Article image

Pozitivní příprava a těžký los. Co řekl Hübschman před ligovým startem?

Matador a kapitán jabloneckých fotbalistů Tomáš Hübschman vede Jablonec do další ligové sezony. Před startem bojů ve FORTUNA:LIZE mluvil o změnách v týmu, těžkém losu i ambicích pro letošní sezonu.

Máte za sebou letní přípravné období, jaké bylo?

Jsem s přípravou spokojený. Z mého pohledu, jako hráče, byla pozitivní. Některé zápasy nám vyšly lépe, některé naopak, ale celkově to bylo lepší než minulé dva roky. Ale až samotná soutěž ukáže, jak jsme se připravili. Co trenér chtěl, to jsme v přípravě zvládli. Nevím o žádném problému.

Poslední dva roky se nám příliš nepovedly, mohou být fanoušci nyní optimističtější?

Nemá cenu být z něčeho smutný, zatím se nic neděje. Doufám, že odstartujeme mnohem lépe, než dva minulé ročníky a že se konečně vrátíme tam, kde bychom chtěli být a nebudeme trnout až do konce a zachraňovat sezónu v posledních dvou kolech, jako tomu bylo uplynulé dvě sezóny.

Jak hodnotíš přípravu?

Jsem s přípravou spokojený. Z mého pohledu, jako hráče, byla pozitivní. Některé zápasy nám vyšly lépe, některé naopak, ale celkově to bylo lepší než minulé dva roky. Ale až soutěž ukáže, jak jsme se připravili. Co trenér chtěl, to jsme v přípravě zvládli. Nevím o žádném problému.

Jak se po letním drilu cítíš? Měl si od trenéra nějaké úlevy?

Příprava není to, co by měl člověk rád. A já nejsem ten, kterému by přinášela radost. Ale chápu, že je nutná, absolvuju ji. Trenér vždycky přišel s nějakou úlevou, na které jsme se domluvili, kterou jsme prokonzultovali. Třeba o kolik toho naběhám míň než mladí hráči nebo jiní z týmu. Nějaké úlevy jsem měl, ale nebylo to nic velkého.

Dají se vyřknout ambice, kde se chceme pohybovat v tabulce?

Konkrétní přání nemám. Hrát nahoře, ale to vám řeknou v devadesáti procentech všech prvoligových klubů. Každý chce hrát v první šestce nebo v horní polovině tabulky, ale bude se to rozhodovat až na hřišti. Start je pro nás důležitý. Víme, co nás čeká. Hřiště je v rekonstrukci. Hrajeme třikrát venku, pak máme doma Spartu, jedeme do Karviné, máme doma Slavii. Úplně jednoduché to určitě není. Ale hrát musíme stejně s každým. Musíme chytnout začátek a snažit se dostat hned nahoru. V minulých dvou sezónách jsme se většinou dostávali naopak hned od začátku pod tlak. Byli jsme dole a odsud jsme se nedokázali dostat za celou sezónu.

Nejsi z toho těžkého losu nervózní?

Je to pořád jen los. Někdo chce příznivý los, někdo mluví o těžkém losu. Já si říkám, že to stejně musíme odehrát a je jen na nás, abychom se připravili co nejlépe a získali co nejvíce bodů. Důležité bude, co předvedeme na hřišti, od toho se bude všechno odvíjet. Musíme do sezóny vstoupit tak, abychom byli v horní půlce tabulky nebo spíš v první šestce. Teď odhadovat, jak který tým na tom je, jak posílil, jakou měl přípravu, to nedovedu. Nedokážu říct, kdo bude lepší, silnější než my a naopak kde budeme lepší my. To se těžko hodnotí. Ale když k zápasům přistoupíme tak, jako jsme přistoupili k přípravě, tak věřím, že se výsledky dostaví.

Zažil si někde začínat sezonu třemi zápasy venku?

Nejsem takový historik, to většinou házím za hlavu. Ale nevzpomínám si, že bychom začínali třikrát venku. Většinou jsme dokončovali sezónu na neutrálním hřišti, to už jsem zažil. Taky to, že jsme slavili titul na neutrálním hřišti. Ale takový začátek ne.

V Jablonci se v létě dost změnil kádr. Přibylo čtrnáct nových tváří, to je velký obrod.

Zažil jsem podobnou situaci v roce 2014, když jsem do Jablonce přišel. To přišlo zároveň také hodně nových kluků. Tým se budoval. Teď se nebuduje, ale přestavuje, protože nikdo nebyl spokojený s tím, co se tady za uplynulé dva roky dělalo za výsledky. A to přispělo i k současné velké změně.

V čem bude podle tebe nový trenér jiný než ten minulý?

Každý trenér je nějaký, je těžké srovnat, v čem je kdo jiný nebo říkat, kdo bude nebo byl lepší nebo horší. První, co trenér Látal naznačoval, že musíme začít od obrany, abychom dostávali méně branek, než tomu bylo doposud. Ale to není o trenérovi, to je spíš o hráčích, kteří jsou přímo na hřišti. A to nemluvím jen o obraně. Celý tým brání a celý tým útočí. Celková obranná fáze by se měla zlepšit tak, abychom míň inkasovali. A naopak do ofenzivní části, aby se zapojovalo co nejvíce hráčů, abychom dávali co nejvíce branek.

Bude potřeba příchozím hráčům hodně pomoct, aby se rychle v týmu aklimatizovali?

Rozkoukávat se bude každý sám, ty mladší mají podporu starších, zkušenějších. A pro ty zkušené, kteří hráli jinou ligu, bude největší přechod v tom, aby si zvykli, jak agresivně se v této soutěži tady hraje, jak daleko je pustí rozhodčí. Každá soutěž je trochu jiná. Ale zase nepřišli úplně nezkušení hráči. Myslím, že se s tím poperou. Ale vždycky mají u nás, u všech starších, otevřené dveře, mohou přijít a my jim rádi poradíme. Takhle se to děje nejen v této sezóně, ale už delší dobu. A doufám, že to takhle funguje i v každém dalším týmu. Tým je od toho, aby si pomáhal.


Author Jan Bendl
Sdílet článek