Article image

Penalta byl zlomový moment zápasu, shodli se trenéři

Team logo Team logo
FK Jablonec FK Pardubice
2:1
FORTUNA:LIGA, 16. kolo ne 26. 11. 2023, 15:00
Reportáž

Trenéři Pardubic a Jablonce se po zápase (2:1) shodli, že stěžejním momentem celého střetnutí byla neproměněná penalta Pardubic v nastavení prvního poločasu. Jablonecký kouč si pochvaloval především průběh druhého poločasu.

Nelibě nesl porážku v Jablonci hostující kouč Radoslav Kováč. „Terén byl dobře připravený, bylo to super. Dalo se na tom hrát. Je tu nový trávník a Jablonci za to patří respekt. Začali jsme na tom pažitu velmi dobře. Vedli jsme a do třicáté minuty jsme měli i další šance. Jenže jejich řešení nebylo dobré. Chybí důraz a větší agresivita. Fotbal je o gólech a to je náš problém. Daněk se do šancí dostává, ale zatím neproměňuje. Efektivita našich klíčových hráčů je slabá. Myslím, že do půlhodiny hry jsme tu měli vést o dva góly. Pak jsme dvakrát nevykopli balon z našeho vápna, ztratili jsme to a potrestalo nás to vyrovnáním. Do poločasu tam byl nějakých deset minut chaos. Pak jsme se zase nadechli, přišla na konci první půle penalta, kterou jsme neproměnili. To byl zlomový moment celého zápasu. Jablonec v druhém poločase rozhodl po standardce. Mrzí mě, že jsme tam byli všichni pod míčem. Domácí tam třikrát na brankáře doráží, v tu chvíli to musí přeci letět na tribunu. Tam jsme to neuhráli. Byl to zápas o šest bodů. Měli jsme to lepe vyřešit v prvním poločase,“ smutnil kouč Pardubic.

Teprve druhá domácí výhra po zápase hřála našeho kouče Radoslava Látala. „Cítili jsme, že to je hrozně důležitý zápas. Pardubice jsou nepříjemné, mají velice běhavé hráče. A taky to potvrzovaly, hrozily nám z každého brejku. První půlhodina byla z naší strany velice špatná. Dostali jsme branku a nehráli jsme to, co jsme chtěli. Pomohl nám vyrovnávají gól na 1:1 ještě před poločasem. Tam jsme se trochu nakopli. Přiznávám, že v poločase jsem byl zlý. Nakopl nás až týmový výkon. Hany (brankář Hanuš) nám zachránil výsledek, když chytil penaltu a ještě jednu šanci. Penalta byla důležitá a zřejmě i rozhodující chvíle zápasu. Kráťa (Kratochvíl) byl dneska u všeho, dal dva góly a zavinil penaltu. Kráťa prostě stihl všechno. Od začátku co jsem tady, je naším problém to, že nemá kdo dát gól, když je ve vápně soupeře nedůraz. Na můj vkus jsme v tom vápně takový jemní, bez důrazu, na to jsem apeloval v poločase. Kráťa moje slova v poločase asi vyslyšel a pak tam dal všechno. Celkově v druhé půli už jsme to byli my. Už jsme byli agresivní a důrazní, měli jsme spoustu šancí, ten zápas jsme mohli klidně rozhodnout i dříve. Jsme ale šťastní za tři body. Pátý zápas jsme neprohráli, chceme tu sérii držet. Za týden nás čeká další domácí zápas, přichystáme se na něj,“ plánoval Látal.

Jeho i celou jabloneckou lavičku rozlítil neuznaný gól Hurtada. „V tu chvíli jsem byl zlej. Neviním rozhodčí, jestli tam může nebo nemůže Hurtado blokovat. Ale proč to nenechal dohrát a nenechal to posoudit VARem? Není přeci možné, aby najednou viděl, že míč jde do brány a on to pískl! Šlo o sekundu. Rozhodčí váhal a najednou viděl míč putovat do sítě a pískal. Tak to asi o tom svém rozhodnutí nebyl tak úplně přesvědčený,“ zlobil se ještě na tiskové konferenci trenér Jablonce.

Náš lodivod po zápase děkoval všem, kteří se zapříčinili o perfektní stav hrací plochy. „Chtěl bych poděkovat našim trávníkářům. Včera jsme měli na hřišti nějakých dvacet až třicet centimetrů sněhu. Hřiště bylo kompletně pod sněhem a je až neuvěřitelné, jaké kvalitní hřiště dnes připravili. Dál topíme na plné obrátky. Zítra má zase padat celý den. Pozitivní je, že to hřiště není ani po zápase rozbité,“ všiml si po zápase Látal. Jeho týmu už ale vrtochy počasí začínají dělat nepříjemnosti v tréninku, což nový kouč poznává na severu prvně. „Trénování je tu složité. Ve čtvrtek jsme přijeli na stadion, pršelo. Za hodinu vyjdeme ven na trénink, sněžilo a museli jsme kvůli tomu do haly. Odpadl nám tudíž čtvrteční trénink na taktické věci. V sobotu jsme taky museli z umělky dřív, když tak strašně sypalo. Je to složité. Máme sice krytou vyhřívanou halu s umělkou, ale ta nemá potřebné rozměry, kde můžeme udělat kvalitní trénink. V ní nemůžeme udělat nějaké běžecké věci a dostat kluky do tempa,“ specifikuje problémy Látal, který poznává drsnější zdejší klima. „Moc tohle neznám. Kdy jsem byl v Bělorusku, tak tam jsme utíkali pryč za teplem. Kluci si tu ze mě dělají srandu, že jsem spíš letní typ. Tohle nemám vůbec rád, těžko to koušu. Vždycky přijedu z Olomouce, kde je 5°C a tady mrze a sněží a já jsem jak v Jiříkově vidění. Ty podmínky tu jsou fakt těžké. V pátek jsem byl na hokeji v Liberci, tam nic a tady tolik sněhu,“ pousmál se Látal na závěr tiskové konference, po které bral jeho tým tři důležité ligové body.


Author Jan Bendl
Sdílet článek