Article image

Kapitán Tomáš Hübschman vyhlíží 44. derby

Team logo Team logo
FC Slovan Liberec FK Jablonec
3:2
Synot liga, 18. kolo so 20. 2. 2016, 17:30
Reportáž

Počtvrté v SYNOT lize povede kapitán Tomáš Hübschman náš tým do Podještědského derby proti Slovanu Liberec. Jak se těší na sobotní zápas a jak vnímá důležitost prestižního rivalského souboje? „Čeká nás klasicky silný tým a my se budeme snažit navázat na první vítězný zápas. Do derby jdeme s tím, že ho dokážeme vyhrát,“ říká v rozhovoru náš kapitán.

Máme za sebou úspěšný start do jarní části. Teď nás ale čeká důležité Podještědské derby v Liberci. Jak jste v kabině na sobotní zápas připravení?
Pro nás bylo důležité, že jsme začali vítězně. To jsme chtěli. Všichni cítíme, že tam byla ještě rezerva oproti přípravě. Tohle bylo hodně nervózní a asi byla cítit důležitost, že jsme potřebovali doma tři body. Na začátku zápasu jsme se s tím spíš prali, měli jsme šance, ale z žádné jsme nedali gól. Přišlo to až ve druhém poločase. Liberci se naopak první zápas nepovedl, ale nijak to nesnižuje jeho kvality. Zápas jsme viděli na videu a Liberec měl začátek zápasu velice dobrý. Pak ho srazily dva góly, ale i tak se snažili se zápasem až do konce něco udělat. Vnitřní síla týmu tam furt je, i po odchodu dvou klíčových hráčů mají kvalitu. Čeká nás klasicky silný tým a my se budeme snažit navázat na první vítězný zápas. Do derby jdeme s tím, že ho dokážeme vyhrát.

<#buttonLong>POJEĎTE NA DERBY VLAKEM!<#/buttonLong>

Na podzim 2014 jsme tam šli v opačné roli, byli jsme před Libercem v tabulce. Teď je to opačně. Může to být pro nás trochu výhoda, že je favoritem Liberec?
Myslím si, že jakékoliv derby, ať Podještědské, v Praze nebo v zahraničí, nemá většinou favorita. Hodně se o tom mluví a rozebírá se, kdo je na tom líp. Zápasy pak dost často vypadají jinak. To byl i náš zápas v Liberci v minulé sezoně. Vyhráli jsme tam, ale první půle byla jedna z nejhorších, co jsme odehráli. Liberec byl lepší a měli jsme i štěstí, byly tam i tyčky. Všechno jsme dokázali ustát, pak jsme zlepšili hru do druhého poločasu a vyhráli gólem ze standardky, kdy Doli (Martin Doležal) doklepával míč na zadní tyči. Myslím si, že tenhle zápas bude hodně podobný, bude to bojovné, bude cítit důležitost zápasu a asi ani jeden z týmů nebude chtít hrát otevřený fotbal nahoru dolů. Velké zápasy bývají trochu svázané taktikou a sebevědomím. Já doufám, že se budeme zítra prezentovat sebevědomějším výkonem, než jsme podali tady s Jihlavou. Jako na soustředění v Portugalsku, kdy zápasy měly kvalitu a prezentovali jsme se dobře nejen individuálně, ale také týmovým výkonem.

Pro tebe bude sobotní Podještědské derby již čtvrté v roli kapitána. Jak vnímáš rivalitu těchto dvou blízkých týmů?
Derby je většinou více medializované. Pro fanoušky obou táborů je to důležitý zápas, týmy jsou blízko u sebe, znají se, spousta lidí okolo obou týmů se znají. A je tam samozřejmě velká rivalita, každý z těch týmů chce být výš než ten druhý. V některých jiných derby je to až nevraživé, ale tady jsem to tak zatím necítil. Samozřejmě je cítit rivalita, ale i respekt. A doufám, že to tak i zůstane. Pro fanoušky je to důležité, aby se mohli pyšnit svým týmem, který zvládl derby. Naopak pro nás pro hráče by to měl být zápas jako každý jiný. Hraje se o tři body a jakékoliv tři body jsou pro nás důležité, abychom se dostávali co nejvýš. Samozřejmě je to důležitý zápas, ale nemůžeme se zaměřit jen na derby s Libercem, a potom zklamat naše fanoušky tím, že nezískáme body jinde, kde se od nás čekají.

Proti Jihlavě nám kvůli kartám chyběl Tomáš Wágner. Teď je ale připraven do hry. Určitě je to pro nás dobře, když patřil k nejlepším střelcům v přípravě.
Myslím si, že Wagy potvrzoval hlavně své střelecké dovednosti v přípravě. A byl jedním z našich nejlepších střelců. Jestli bude hrát nebo ne, to není otázka pro mě. Je na trenérovi a celém realizačním týmu, jakou postaví sestavu. Samozřejmě je to plus, že takového hráče můžeme využít. Umí se prosadit i ze sebemenší šance. Vnímáme také, jaké je počasí, terén asi nebude ideální. Takže i z tohohle pohledu bude zápas pro všechny náročný, budeme potřebovat každého hráče na deset, dvacet minut nebo půl hodiny. I ten střídající hráč může rozhodnout.

Pojeďte na derby vlakem!


Author Martin Bergman
Sdílet článek