Article image

Tecl byl u všeho, debutoval Breda

Team logo Team logo
FK Jablonec FC Vysočina Jihlava
2:0
Synot liga, 17. kolo so 13. 2. 2016, 16:00
Reportáž

O pozápasové postřehy po vítězném zápase s Jihlavou se tentokrát podělili útočník Stanislav Tecl, ligový nováček David Breda a bývalý jablonecký hráč Jiří Vávra.

Jaké bylo úvodní jarní kolo?

Byl to pro nás těžký zápas. Jihlava přijela hrát zezadu. Všichni víme, jak jsou nebezpeční v brejkách a to se dneska potvrdilo. Bylo těžké se prokombinovat k jejich bráně. V prvním poločase jsme dali dvě tyčky, možná kdyby tam něco z toho spadlo, tak se ten zápas vyvíjel jinak.

Byl jsi u všech zlomových situací, jak si je viděl?

První červená byla jasná a druhá podle pravidel asi taky. Ikdyž podle pravidel, když je penalta a ještě vyloučení, tak je to pro ten tým vždycky kruté.

Co se přesně stalo u druhého vyloučení, po kterém následovala penalta?

Šel jsem sám na bránu, zleva tam někdo nabíhal, chtěl jsem to ještě chvilku podržet, a když jsem nahrával, tak mě tam někdo zezadu zahákl za nohu a podkopl. Kdo se na to podívá, tak si udělá obrázek sám, že to nebylo nijak sporné a fauly to opravdu byly.

Na následnou penaltu si byl určený jako první?

Wagy tam nebyl, takže na penaltu jsem si věřil. Dopředu jsem věděl, kam budu kopat a naštěstí jsem dal.

Jablonec v zimě jakoby zmizel z mediálního zájmu, je pro vás lepší, když nejste tolik pod tlakem?

Moc se o nás nemluví a my se tak můžeme soustředit na daný zápas a nekoukat se moc dopředu na tabulku. Když se budeme soustředit jen na zápas, který náš čeká v týdnu, tak si myslím, že můžeme být úspěšní.

Hodně vám asi pomohl úvodní gól Luďka Pernici z 58. minuty.

Byla to úleva. Dneska jsme ten zápas měli celkem pod kontrolou. Až na nějaké výjimky, když Jihlava měla to šťastné břevno a ještě tam někoho Bártič fantasticky vychytal. To byl hrozně důležitý zákrok, kdybychom dostali na 1:1, tak by to bylo zase o něčem jiném. Takhle jsme to měli pod kontrolou, jen škoda, že jsme nepřidali víc gólů.

Jak si byl spokojený se svým výkonem?

Dneska to bylo docela slušný, ale je to furt jen jeden zápas. Až budu takové výkony podávat každý týden, tak pak budu spokojený. Je to první zápas, člověk se furt dostává tak trochu do toho zápasového tempa. Trenéři to asi neuslyší rádi, ale je trochu rozdíl mezi přátelákem a mistrákem. Člověk to tak prostě vnímá. Já budu spokojenej, když budeme vyhrávat, předvádět dobrý fotbal a nalákáme si fanoušky zpátky na tribuny.


Breda si ligovou premiéru užíval

Máš za sebou první ligový zápas. Kdy ses dozvěděl, že budeš hrát?

První signály byly už z přípravy, protože jsem nastupoval v každém zápase v základní sestavě. Ve středu jsme nacvičovali různé akce a z toho jsem poznal, že mě čeká první ligový zápas.

Nervozita byla?

Paradoxně jsem nebyl vůbec nervózní. Díky dobré přípravě jsem si věřil.

Jaký byl z tvého pohledu první jarní zápas?

Myslím si, že jsme ho zvládli kvalitně a vyhráli jsme, což je nejdůležitější. Doufám, že to takhle půjde dál a budeme body sbírat i nadále.

Vraťme se k prvnímu poločasu, který byl dost hektický. Přišlo vyloučení a dvě tyče.

Ukázalo se, že Jihlava sem nepřijela jen bránit a měla tam i nějaké náznaky, ale na šance jsme jednoznačně zaslouženě vyhráli. A co se týká toho vyloučení, tak to bylo jasné. Tecl šel sám na bránu. A ty tyče, to byla vyloženě smůla.

Jednu z nich si nastřelil i ty. Můžeš tu situaci popsat?

Když jsem šel kopat, tak jsem byl rozhodnutý to dát na stranu gólmana, protože nemohl nic vidět. Tlačil jsem to tam dobře, bohužel to skončilo na tyči. Snad to přijde v příštím zápase.

I ve druhé půli ses dostal do dobré šance, ale nakonec to gól nebyl.

Tam jsem se snažil tlačit do šance a chtěl jsem hrozně moc dát gól, bohužel to nevyšlo.

Bylo vidět, že jste chtěli hrát trpělivě.

Je to tak. Trenér nás upozorňoval na to, že Jihlava tady bude zatažená, že jí budeme dobývat a to se splnilo. Vytvořili jsme si šance a nakonec jsme vyhráli, což je nedůležitější.

Proč jsi střídal?

V 70. minutě mě chytly křeče. Myslím si, že jsem celý zápas odjezdil a asi to bylo moc.

Je velký rozdíl mezi přípravným a ligovým zápasem?

