Article image

Střelnice hostí po repre pauze 61. derby s Libercem!

Team logo Team logo
FK Jablonec FC Slovan Liberec
1:1
FORTUNA:LIGA, 8. kolo ne 17. 9. 2023, 15:00
Reportáž

Po reprezentační pauze čeká Jablonec další prestižní domácí utkání. V rámci 61. Podještědského derby přivítá na novém pažitu Střelnice odvěkého rivala z Liberce.

Liberec přišel před startem nového ročníku o svého nejlepšího střelce Olatunjiho, který neodolal vábení pražské Sparty. Spolu s ním skončili pod Ještědem i Rondič a Kozák. Stopera Plechatého vyřadil na delší čas přetržený vaz v koleni a někdejší reprezentant Gebre Selassie po skončení hráčské kariéry se přesunul do pozice sportovního ředitele. Nováčky v kabině se stali bývalý kapitán reprezentace do 21 let Žambůrek, útočníci Okoh, Horský a Kulenovič.

Slovan skončil loni na sedmé příčce, když vyhrál prostřední skupinu nadstavbové části a své umístění by rád letos znovu vylepšil. „Každý má v sobě motivaci být zase o trošku lepší. Vnitřně cítíme, že bychom měli bojovat o šestku. Naše mužstvo je velmi mladé, znovu nám odešli zkušení hráči. Ale kvalitu máme, o tom jsem přesvědčený,“ říká důrazně liberecký kouč Luboš Kozel, který je u kormidla Slovanu třetím rokem. V létě tým pod jeho vedením pracoval i na stabilizaci výkonnosti, kterou neměl loni nejlepší. „Měli jsme občas propady, čtyři pět výborných utkání a pak zase čtyři horší,“ uvědomuje si liberecký kouč.

Jeho tým odstartoval sezonu domácím vítězstvím 3:1 s Ostravou, v dalším kole ztratil zajímavý dvoubrankový náskok v Mladé Boleslavi a remizoval 2:2. Druhého vítězství se Slovan dočkal v pátém kole, kdy doma udolal 1:0 Pardubice. Před repre pauzou Slovan podlehl Olomouci a Sparta shodně 0:2. S osmi body tak Liberci patří prozatím desátá příčka ligové tabulky. Před derby je však nálada v týmu našeho soupeře bojovná. „Na tréninku bylo na hráčích vidět, že se blíží derby a nic v něm nepodcení. Vím, jaký význam má tento zápas pro fanoušky. Uvědomujeme si to a věřím, že to bude vidět i na hřišti,“ říká před nedělním duelem severu trenér Liberce.

Jablonec je jediným týmem z šestnáctičlenného pelotonu, který čeká na první výhru v nové sezoně. Na svém kontě má prozatím čtyři body za stejný počet remíz. V reprezentační pauze si Látalův celek přeci jen trochu zlepšil náladu bezproblémovým postupem a výhrou 5:1 na půdě Admiry Praha v poháru MOL Cup. Jablonecký kouč Radoslav Látal ochutná atmosféru severočeského derby prvně. „Čeká nás derby. Je to náš třetí domácí zápas po těžkém losu. A dá se říct, že opět s těžkým soupeřem. Měli jsme tu Spartu a Slavii a teď nás čeká derby. Bereme v potaz nejen, že to je derby, ale že je to i důležitý zápas pro nás z pohledu bodového zisku. Když jsem byl hráč, tak jsem derby měl vždy rád, je to něco navíc,“ říká před nedělním měřením sil trenér Radoslav Látal.

Náš tým má na začátku sezony co napravovat. A proti Liberci zrovna tak. Podještědské souboje doposud vyznívaly ve prospěch našeho rivala. Ten ovládl 27 zápasů, Jablonec jen 15, zbylých osmnáct ligových klání skončilo nerozhodně. Kdo bude úspěšnější v derby s pořadovým číslem 61 na Jablonecké Střelnici?


Utkání začíná v neděli 17. září od 15 hodin na Střelnici v Jablonci nad Nisou

Rozhodčí: Berka - Pečenka, Vyhnanovský

Delegát: Příhoda, Rampáček

VAR: Kocourek

AVAR: Machač


Author Jan Bendl
Sdílet článek