Article image

Poučit se a odstranit chyby z Boleslavi, velí Látal před Pardubicemi

Team logo Team logo
FK Pardubice FK Jablonec
0:0
FORTUNA:LIGA, 2. kolo so 29. 7. 2023, 15:00
Reportáž

Druhý ze třech venkovních výjezdů na úvod nové sezony se uskuteční tuto sobotu v Pardubicích. Jablonec v týdnu pracoval na odstranění chyb, které napáchal v Mladé Boleslavi a pokusí se získat v městě perníku první ligové body do tabulky.

Třetí rok v lize působí a teprve letos se těší, že odehrají celou sezonu na svém zbrusu novém stadionu. Pardubičtí fotbalisté v prvním roce překvapili ligu, v druhém se museli bít o prvoligovou příslušnost až v baráži. Letos by se chtěli podobným starostem obloukem vyhnout. „Prioritou pro nás zůstává záchrana, ale chtěli bychom mít klidnější sezonu. Každý půlrok se u nás zvedá infrastruktura, mění se finanční nároky na hráče. Pomaličku jdeme správným směrem, klub jako organizace má obrovský potenciál,“ říká hlavní kouč Radoslav Kováč.

Ten v létě řešil personální změny a to především v defenzívě. Nejenže mu odešel strůjce záchrany brankář Nita, ale spolu s ním se rozpadla prakticky i celá obrana. Pryč jsou mladí reprezentanti Vlček s Hranáčem. Nahradit by je mohli Halinský a Donát. „Rádi bychom ještě nějakého zkušeného stopera, kolem kterého by mladí rostli. Stopeři s kvalitou které potřebujeme, ale prostě na trhu nejsou a nebo jsou pro nás nedostupní,“ dodává pardubický lodivod. V jeho kádru už nenajdete ani klenot v podobě nejlepší střelce týmu Dominika Janoška, který přestoupil do holandského NAC Breda. Kádr naopak posílili brankáři Budínský a Kinský, útočník Jakub Matoušek z Olomouce a z Jablonce obránce Michal Surzyn, kterého právě proto čeká tuto sobotu velmi pikantní souboj. „Na zápas se moc těším. Dva roky jsem v Jablonci působil. Ač se jejich kádr značně obměnil, mám tam stále spoustu kamarádů a určitě budu mít o něco větší motivaci než normálně,“ přiznává Surzyn, jenž v létě vyměnil jablonecký dres právě za pardubický.

Pardubičtí měli na startu sezony výhodu dvou zápasů v řadě na domácí půdě. V 1. kole však doma i přes dobrý výkon podlehli Bohemians 1905 trochu smolně 0:1. „Z tolika šancí nedat gól to je špatné. Nerad mluvím o štěstí, ale s Bohemkou nám trochu chybělo,“ ohlédl se za prvním kolem pardubický kouč Radoslav Kováč. „Teď ale potřebujeme porazit Jablonec. Severočeši mají mnoho nových tváří, udrželi kvalitu a sehrávají se. Musíme si pohlídat standardky. Dál se ale chceme držet aktivní hry s dobrou organizací. Musíme být hladoví po třech bodech,“ burcuje své řady kouč Pardubic.

Jablonec po dobré přípravě narazit v prvním kole po porážce 1:3 v Mladé Boleslavi a tak má pod novým koučem Radoslavem Látalem co napravovat. „Musíme se ze zápasu v Boleslavi poučit a napravit naše chyby, kterých tam bylo dost. Tolik jsme jich snad neudělali za celou přípravu, kolik jsme jich nakupili v prvním kole. Musíme se na zápas v Pardubicích lépe koncentrovat a připravit. V Boleslavi to nebylo až tolik o zakončení, ale hlavně o přechodové fázi, kde jsme měli spoustu ztrát. Byl tam nedůraz, chyběl pohyb. To co nás zdobilo v přípravě, jako by nám vymizelo. Jak nemáte pohyb a náběhy, těžko se pak dostáváte do šancí,“ vidí jasné příčiny první porážky náš kouč. Právě proto v týdnu s týmem pracoval na jejich odstranění, tak aby v sobotu na východě Čech uspěl. „Pardubičtí fotbalisté hrají podruhé doma, víme že v prvním zápase prohráli. Dívali jsme se na jejich zápas a byli Bohemians velmi nepříjemným protivníkem, prohráli ale nepodali vůbec špatný výkon,“ uvědomuje si Látal.

Oba soupeře čeká teprve devátý vzájemný ligový souboj. Bilance je však vzácně vyrovnaná, oba týmy třikrát vyhrály i prohrály a jen dva zápasy skončily dělbou bodů. Kdo si připíše první body do ligové tabulky tentokrát?


Utkání začíná v sobotu 29. července od 15 hodin ve CFIG Aréně v Pardubicích

Rozhodčí: Všetečka – Caletka, Leška

Delegát: Beneš, Ondo

VAR: Berka

AVAR: Nehasil


Author Jan Bendl
Sdílet článek