Velký rozdíl to je určitě. V přípravě se všechno zkouší, kdežto do ligového zápasu musíme být všichni naprosto perfektně připraveni. Ligový zápas je o hodně náročnější a dneska jsem to zažil.

Po zápase jsem hovořil s bývalým jabloneckým hráčem Jiřím Vávrou a ten mi říkal, že mu hrou hodně připomínáš svého tátu.

To, že řekl? Tak to jsem strašně rád, protože taťka byl výbornej fotbalista a jsem šťastnej, že si lidi myslí, že hraju stejně jako on. Rozdíl mezi námi vidím v tom, že on byl pravák, kdežto já levák.

Máš za sebou ligový debut, navíc vítězný a to tě bude určitě něco stát.

Za narozeniny, které jsem měl a i za ligový zápas určitě něco bude. Ještě štěstí, že jsem nedal góla. To bych se asi nedoplatil (smál se.)

Za týden hrajeme derby s Libercem. Jak ho vidíš?

Můžu vám říct, že se strašně těším a věřím, že tam něco uděláme. Už v přípravě jsem se těšil na každý zápas a dnešní ligové utkání jsem si v takhle výborném týmu moc užíval. Doufám, že příležitost budu dostávat i nadále.


Po slabém podzimu přišlo doma důležité vítězství, řekl bývalý kapitán jabloneckého týmu Jiří Vávra

První jarní zápas máme za sebou. Čekal jsi, že to bude tak těžké?

Že to nebude jednoduché, to jsem tušil, ale že to bude až tak těžké, tak to jsem tedy nečekal. Jihlava se u nás představila jako kvalitní mančaft, který sem nepřijel jen bránit a troufnu si tvrdit, že když se hrálo na obou stranách o jedenácti, tak to byl vyrovnanej zápas.

Máš pravdu, hrála tady výborně. A zvlášť Kučera, který se vrátil z Plzně, byl jejich vůdčí osobností.

Přesně tak. Individuálně výbornej hráč, kterej neztratil balon a ukazoval, že to s míčem umí. Ale i ostatní hráli dobře, nebáli se zaútočit a nebýt vynikajícího zákroku brankáře Bárty za stavu 1:0 pro nás, nevím, jak by utkání dopadlo. A líbilo se mi, že přestože hráli dlouhou dobu bez vyloučeného hráče, dřeli a nebáli se i vyjet. Nezabalili to.

Vraťme se k prvnímu poločasu. Došlo tam k vyloučení a dvakrát jsme nastřelili tyčku.

Vyloučení bylo jasné. Tecl šel sám na brankáře, tady nebylo co řešit. Po vyloučení jsme se snažili hrát trpělivě a přicházely šance a ty dvě tyčky, to byla vyloženě smůla. Z naší strany tam jinak bylo nasazení a i herně to nebylo špatné. I Jihlava tam měla do vyloučení šance a myslím si, že to byl dobrej zápas. Ale dneska sem se přišel podívat na jednoho fotbalistu. A víš kterého?

Nevím, povídej.

Mladého Bredu. Už v přípravě se projevoval velmi dobře, takže jsem ho chtěl vidět.

A cos viděl?

David mě nezklamal. Musím říct, že kluk se potatil (jeho otec hrál za Jablonec) a je opravdu bezvadnej. Jedinej rozdíl oproti tátovi je v tom, že je levák, ale jinak celej táta. Umí to s balonem, nebojí se jít jeden na jednoho a má skvělou střelu. Ten jeho trestňák, co šel do tyče, tak ten si zasloužil skončit v brance. Pak tam měl ještě jednu šanci v druhé půli. Z toho kluka může něco bejt. Fandím mu a konečně se tady ukazuje hráč, který to může dopracovat někam výš.

Po vyloučení byli diváci hodně netrpěliví a chtěli, abychom dali co nejdřív gól. Jak se hraje proti deseti?

Můžu ti říct, že blbě. To si každej myslí, že to půjde samo a že bude lehké dát gól. Ale ono to tak není. Sám jsi viděl, že jihlavští hráči se ještě víc semkli, byli hodně běhaví a vzadu nedělali chyby. Prostě se snažili stále hrát. Naši se snažili být trpěliví a věřili, že gól přijde. Měli jsme šance, ale do tutových jsme se dostávali, až když jsme hráli proti devíti.

Jak si viděl penaltu?

Myslím si, že byla. Tecl šel sám na brankáře a jihlavský hráč ho zezadu fauloval. Ta byla v pořádku.

Jak si viděl naši hru?

Myslím si, že na začátek nebyla špatná. Někdy by to chtělo hru zrychlit. Chybí nám však finální přihrávka, ale je to začátek a vše může přijít. Kluci dřeli a výsledek se dostavil. Na druhou stranu mě překvapila Jihlava. Takový výkon jsem od ní nečekal. Myslím si, že jsme viděli dobrej zápas. Po slabém podzimu přišlo důležité vítězství.

V sobotu hrajeme derby s Libercem. Jak ho vidíš?

Už se těším a určitě pojedu. Liberec prohrál na Dukle a došlo tam ke změnám, tak uvidíme. Každopádně si myslím, že bychom tam měli vyhrát!


Author Jan Bendl
Sdílet článek