Article image

Jablonec míří do Plzně, chce navázat na Slovácko

Team logo Team logo
FC Viktoria Plzeň FK Jablonec
3:2
FORTUNA:LIGA, 11. kolo ne 8. 10. 2023, 18:00
Reportáž

Před druhou reprezentační pauzou cestuje náš Jablonec na západ Čech. V Doosan aréně ho čeká souboj s Viktorií Plzeň, která obhajuje loňské třetí místo a stejnou pozici drží i před nedělním vzájemným soubojem.

V Plzni se v létě dočkali touženého příchodu nových majitelů, většinového podílu v klubu se chopila rakousko-švýcarská podnikatelská skupina FCVP GmbH. Noví vlastníci by rádi dávali prostor mladším hráčům a svůj A-tým chtějí vidět ve špičce tuzemské ligy s pravidelnou účastí ve skupině evropských pohárů.

Po osmi letech se do Štruncových sadů vrátil trenér Miroslav Koubek, jenž nahradil Michala Bílka. Nejstarší kouč v ligovém kolbišti si západočeské nabídky nesmírně vážil a hned začal pracovat na okysličení kádru. Do tým zapracoval záložníky Traoreho a Cadua, prostor dostali ofenzivně ladění Durosinmi či Šulc.

Začátky ale nebyly úplně jednoduché, v úvodním kole Plzeň nečekaně prohrála v Teplicích a následně nezvládla ani domácí zápas s Hradcem. Náladu si ale plzeňští fotbalisté postupně zlepšovali postupy ve zrádných předkolech Konferenční ligy, kde nesměli ani jednou zaváhat. Postupně vyřadili kosovskou Dritu (0:0 a 2:1), maltskou Grizu (4:0 a 2:0) a toužený postup do základní skupiny stvrdili přes kazašský Tobol (2:1 a 3:0). Cíl Viktorie byl tedy splněn a kromě tučné prémie do klubové kasy se na podzim těší v Doosan aréně v základní skupině na souboje s Dinamem Záhřeb, kazašskou Astanou a kosovským Ballkani.

V lize západočeský tým začal vyhrávat a rozstřílel se i k nebývale vysokým hokejovým výsledkům, například 7:1 ve Zlíně či 6:2 s Pardubicemi. Plzeň sice v posledním ligovém kole ztratila dlouhou sérii vítězství, když v třaskavém souboji podlehla na Letné Spartě 1:2. Porážka však na Koubkových svěřencích zřejmě nezanechala větší stopy, protože ve čtvrtek Viktorie vyhrála v rámci Konferenční ligy v daleké Astaně 2:1 a v evropské soutěži zůstala bez ztráty kytičky. Poslední série Plzně je tak úchvatná, ze čtrnácti soutěžních zápasů hned třináct vyhrála!

Jablonec v posledním ligovém kole konečně utnul čekání na první výhru a doma po dobrém výkonu porazil Slovácko 2:0. Teď bude Látalův tým čelil favoritovi, který má za sebou v tomto náročné cestování. „Mají za sebou těžký zápas v Konferenční lize. Víme, že Plzeň má teď formu, v lize dvakrát rozdávala dárky vysokým skore. Známe jejich kvalitu. Jedeme ale do Plzně navázat na výkon se Slováckem. Ten zápas jsme zvedli velice dobře a to i po kondiční stránce. Čekáme na zdravotní stav hráčů, někteří jako Černák a Pleštil jsou na hraně,“ informuje jablonecký kouč. Ten už bude mít k dispozici po odpykání trestu za čtyři žluté karty záložníka Filipa Součka.

Ve vzájemných ligových kláních má lepší bilanci náš soupeř, který vyhrál 25 zápasů z 52 odehraných duelů. 15 duelů vyhrál Jablonec a 12 soubojů skončilo remízou. Kdo si připíše body před druhou reprezentační pauzou?


Utkání začíná v neděli 8. října od 18 hodin v Doosan Aréně v Plzni

Rozhodčí: Berka - Nádvorník, Leška

Delegát: Král, Ubias

VAR: Kocourek

AVAR: Šimáček


Author Jan Bendl
Sdílet článek