Article image

Votroci vyměnili před zápasem s Jabloncem trenéra

Team logo Team logo
FC Hradec Králové FK Jablonec
1:0
FORTUNA:LIGA, 9. kolo ne 24. 9. 2023, 15:00
Reportáž

Zbrusu nový stadion v Hradci Králové si Jablonec vyzkouší prvně tuto neděli v rámci 9. kola FORTUNA:LIGY. Votroci půjdou do zápasu s novým koučem Václavem Kotalem, který na začátku týdne nahradil odvolaného Jozefa Webera.

Hradec se od začátku srpna pyšní novým moderním stadionem pro 9300 diváků. Na tuto parádní arénu, která vyrostla na místě starého Všesportovního stadionu čekali „Votroci“ dlouhou řádku let, teď jsou hrdí, že se první liga vrátila zpět do města po více než šesti letech navíc do toužené nové arény.

Po návratu mezi ligovou elitu hráli Východočeši dvě sezony domácí duely v mladoboleslavské azylu, přesto skončili vždy v první polovině tabulky. V létě proběhla pod lízátky výměna trenéřů, když odcházejícího Koubka nahradil kouč Weber. „Za předchozích trenérů jsme si vybudovali vlastní herní DNA a z něj bychom nechtěli ustupovat i proto padla volba na kouče Webera. Věděli jsme, že u nás bude velký boom okolo stadionu a hlad po fotbale. Proto jsme přivedli Vaška Pilaře a Láďu Krejčího. Oba mají velkou kvalitu a když budou držet zdravotně, pak nám určitě pomůžou,“ vysvětloval změny sportovní ředitel Jiří Sabou. Mimo zmiňované hráče však došlo v kádru i k dalším nemalým rotacím. Odešli Dvořák, Novotný, Ryneš, Kubala, Čihák, Trusa i brankář Reichl. Místo nich klub angažoval útočníky Šašinku z Ostravy, Juliše z Chrudimi a Haise z Budějovic. Dále mladého brankáře Zdražila, exjablonekého obránce Heidenreicha a záložníka Čmelíka. Sportovní ředitel ale před nadcházející sezonou nekladl na tým přehnané nároky. „Jsme pokorní, chceme se vyhnout barážové skupiny a pokud skončíme do desátého místa, bude to pro nás úspěch,“ řekl před startem sezony Sabou.

Votroky čekal na úvod ligové soutěže těžký los, ze dvou venkovních zápasů na hřišti Slavie a Plzně, však vytěžil Hradec bod za remízu ve Štruncových sadech a pak už se čekalo jen na slavnostní otevření domácí nové arény. To se vydařilo na jedničku, Weberova družina ve skvělé atmosféře vyprovodila České Budějovice výhrou 5:1. V dalším domácím představení Východočeši porazili 2:0 i Zlín a vše vypadalo poměrně růžově. Jenže přišla domácí porážka 1:3 s Olomoucí, nepřesvědčivý výkon v poháru v Soběslavi a především výbuch 1:5 v posledním kole v Mladé Boleslavi, načež byl kouč Weber v pondělí od týmu odvolán a jeho nástupcem se stal zkušený lodivod Václav Kotal. Sportovní ředitel Sabou výměnu vysvětloval hned vzápětí. „Proběhly u nás velké změny – nový stadion, nová éra, velký zájem veřejnosti a vysoká očekávání celkově. V takové situaci měl Jožka Weber vstup do nového prostředí o to komplikovanější. Stojím si za tím, že je dobrý trenér, ale tady to do sebe prostě nezapadlo. Situaci kolem trenéra beru částečně i na sebe. Úplně jsem neodhadl, jak těžké to Jožka v novém angažmá bude mít. Když vidím, že něco nefunguje, je lepší přiznat si chybu včas a přistoupit k nápravě, než abychom se trápili a jen oddalovali rozhodnutí, které by v budoucnu stejně přišlo, třeba v ještě horší situaci,“ dodal hradecký funkcionář.

Od úterý tak hradeckému týmu velí týmu Hradečák srdcem i duší Václav Kotal. „Prostředí je tu neskutečné a o to větší je to pro nás zodpovědnost, abychom divákům něco nabídli. U mě je na prvním místě organizace hry. Chci vědět, jak hráči přemýšlejí. Naše postavení v tabulce a zisk bodů není ideální, ale liga je vyrovnaná a rozhoduje každé utkání. Musíme se zkoncentrovat na následující tři zápasy. Za ten týden se toho moc změnit nedá. Po nepříjemné sérii nás čeká jako první Jablonec. Jeho zápasy jsem viděl a myslím si, že jeho postavení nevypovídá o jeho výkonnosti. Přesto věřím, že kluci udělají vše pro to, aby tři body zůstali doma,“ říká po uvedení do funkce nový hradecký kouč.

Na začátku nového ročníku FORTUNA:LIGY si nepříjemným obdobím prochází také Jablonec, který stále jako jediný čeká na tříbodovou injekci. Prozatím pět získaných bodů za stejný počet remíz stačí v průběžné ligové tabulce jen na čtrnáctou příčku. „Pokaždé chceme vyhrát a platí to i tentokrát. Chceme navázat na druhý poločas z derby, kdy jsme nehráli špatně, měli jsme šance a mohli jsme zápas otočit na svou stranu. Takže podat takový výkon, aby to stačilo na tři body,“ říká před nedělním zápasem trenér Jablonce Radoslav Látal. Náš nedělní soupeř sáhl ke změně na pozici hlavního trenéra a trochu tím zkomplikoval přípravu našeho realizačního týmu na nadcházející zápas. Nový trenér je vždy nový impulz pro mužstvo, každý trenér má nějaké své představy, takže určitě nějaké změny budou. Uvidíme, jestli v rozestavení nebo ve hře. Je to pro nás trochu nečitelné, ale jak jsem říkal, my bychom chtěli navázat na druhý poločas z derby,“ dodává jablonecký trenér.

Oba týmy se v ligových soubojích potkaly už přesně třicetkrát. O mnoho lepší bilanci však z těchto soubojů mají jablonečtí fotbalisté, kteří ovládli 15 zápasů, Hradečtí vyhráli jen dvakrát a zbylých 13 duelů skončilo nerozhodně. V jakém rozpoložení se Jablonec ukáže ve zbrusu nové aréně Hradce Králové?


Utkání začíná v neděli 24. září od 15 hodin v Hradci Králové

Rozhodčí: Machálek - Hájek, Lakomý - Hocek.

Delegát: Zlámal, Kruliš.

VAR: Adámková. AVAR: Černý.


Author Jan Bendl
Sdílet článek