Article image

Jablonec v sobotu na pažitu rozjeté Ostravy

Team logo Team logo
FC Baník Ostrava FK Jablonec
0:1
FORTUNA:LIGA, 13. kolo so 28. 10. 2023, 18:00
Reportáž

Jablonec bude v sobotní podvečer čelit rozjetému Baníku Ostrava. Ve Vítkovicích narazí na Hapalův tým, který už devět soutěžních zápasů neprohrál a je už na páté příčce ligové tabulky.

V Ostravě nechtěli po loňské sezoně opakovat jarní boj o záchranu a konečné jedenácté místo. I proto se výrazně měnil kádr. Skončil brankář Laštůvka, odešel Plavšič, Cadu, Tijani, Kuzmanovič, Svozil, Smékal i Fleišman. Přišlo hned jedenáct nových jmen, mezi nimi ofenzivně ladění Ewerton, hradecký Kubala a nigerijský útočník Tanko. „S kádrem který máme, bychom se chtěli posunout dál a hrát v horních příčkách,“ přál si před sezonou šéf sportovního úseku Baníku Luděk Mikloško a trenér Pavel Hapal mu přitakával. „Jsme teď variabilnější, rychlejší a pohyblivější. Možná nám bude chvilku trvat, než si vše sedne. Ale vymlouvat se na to nebudeme,“ konstatoval před sezonou kouč Baníku.

A měl svým způsobem pravdu. Slezané totiž v prvních třech bodech uhráli jediný bod za domácí bezbrankovou remízu a nálada byla mizerná. Jenže po bídném startu se Ostravští zvedli a po dvanácti kolech jsou nyní už pátí s pouhou jednobodovou ztrátou na třetí Plzeň! Baník má aktuálně devíti zápasovou šňůru duelů bez porážky, navíc na domácím hřišti letos ještě nenašel přemožitele. „Nejvíc mě na tom těší, že se naše mužstvo herně zvedá každým zápasem. Ale pořád máme na čem pracovat a v čem se zlepšovat. Teď ale ještě něco hodnotit, je ještě zbytečné,“ zůstává nohama na zemi Hapal.

To Jablonec má nepříjemné starosti. Po podobném letním obrodu jako ve Slezsku se stále nemůže rozehrát ke stabilním výkonům. Jediná výhra za dvanáct kol tak náš tým přikovala až na předposlední místo tabulky. „Čeká nás hodně těžký soupeř. Víme, že Ostrava je momentálně v laufu, několik kol neprohrála, hlavně v domácím prostředí je velice silná za podpory výborných fanoušků. Samozřejmě s naší situací se musíme nějak vypořádat, hlavně poučit se z věcí, co jsme dělali špatně v minulých zápasech. Musíme se pokusit nějaké body v Ostravě urvat,“ říká před sobotním zápasem trenér Jablonce Radoslav Látal, kterému se již vrátili uzdravení hráči Filip Souček, Dominik Pleštil a Michal Černák. Karetní trest si odseděl také Haiderson Hurtado. V léčení naopak pokračují Daniel Souček a Václav Drchal.

Oba kluby čeká v sobotu večer jubilejní 60. vzájemný ligový zápas. 21 duelů z toho vyhrál Jablonec, Baník bral výhru 14x a hned 24 zápasů skončilo remízou. Nejčastějším výsledkem těchto klání je pak remíza 1:1, která se zrodila hned 12x. V loňské sezoně jsme s Ostravou neprohráli, v domácím prostředí jsme s jejich fotbalisty dvakrát remizovali 1:1 a z Vítkovic jsme si odvezli výhru 2:1.


Utkání začíná v sobotu 28. října od 18 hodin na Městském stadionu Ostravě Vítkovicích

Rozhodčí: Klíma - Kubr, Pečenka

Delegát: Beneš, Farský

VAR: Machálek

AVAR: Podaný


Author Jan Bendl
Sdílet článek