Article image

Trenéra Frťalu čeká první derby!

Team logo Team logo
FC Slovan Liberec FK Jablonec
3:2
Synot liga, 18. kolo so 20. 2. 2016, 17:30
Reportáž

Poprvé v kariéře zažije jako přímý aktér atmosféru Podještědského derby nový jablonecký kouč Zdenko Frťala. Jak v obsáhlém rozhovoru před sobotním 44. derby říká, rivalský duel severu Čech vnímal už jako hráč Teplic.

Jak hodnotíte kádr současného Liberce, který v zimě opustili reprezentanti Šural s Pavelkou?

O Šuralovi s Pavelkou se toho už napsalo mnoho. Jsme si vědomi jejich odchodu, ale to rozhodně neznamená, že Liberec není bez nich nebezpečný. Jsou tam další hráči, kteří mají velkou kvalitu a pro ně je to další možnost se ukázat a předvést. To, že Liberec přišel o dva zmiňované hráče, neznamená, že ztratil na své síle. Kvalita hráčů tam je a my to respektujeme. Připravíme se na mužstvo, které ve Slovanu je.

Osobně zažijete atmosféru Podještědského derby poprvé, těšíte se?

Derby jsem začal vnímat hned po pár dnech v Jablonci, nejen teď, když je za dveřmi. Je vidět, že derby zápasy mají své kouzlo, žijí tím nejen lidé v klubu, ale i v okolí. A já nejsem jediný, kdo se na ten zápas těší. Očekáváme velkou návštěvu a bouřlivou kulisu, protože diváci a emoce k derby patří. Jsme připraveni předvést lidem výkon, který bude adekvátní síle našeho mančaftu.

Vnímal jste derby Jablonec – Liberec už za své hráčské či trenérské kariéry?

Ano, ale ne až v takovém měřítku. Vnímal jsem to už z pozice hráče Teplic, či z pozice pozorovatele. Zápasy Jablonce s Libercem měly náboj, šťávu, od médií až po fanoušky. Myslím si, že stejně to vnímá i celá fotbalová veřejnost.

Jaký očekáváte fotbal v sobotu?

Oba týmy by asi rády předváděly líbivou hru plnou šancí, derby ale někdy bývají hodně o taktice. Soupeři o sobě vědí do detailu všechno. Bohužel, vliv může mít na kvalitu hry i počasí, které je tu nevyzpytatelné. Kdo se s těmito i jinými faktory lépe vyrovná, ten bude úspěšnější.

Když se zpětně ohlédnete za naším prvním jarním utkáním s Jihlavou, jaký je váš celkový dojem?

Byli jsme v očekávání, jestli se nám povede kvalita z přípravy přenést do ligy. Nedostatky tam byly a hned v začátku týdne jsme si je zanalyzovali. Důležité pro nás je, že hráči vstup do soutěže zvládli.

Pokud budeme pokračovat v tom, že jsme schopni sebekriticky přijmout to, co nás trápí a na čem musíme pracovat, tak máme pak velký předpoklad, abychom šli zápas od zápasu s kvalitou nahoru.

Do jara jsme vstoupili vítězně. Čekáte že po přípravě a prvním odehraném zápase z hráčů spadne určitá nervozita?

Při hodnocení zápasu s Jihlavou jsem hráčům zdůrazňoval, že být nervózní není v pořádku. Být v napětí, být nachystaný na různé vlivy, to je něco jiného. Když jsou nervózní třeba umělci, tak to okamžitě diváci vycítí. My máme hráče s velkou kvalitou, kteří si nemůžou nervozitu připouštět. Slovo nervozita by se skoro nemělo s herním výkonem spojovat. Není proč a není z čeho být nervózní.

Oba sobotní rivalové nyní musí dojíždět za tréninky mimo okres. Může tento fakt ovlivnit výkon hráčů v derby?

Když jsem včera vyšel ráno se psem a najednou znovu chumelilo, tak jsem se přesně nad tímto zamýšlel. Lidi vidí o víkendu jen výsledný produkt, chtěli by vidět to nejkvalitnější. Jestli jste v týdnu pár dní na umělce, tak chvíli trvá, než si zvyknete na hřiště přírodní. Jsme bohužel hodně ovlivněni klimatickými podmínkami, v kterých pracujeme. I to je důležité do těch hlav hráčů nějak nastavit. Hráči jsou s tím ztotožněni. Není to jen problém Liberce a Jablonce, ale spousty týmů v české lize. Nicméně ano, stoprocentně to má vliv na přípravu a výkon.

S jakými cíli pojedeme k sousedskému derby?

My se musíme soustředit na to, abychom plnili základní věci, s kterými do zápasu půjdeme. Z toho musíme vycházet. Musíme se připravit na prostředí, na atmosféru a samozřejmě na soupeře. Vývoj utkání nikdo nepředvídá, bude proti nám ale soupeř, který nezvládl výsledkově první kolo a určitě se bude chtít před domácími fanoušky předvést nyní. Od první minuty se musíme koncentrovat na to, abychom v tomto derby byli úspěšní.

Čeká nás 44. podještědské derby, loni se nám na stadionu u Nisy povedlo poprvé vyhrát, může mít tato bilance pokračování?

V posledních dnech je to číslo „44" zajímavé v tom, že Jarda Jágr oslavil narozeniny. Ale že se v Liberci povedlo vyhrát loni, to je jen důkaz toho, že se hráči nemají čeho obávat. A většina našich hráčů to zažila. Dá se vyhrát i v Liberci, dá se vyhrát úplně všude.

Jsou nějaké podobné zápasy tohoto charakteru třeba na Slovensku?

Z hráčského působení na Slovensku měli náboj hodně souboje Trnava – Slovan, z působení trenérského pak jednoznačně derby Sparty se Slavií, to byly zápasy porovnatelné s evropskými derby.

Mohou hráči i pod dojmem derby na hřišti předvést něco navíc?

My bychom byli nejradši, kdyby v uvozovkách přistoupili ke každému zápasu jako k derby. Tím, že hráči v regionu bydlí, jsou součástí určitého života, pak to budou mít na talíři buď v tom dobrém, nebo v tom zlém. To je asi takový největší rozdíl mezi derby a jinými zápasy.

Jaká je situace u zraněných hráčů Romery a Mingazova?

Oba jsou stále mezi zraněnými. U Ruslana je to dlouhodobější problém. José se sice už zapojil do tréninkového procesu, ale nechceme nic uspěchat. Do zápasu v Liberci ještě určitě připraveni nebudou.

K dispozici ale už budete mít útočníka Wágnera.

Ano. Pozitivní na tom je, že mu vypršel trest a bude připraven v plné síle. Jestli zasáhne nebo nezasáhne do hry, to si ještě necháme pro sebe.

Do Liberce se tradičně chystají naši fanoušci, co byste jim vzkázal?

Byl bych rád, aby neměřili cestu nadarmo. To je ale hlavně náš úkol, trenérů a hráčů. Chceme, abychom si v neděli všichni mohli říct, že derby dopadlo tak, jak jsme si představovali.


Author Štěpán Hanuš
Sdílet článek