Article image

Jablonec – Pardubice 2:1, dvougólový Kratochvíl byl u všeho!

Team logo Team logo
FK Jablonec FK Pardubice
2:1
FORTUNA:LIGA, 16. kolo ne 26. 11. 2023, 15:00
Reportáž

Dramatický zápas plný zajímavých momentů byl k vidění v nedělním zápase Jablonce s Pardubicemi. Náš tým musel otáčet nepříznivý vývoj, ale především zásluhou dvougólového střelce Kratochvíla bere důležité tři body za výhru 2:1!

Poslední listopadový víkend už naplno zužovala Jablonec paní zima, s přívaly prvního sněhu si však rekonstruované hřiště poradilo. Trenér Látal ponechal v zimních podmínkách podobnou sestavu jako z pohárového utkání v Českých Budějovicích s jedinou vynucenou změnou, Polidara nahradil Černák.

První šanci měl Alugue, v souboji s Halinským čistě obral posledního hráče Pardubic o balon, jenže poté zakončil z úhlu jen slabě. Ve 12. minutě Jablonečtí odvrátili hostující střelecký pokus na rohový kop, po něm ale nechali v náběhu na malém vápně trestuhodně neobsazeného Mareše, míč se po jeho zakončení ve skrumáži odrazil ke Zlatohlávkovi, který měl snadnou úlohu poslat svůj tým do vedení – 0:1!

O pět minut později posadil přesný centr na hlavu Tekijaški Krulichovi, jenže ten poslal balon přímo do rukavic připraveného brankáře Budinského. Srovnáno mohlo být i v 21. minutě, Tekijaški adresoval přizemní balon skrz celé vápno na osamoceného Alegueho, jenže ten rozezvonil tyčku hostující branky! Z dálky neuspěl se skákavým pokusem ze střední vzdálenosti ani Pleštil. V 25. minutě mohlo být s domácími amen, Pardubice podnikly rychlý brejk, který zakončoval dobře Daněk, brankář Hanuš míč dokázal vyrazit k nohám překvapeného Patráka, který ho zblízka naštěstí nedokázal umístit do sítě!

Domácí diváci se drželi za hlavu když se Tekijaški probojoval do vápna a měl ideální možnost zakončit, jenže nesmyslně volil centr na obsazené spoluhráče. Ve 36. minutě však už Střelnice propukla v jásot. Jablonci se sice nepovedl rohový kop, přetaženého míče se zmocnil Černák a poslal do vápna skvělý centr, který hlavou přizvedl k tyči pardubické branky Kratochvíl a bylo srovnáno na 1:1!

Jablonec dál utahoval šrouby a přitlačil hosty. Tři minuty před přestávkou po zmatcích v pardubické obraně srazili obránci střelu Alegueho k Pleštilovi, který napálil míč do břevna! Akce pokračovala a další tvrdý střelecký pokus Černáka k tyči dokázal Budinský vyrazit na roh.

Jenže s vypršením řádné hrací doby první půle přišel šok, Kratochvíl ve vápně fauloval hostujícího Ortize a rozhodčí Volek nařídil penaltu pro Pardubice. Jenže náš gólman Hanuš Daňkovi pokutový kop fantasticky vykopl v pádu nohou a podržel naše barvy!

Dramatický zápas pokračoval i po změně stan, po čtyřech minutách hry vystihl rozehrávku brankáře Budinského Hurtado a z úhlu skoroval, jenže rozhodčí branku neuznal kvůli porušení pravidel při rozehrávce. To rozlítilo jablonecké hráče i lavičku našeho týmu. Po uklidnění vášní pokračoval Jablonec v dobývání hostující branky. Hlavička Tekijaškiho po rohu skončila metr vedle tyče. Z úhlu nepřekonal Budinského střelou ke vzdálenější tyči Pleštil. V 67. minutě vyslal do brejku střídající Jovović Alegueho a ten po parádní akci zakončil těsně nad vzdálenější břevno. V 71. minutěAlegue přihrával v hostujícím vápně pod sebe na Černáka, jenže jeho střelu skvěle vyrazil Budinský! Čtvrt hodiny před koncem kopal Jablonec přímý kop poblíž brankové čáry, z něj pálil na branku Černák a Budinský jeho bombu vyrazil, následoval hlavička Štěpánka, kterou z pod břevna vytáhl Budinský, vyražený míč rybičkou dopravil do sítě záložník Kratochvíl – 2:1! Jablonecký záložník byl tak obětavý, že poté co vstřelil branku, narazil hlavou do tyče a musel otřesený střídat!

Parádní uvolnění poté v útoku předvedl Martinec, jenže ránu mu skvěle zneškodnil opět famózní Budinský. V nastaveném čase měl Jablonec definitivně šanci rozhodnout z přečíslení, jenže proti Budinskému znovu neuspěli v jasných gólovkách střídající hráči Jovović a poté i Hübschman!

Jablonec i poté dovedl zápas do vítězného konce a připsal si na podzim teprve druhé domácí vítězství.


Author Jan Bendl
Sdílet článek