Article image

Zkomplikuje Jablonec Sigmě ligovou záchranu?

Team logo Team logo
SK Sigma Olomouc FK Jablonec
2:1
Synot liga, 27. kolo so 30. 4. 2016, 15:00
Reportáž

Anglický týden pro nás pokračuje už v sobotu při jediném jarním výjezdu na Moravu. Sigma Olomouc bojuje na předposledním místě o ligovou příslušnost a v sobotu jí čeká veledůležité utkání.

SYNOT liga míří do svého finále, čtyři kola před koncem je ve hře posledních dvanáct bodů. Už tento víkendu může být definitivně znám nový mistr i první sestupující.

Staronový nováček z Hané se sice po roční odmlce vrátil na ligová kolbiště, jenže hned po návratu mu velmi reálně hrozí pád zpět a to nenese dobře žádné mužstvo. Sigma už v průběhu října reagovala na neuspokojivé výsledky svého týmu výměnou trenéra Kalivody za Jílka, jenže ani pod jeho vedením výrazně body do ligové tabulky nepřibývají. A tak hanácký klub trčí s 21 body na předposledním místě tabulky s tříbodovou ztrátou na čtrnáctou Příbram. Šest získaných jarních bodů za jediné vítězství nad poslední Ostravou a k tomu tři remízy, prozatím na lepší umístění nestačí. Naposledy olomoučtí prohráli v Mladé Boleslavi 1:4 a to zejména kvůli hrubě nevydařenému úvodu zápasy, kdy už po pěti minutách prohrávali o dva góly. „Liga se dá zachránit, dokud existuje teoretická šance, ale pokud bychom měli hrát takhle, je rozhodnuto,“ pravil po posledním nezdaru v Boleslavi kouč Jílek.

Sigma má své problémy a sobotní duel na Andrově stadionu může být z hlediska záchrany naprosto klíčový. Jablonec po šestibrankovém výprasku na Dukle chytl druhou mízu a napravil si dojem ligovým vítězstvím nad Slováckem 3:1, ke kterému přidal ve středu velmi důležitou výhru v prvním semifinále MOL Cupu 2:0 nad pražskou Spartou. Jablonec touží po pohárovém finále a proto upne své síly především k letenské odvetě, která je na programu už následující středu. „Bohužel po zápase se Spartou jsme zaznamenali dalšího zraněného. Takže náš kádr se opět zúžil o jednoho hráče. Ale pořád máme dostatečně široký mančaft na to, abychom si s touto zátěží poradili,“ míní Zdenko Frťala na adresu Marka Kysely.

Jsme si vědomi toho, že pro Olomouc je to jeden ze zápasů o bytí a nebytí. Určitě nás nečeká nic lehkého. Sigma sice nemá teď výsledky, ale snaží se hrát fotbal založený na velkém pohybu a kreativitě. My si s tím musíme poradit,“ říká k sobotnímu duelu na Hané trenér Zdenko Frťala.

Ofenzivu Sigmy táhne Michal Ordoš, který si v sezoně připsal tři góly a tři asistence. V týmu soupeře je však řada dalších nebezpečných hráčů. „Olomouc má šikovné, běhavé a kreativní hráče. Samozřejmě nad nimi vyčnívá Ordoš, který je pro ně svou zkušeností klíčový hráč. Zápas bude o tom, abychom nepodcenili žádnou situaci a abychom soupeře donutili k chybám a využili je v náš prospěch,“ říká trenér Jablonce Zdenko Frťala.

Na podzim se našim fotbalistům doma nedařilo vyhrávat a Sigma byla jediným klubem, který jsme dokázali na Střelnici porazit a obrat o všechny body. Hanáci si odvezli ze severu Čech porážku 0:4, kterou svými góly režírovali Doležal, Pernica, Tecl a Pospíšil. 

Do svého předchozího působiště se s naším klubem v sobotu vrátí olomoučtí odchovanci i další fotbalisté, kteří na Hané působili, jde o Martina Doležala, Martina Pospíšila, brankáře Bártu či záložníka Rosiiho. Na Andrově stadionu se bude zítra v den zápasu slavnostně loučit s ligovou kariérou útočník Michal Hubník, který naposledy působil právě u nás v Jablonci.


Utkání začíná v sobotu 30. dubna od 15 hodin na Andrově stadionu v Olomouci

Rozhodčí: Paták – Hrabovský, Caletka

Delegát: Hubička


Author Jan Bendl
Sdílet článek