Article image

Pernica a Greguš hodnotí derby

Team logo Team logo
FC Slovan Liberec FK Jablonec
3:2
Synot liga, 18. kolo so 20. 2. 2016, 17:30
Reportáž

Na těžkém terénu padlo ve 44. Podještědském derby hned pět branek. Šťastnější nakonec odcházeli domácí hráči. Ohlasy z naší kabiny přináší rozhovory s Luďkem Pernicou a středopolařem Jánem Gregušem.

Domácím jsme darovali všechny tři góly, řekl po zápase hodně rozzlobený stoper Luděk Pernica

Přestože jste vyrovnali na 2:2, utkání jste nakonec prohráli a zklamání ze zbytečné ztráty bodů je asi velké.

Přesně tak…Po té naší slabé první půlce, kdy jsme jim prakticky darovali první dva góly, to do poločasu vypadalo s námi špatně. Ve druhé půli jsme zabrali, neprohráli prakticky žádnej osobní souboj a měli jsme navrch. Pak přišla penalta a to tam Mára Kysela dal krásně hlavou a přišlo vyrovnání. Pak jsme byli na koni a mysleli jsme si, že můžeme ještě vyhrát. Ale třetí gól, to byla přesná kopie druhého gólu. Dostali jsme ho prakticky z autu. To jsme celí my, co víc k tomu říct… Je v nás obrovský zklamání.

Přitom se zdálo, že z vás liberečtí hráči mají respekt a do té vedoucí branky mi připadali hodně nervózní.

To asi jo. Zpočátku to bylo hodně opatrné. Je to derby a nikdo nechce udělat zbytečnou chybu, navíc na terénu, na kterém se nedalo pořádně kombinovat. Všichni jsme to většinou nakopávali a balon měl ten, kdo byl důraznější v osobních soubojích. Ty zbytečné chyby jsme udělali tři a za to jsme zaplatili góly. Přitom Liberec žádnou dobře vypracovanou šanci neměl.

Při prvním gólu se míč pohyboval v šestnáctce až příliš dlouho a nebyli jste schopni ho odvrátit.

Tam byl centr z rohového praporku, Bárta to pouze vyboxoval k jejich hráči a vznikla tam trma, vrma. Pak to tam Bakoš propálil a byl z toho první gól. Takže jo, měli jsme to v tom okamžiku všechno odehrát jinak.

Do poločasu jste prohrávali o dvě branky. Můžeš přiblížit, co se dělo o přestávce v šatně?

Nic zvláštního. Jen jsme si řekli, že to ještě zkusíme a půjdeme do toho s cílem dát aspoň jeden gól a pak se uvidí. Vyrovnali jsme, ale opět díky naší chybě před třetím gólem jsme stejně prohráli.

Pamatuješ si, kdy jste to naposledy dokázali z 0:2 otočit na 2:2?

Co jsem tady, tak si nepamatuju, že by se nám něco takového podařilo. Tohle bylo snad jediné pozitivum na našem výkonu. Že jsme to nevzdali a o výsledek jsme se ještě dokázali poprat.

Posledních asi deset minut se zdálo, že domácí mají víc sil.

Mě osobně se to nezdálo. Po vyrovnání jsem věřil, že můžeme domácí dorazit a dát jim ještě jeden gól. Po prohraném autu se to však stalo nám.

Atmosféra na stadionu byla velmi dobrá. Také jsi to tak vnímal?

Jo, byla dobrá. I našich tam bylo dost a fandili. O to víc nás ta zbytečná prohra mrzí. Na druhou stranu je třeba se z chyb poučit a jet dál. Zatím však je to zklamání veliké.


Byl to boj, škoda, že jsme ho nevyhráli, litoval po zápase prohry záložník Ján Greguš

Utkání nakonec skončilo divokým skórem. Jak hodnotíš porážku?

Pro nás všechny je výsledek po tom průběhu obrovským zklamáním. Do poločasu jsme prohrávali a zdálo se, že není šance už s tím nic udělat, ale nakonec jsme po dobrém výkonu vyrovnali na 2:2. V tu chvíli jsme si všichni mysleli, že přidáme ještě jeden gól, protože domácí byli hodně dole, ale bohužel se nám to po laciném gólu v naší síti nepodařilo. Jsme z toho všichni smutní, ale musíme se z toho poučit a hrát dál.

První poločas byl Liberec hlavně díky dvou gólů lepší. V čem hlavně?

Nerad to říkám, ale bylo to jen a jen naší zásluhou. Nastartovali jsme je dvěma lacinými góly a měli navrch. My jsme balony pouze nakopávali a s tím soupeř problémy neměl.

Ve druhé půli nastal zlom a lepší jste byly vy.

Máte pravdu. Nastartovali jsme se k vyšším obrátkám, byli jsme lepší v osobních soubojích a dokázali jsme dát dva góly. Škoda, že nepřišel ten třetí, protože Liberec byl hodně načatý.

Proč jste je nedorazili?

Protože jsme dostali laciný gól. Přitom to byla tak jednoduchá situace, kterou jsme měli lehce vyřešit. Z naší strany jsme to podcenili a Liberec toho využil. Potom jsme v závěru balony pouze nakopávali a snažili se to dát rychle do vápna. Tlak tam byl, ale nic z toho.

Po vítězství doma nad Jihlavou to vypadalo, že byste tady minimálně bod mohli uhrát.

Škoda, myslím si, že by nám remíza nebo vítězství psychicky pomohlo. Prohráli jsme, ale zase na druhou stranu jsme tady ve druhém poločase nepodali špatný výkon a od toho bychom se měli odrazit.Byl to boj, škoda jen že jsme ho nevyhráli.

Ty jsi začal hrát v záložní řadě nalevo, zatímco mladý Breda hrál spíš ze středu.

Tak to bylo. Zkoušeli jsme nové rozestavění, ale po dvou gólech jsme se vrátili k tomu původnímu.

V záloze jste nastoupili bez Martina Pospíšila.

Už v přípravě jsme takhle nastoupili, takže to pro nás nic nového nebylo.

Jak si viděl celkovou atmosféru?

Přestože přišlo ve špatném počasí méně lidí, tak byla výborná. Fanoušci Liberce i Jablonce vytvořili dobrou kulisu a bylo by super, kdyby to takhle pokračovalo i v Jablonci.


Author Jan Bendl
Sdílet článek