Article image

Jablonec poprvé doma! Na Střelnici v sobotu hraje mistrovská Sparta!

Team logo Team logo
FK Jablonec AC Sparta Praha
1:5
FORTUNA:LIGA, 4. kolo so 12. 8. 2023, 18:00
Reportáž

Po třech venkovních výjezdech se Jablonečtí v sobotu konečně představí na domácím stadionu. Nově zrekonstruovaný trávník vyzkouší jako první úřadující mistr AC Sparta Praha.

Na Letné se v loňské sezoně po dlouhých devíti letech dočkali touženého ligového titulu. Do nové sezony Pražané vstoupili s nejvyššími možnými cíli. Chtějí obhájit ligový titul, vyhrát domácí pohár a pokusit se z kvalifikace postoupit do skupiny Ligy mistrů. „Když se chceme posouvat, budeme muset letos myslet na ještě vyšší mety. Myslíme i na double, na jaře jsme k němu měli blízko. Naším přáním i cílem je zahrát si Ligu mistrů,“ říká místopředseda představenstva Sparty František Čupr. V kvalifikaci do hlavní fáze milionářské soutěže bude muset tým trenéra Briana Priskeho zdolat dva soupeře. První překážkou je dánský mistr z Kodaně. V hlavním městě Dánska, kde Jablonec před osmi lety vybojoval postup v předkole Evropské ligy Pražané toto úterý remizovali bez branek a o postupujícím rozhodne odveta následující úterý v Praze.

Krom remízy v Dánsku je však tým trenéra Priskeho zatím stoprocentní. Ve FORTUNA:LIZE doma porazil Olomouc (2:0) a Pardubice (5:2) a z venku si přivezl těsnou výhru ze Zlína (1:0).

Spartě se před startem ročníku povedlo udržet většinu úspěšného kádru z loňské sezony. Ze základní sestavy odešel pouze útočník Čvančara, který oblékl dres bundesligového Mönchengladbachu. Jako možnou náhradu si rudí vyhlédli v Liberci Nigerije Olatunjiho. Letenští dále přivedli záložníky Ševčíka a Srba Birmančeviče, obránce Gomeze a exjabloneckého brankáře Surovčíka. „Chtěli jsme tým udržet a dostat do něj ještě více rychlosti,“ vysvětluje jakým způsobem Sparta vybírala posily její sportovní ředitel Tomáš Rosický. Pražané sice v létě přišli o svou brankářskou jedničku Kováře, kterému skončilo hostování z Manchesteru United, brankářský post ale stačili posílit gólmanem holandského Alkmaaru Vindahlem.

Jablonečtí fotbalisté se poprvé v nové sezoně představí na domácím rekonstruovaném hřišti. Premiéra na Střelnici čeká nového kouče Radoslava Látala. „Máme za sebou tři zápasy, ze kterých jsme si přáli vytěžit víc bodů, na druhou stranu máme dva plusové body z venku. Do defenzivy nám to funguje, v prvním zápase jsme dostali krásné góly, pak jsme dvakrát udrželi nulu vzadu. Musíme pracovat na ofenzivě, do šancí se dostáváme, ale musíme střílet branky. Chce to víc pracovat v ofenzivě. Sparta má za sebou sice pohárový zápas, ale má sílu a kvalitu. Věřím, že nás přijdu podpořit fanoušci ve velkém počtu. Byli teď i na všech třech výjezdech, byli slyšet. Věřím, že nám pomůžou i teď v domácím utkání,“ říká před sobotním utkáním trenér Jablonce Radoslav Látal.

Jablonec na domácím pažitu na Střelnici se Spartou neprohrál od podzimu 2018, třikrát s ní remizoval a jednou vyhrál. Celková bilance vzájemných ligových zápasů ale vyznívá jasně ve prospěch pražského klubu, ten zvítězil ve 37 zápasech, 12 duelů skončilo dělbou bodů a 11 soubojů vyhrál Jablonec. V sobotu se na Střelnici odehraje 61. vzájemné ligové klání. Kdo v něm bude úspěšnější?


Utkání začíná v sobotu 12. srpna od 18 hodin na Střelnici v Jablonci nad Nisou

Rozhodčí: Batík - Hájek, Paták

Delegát: Šotek, Ubias

VAR: Radina

AVAR: Nádvorník


Author Jan Bendl
Sdílet článek