. Je škoda, že nám to tam nepadá, šance máme, ale góly nedáváme. Bez gólů se nikam neposuneme.

Vnímali jste, že Jablonec není v dobrém rozpoložení?

Věděli jsme, že nejsou v pohodě. Byl na ně tlak, jak od vedení, tak od lidí. Museli doma vyhrát a prostě vyhráli.

V létě jste mezi oběma kluby přestoupil, proběhlo teď před zápasem nějaké hecování z obou stran?

Ani né. Jen s Márou Kyselou jsme si napsali den před zápasem. Žádné větší hecování nebylo. Já jsem se sem fakt těšil, Jablonec mi dal šanci hrát ligu. Měl jsem tu první ligový start, první gól, fakt jsem se těšil. Škoda že to nevyšlo.


Author Jan Bendl
Sdílet článek