Article image

V neděli přivítáme tabulkové sousedy z Pardubic

Team logo Team logo
FK Jablonec FK Pardubice
2:1
FORTUNA:LIGA, 16. kolo ne 26. 11. 2023, 15:00
Reportáž

Důležitý souboj dvou třináctibodových týmů ze spodu ligové tabulky čeká na jablonecké fotbalisty po reprezentační pauze. Na Střelnici v neděli odpoledne přivítáme tým Pardubic.

Poslední reprezentační pauza letošního roku je za námi. Čeští fotbalisté se kvalifikovali na vytoužené EURO 2024 do Německa a tak přichází na řadu opět program FORTUNA:LIGY, v které zbývá odehrát do svátků ještě čtyři ligová kola. Z nich hned tři odehraje Jablonec doma na Střelnici.

Prvním z domácích soupeřů je celek Pardubic, který okupuje čtrnáctou příčku se stejným bodovým ziskem jako náš Jablonec. V neděli na Střelnici tak půjde o další velmi důležitý zápas. Perníkáři jsou nejméně produktivním týmem celé ligy, v patnácti zápasech vstřelili jen 11 branek. „Je to náš největší problém. Do šancí se tlačíme, ale nedokážeme je proměnit. Někdy hrajeme až moc na krásu. Některé věci musíme zjednodušit a tlačit se více do koncovky. Často máme sice ve vápně slušný počet hráčů, ale chybí nám odvaha se ve vápně s obránci o to poprat,“ myslí si kouč východočechů Radoslav Kováč.

Když si na konci října Pardubice odvezly tři body za výhru 1:0 z Budějovic, vypadalo to, že jsou na tabulkovém vzestupu. Jenže před reprezentační pauzou přišly dvě porážky 0:1. Nečekaná domácí prohra s obrozeným Zlínem a poté těsná prohra v Mladé Boleslavi. Krajní hráč Pardubic Dominik Mareš před nedělním soubojem v Jablonci říká. „Musíme už začít dělat výsledky. V Jablonci to bude asi hodně soubojové. Dost bude záležet i na terénu. Čeká nás asi fyzicky náročný zápas. Pokusíme se vycházet z dobře zabezpečené obrany. Když na hřišti necháme všechno, tak můžeme uhrát nějaké body,“ říká před soubojem mladý hráč soupeře.

Jablonec si v reprezentační pauze zajistil postup do jarního čtvrtfinále MOL Cupu po výhře 2:1 v Českých Budějovicích. Celkově teď Látalův tým pět zápasů neprohrál a v neděli na to bude chtít navázat proti Pardubicím. Abychom potvrdili bod ze Zlína, bylo by doma dobré vyhrát. „Chceme zápas zúročit bodově. Jestli má mít bod ze Zlína nějakou cenu, tak potřebujeme porazit Pardubice. Body potřebujeme jako sůl, máme teď dva domácí zápasy za sebou a chceme v nich bodovat,“ říká před nedělním zápasem trenér Radoslav Látal. Postup v poháru MOL Cup přes České Budějovice by také hráčům mohl pomoct být do závěru podzimu sebejistější. „Bereme to tak, že jsme pět zápasů neprohráli, trochu se nám vykrystalizovala sestava a ustálilo se to. Kluci si na sebe zase více zvykli. Když to vezmeme od začátku přípravy, tak Štěpán (David Štěpánek) byl dlouho zraněný, teď se dostal do sestavy a sedí nám to. Na zápas v Českých Budějovicích jsme se hodně připravovali, chtěli jsme postoupit a dostat se do jarní fáze. A teď máme před sebou tu druhou část, do konce podzimu máme čtyři zápasy a je potřeba bodovat v lize, abychom se dostali do klidnějších středních pozic,“ dodává trenér Radoslav Látal.

Mezi oběma kluby půjde dnes teprve o desátý vzájemný ligový duel. Bilance těchto zápasů je neuvěřitelně vyrovnaná, každý klub 3x vyhrál, 3x prohrál a 3x remizoval. Ve 2. ligovém kole letošního podzimu jsme na východě Čech remizovali 0:0, když jsme nedokázali zužitkovat 66 minut dlouhou přesilovku proti deseti.


Utkání začíná v neděli 26. listopadu od 15 hodin na Střelnici v Jablonci nad Nisou

Rozhodčí: Volek Stanislav - Paták Jan, Dohnálek Jan

Delegát: Kureš Jiří, Hrinko Martin

VAR: Zelinka Miroslav

AVAR: Kvítek Michael


Author Jan Bendl
Sdílet článek