Article image

Jablonec hasičům: Dobrovolní hrdinové

Dobrovolní i profesionální hasiči každý den nasazují své životy, aby ochránili naše zdraví nebo majetek. Stejně tomu bylo tak i loni v případě požáru továrny AGBA v Turnově. Připomeňte si znovu s námi příběh Petra Prokopa a Martina Bartoníčka.

V čtvrtek 3. prosince 2015 brzy ráno vybuchla výrobní linka společnosti AGBA v Turnově. Požár byl jednou z největších mimořádných akcí loňského roku v Libereckém kraji. Díky všem hasičům z regionu se podařilo požár uhasit, minimalizovat škody na majetku a zabránit dalšímu nebezpečí. Nebylo to ale úplně jednoduché!

Hašení požáru trvalo přes 34 hodin

Turnovská firma AGBA se specializuje na výrobu součástek pro automobilový průmysl. V její výrobní lince explodovala plnírna vysoce hořlavých sprejů. Na likvidaci požáru se podílelo téměř 200 hasičů z celkem 42 profesionálních a dobrovolných jednotek. Mnozí z nich tak rozsáhlý zásah nikdy předtím nezažili. Vlivem požáru navíc byla narušena statika objektu a hrozilo její zřícení. Během zákroku hasiče neustále ohrožovaly vybuchující spreje.

Smutná událost si vyžádala dvě oběti

Tragédie si vyžádala dva lidské životy. Jedna žena uhořela na místě a spolumajitel firmy podlehl popálení a dalším zranění v nemocnici. Celkové škody se vyšplhaly do desítek milionů korun. Při nebezpečném zákroku se hasičům podařilo z přilehlé garáže evakuovat osobní auto, nákladní ještěrku a také vyvést propanbutanové lahve, sudy z acetonem a další hořlavé látky.

Hrdinové z "povolání"

Práci a nasazení hasičů ocenil i hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Dva dobrovolní hasiči Martin Bartoníček a Petr Prokop obdrželi od hejtmana záslužné medaile za své osobní nasazení při likvidaci požáru. Bez práce dobrovolných hasičů by profesionálové zvládli tuto tragédii jen obtížně.

Děkujeme všem dobrovolným i profesionálním hasičům, že jsou tu pro nás v případech nouze, jako byl požár továrny AGBA.

Společně poděkujeme hasičům v rámci projektu Jablonec hasičům na utkání SYNOT ligy proti Slovácku, které se koná v sobotu 23. 4. 2016 od 17:00 hodin.

<#buttonLong>JABLONEC HASIČŮM 2016<#/buttonLong>


Author Svatopluk Smysl
Sdílet článek