Article image

Jablonec se v sobotu představí v daleké Karviné

Team logo Team logo
MFK Karviná FK Jablonec
1:1
FORTUNA:LIGA, 5. kolo so 19. 8. 2023, 15:00
Reportáž

S cílem odčinit debakl z domácího zápas s úřadujícím mistrem a přivést body do tabulky vyrážejí Jablonečtí fotbalisté k sobotnímu zápasu 5. kola FORTUNA:LIGY na půdu nováčka z Karviné.

Karviná se po roční odmlce vrátila do nejvyšší soutěže, když s přehledem vyhrála loňský ročník druhé ligy. Stávající kádr byl doplněn zkušenými hráči i talentovanými mladíky z vlastní devatenáctky. „Osa týmu zůstala. Je to pro nás plus, protože naše mužstvo je zdravé, takže jsme do něj ani nechtěli moc zasahovat,“ vysvětluje kouč Tomáš Hejdušek, který v kabině v létě přivítal následující nové tváře. Defenzivu mají vyztužit Svozil a Čurma, zálohu Kapverďan Papalele a ofenzívu Franko a exjablonecký útočník Martin Doležal.

Jak už v Karviné bývá zvykem, tým tvoří hodně cizinců, aktuálně zde najdeme hned osm různých národností. Kromě Čechů a Slováků je to Memič z Bosny, Makedonec Antoski, Traore z Pobřeží Slonoviny, Papalele z Kapverd, Brazilci Vinicius a Carneiro a Nigerijci Akinyemi a Ezeh. „Někdy je trochu oříšek se domluvit, ale zlepšuje se to," říká s úsměvem nový kapitán týmu Lukáš Budínský. „Nejdůležitější ale je, abychom si rozuměli na hřišti a splnili cíl, kterým je záchrana," přibližuje vytyčené mety ostřílený prvoligový matador.

Karvinští fotbalisté vstoupili do ligy výborně, když doma rozstříleli Zlín 4:1. Jenže poté přišly tři porážky v řadě v Olomouci (1:3), s Mladou Boleslaví (1:2) a v Pardubicích (1:2). „Herně jsme v posledních zápasech ale nijak nepropadli, takže žádné panice nepropadáme,“ dodává kouč Hejdušek.

Karviná v dosavadním průběhu jednou vyhrála a s třemi body je o bod před naším Jabloncem, který prozatím urval ve čtyřech odehraných kolech jen dva body za bezbrankové remízy v Pardubicích a Teplicích. Jablonci nevyšla ani premiéra na rekonstruovaném trávníku Střelnice, která skončila děsivou porážkou 1:5 od úřadujícího mistra z Letné. Zapomenout na tento kolaps budou chtít Jablonečtí právě v sobotu v daleké Karviné. „Chceme napravit tu blamáž z domácího zápasu se Spartou. První poločas byl z naší strany hrůzostrašný. Víme, že nás nečeká lehké utkání, ale chceme odčinit to, co jsme doma před vyprodaným hledištěm pokazili. Nechci říkat, že jsme se s fanoušky rozkmotřili, ale náš výkon nebyl dobrý a chceme to napravit,říká před sobotním zápasem trenér Jablonce Radoslav Látal. Určitě budou nějaké změny, protože jak víte, výkon nebyl dobrý. Něco se v týmu událo, ale nechci říkat co a jak a kolik změn bude. Ale určitě nějaké změny budou," dodává trenér Látal.

V sobotu půjde teprve o čtrnáctý vzájemný ligový zápas těchto týmů. Dosavadní bilance je nakloněna na jabloneckou stranu. Zelenobílí ovládli hned devět z těchto zápasů, dva souboje skončily remízou a dvakrát se z vítězství radovala Karviná.


Utkání začíná v sobotu 19. srpna od 15 hodin v Karviné

Rozhodčí: Zaoral - Caletka, Hurych

Delegát: Bábíček, Duda

VAR: Zelinka

AVAR: Kotík


Author Jan Bendl
Sdílet článek