Article image

Střelnice hostí Baník už v pátek od 17:30 hod.

Team logo Team logo
FK Jablonec FC Baník Ostrava
1:1
Synot liga, 21. kolo pá 11. 3. 2016, 17:30
Reportáž

Netradičně v pátek se půjde v Jablonci na prvoligový fotbal. Kvůli sobotním atletickým závodům na Střelnici odehrají naši fotbalisté duel s Ostravou jako páteční předehrávku s výkopem od 17:30 hodin!

V nezvyklém čase přijíždí o body na sever Čech bojovat beznadějně poslední Ostrava. Baník zažil katastrofální podzim, získal pouhé čtyři body, které vydoloval v zápasech s Mladou Boleslaví a Olomoucí. Klub se navíc musel obejít bez dočasné přízně svých oddaných fanoušků, kteří bojkotovali klubového majitele. Na konci roku i jim přeci jen svitla naděje na lepší zítřky. Dosavadní majitel Petr Šafarčík prodal klub Václavu Brabcovi, který hodlá slezský klub oddlužit a opět vytáhnout na výsluní. Pomoci k tomu má trenér Vlastimil Petržela, který se na přelomu roku chopil skladby nového mužstva. Pro samotného kouče je nové ligové angažmá po dlouhé době výzvou, avšak v záchranu mladého týmu Baníku nevěří, ikdyž teoretická šance při pohledu na ligovou tabulku stále existuje. „Na zázraky nevěřím, říkal jsem to už dříve, v našem případě to není možné,“ říká Petržela, ačkoliv „nový“ Baník podává pod jeho taktovkou mnohem zodpovědnější výkony a trápí v úvodu jara ligové favority.

Na jaře mladý ostravský kádr statečně vzdoroval například na Slavii, jednoznačnou výhrou 3:0 překvapil Zlín, v posledním kole nedokázal udržet slibné vedení nad Duklou a trenér žehral na nezkušenost svých svěřenců. „Dukla je zkušená, kombinačně a kondičně patří k nejlepším v lize. Přesto nebyla v zápase lepší, utkání by spíše slušela remíza,“ prohodil po zápase zachmuřený Petržela. Trenér, jenž si nebere servítky a baví svými výstupy do médií, poskládal v Ostravě tým mladíků bez větších zkušeností. Právě zkušení hráči Kukec, Pavlenka, Mišák či Francis Narh v zimě Baník opustili. Nové hráče si Petržela vytáhl například z ostravského dorostu jako Šašinku a Granečného, z hostování se vrátili Foltýn, Matěj a Vengřinek, nováčky se stali také Machovec a Vraštil.

Baníku se nedaří své solidně rozehrané zápasy dovést do vítězného konce, v posledních dvou ligových duelech se vždy jeho hráči ujali vedení, jenže na body to ani v jednom případě nestačilo. „Je to o naší nezkušenosti. Naše mužstvo jde ale nahoru, kluci jsou každý trénink lepší a lepší, uvidíme, jak budeme pokračovat,“ říká 62-letý kouč, který vedl i ruský Petrohrad.

Našemu pátečnímu soupeři se letos výsostně nedaří na hřišti soupeřů, z deseti zápasů nezískal ani bod, při výmluvném skóre 7:25. Podobně negativní má Baník také dlouhodobou bilanci na jablonecké Střelnici, zvítězit zde se Slezanům nepovedlo už rovných deset let, jediný bod si od té doby z našeho stadionu stačili odvést jen na jaře 2011 za divokou remízu 3:3.

Náš tým byl v posledním kole blízko bodu z horké letenské půdy, kde se ještě nikomu letos nepovedlo bodovat. Jenže parádní rána Váchy z poslední minuty nakonec přinesla radost fanouškům Sparty a smutek do tváří jabloneckých příznivců po porážce 1:2. „Prohra nás mrzí, ale už se soustředíme na zápas s Ostravou. Baník v zimě skoro až totálně přebudoval mužstvo. Jejich noví hráči nemají co ztratit a uvědomují si, že hrát za Baník je pro ně čest. Nemůžeme nic podcenit, Zlín to udělal a těžce na to doplatil,“ připomíná jediné jarní vítězství ostravských jablonecký kouč Zdenko Frťala, jehož tým si v pátek chce připsat třetí jarní vítězství na domácím stadionu.


Utkání začíná v pátek 11. března od 17:30 hodin na Střelnici v Jablonci nad Nisou

Rozhodčí: Královec - Mokrusch, Koval

Delegát: Tulinger


Author Jan Bendl
Sdílet článek