Article image

Otřesený Kratochvíl nevěděl, jak vstřelil vítězný gól

Team logo Team logo
FK Jablonec FK Pardubice
2:1
FORTUNA:LIGA, 16. kolo ne 26. 11. 2023, 15:00
Reportáž

Ústřední postavou nedělního vítězství s Pardubicemi (2:1) byl jablonecký záložník Miloš Kratochvíl. Nejdříve hlavou srovnal na 1:1, poté vyrobil penaltu, kterou hosté neproměnili. Čtvrt hodiny před koncem nakonec obětavou rybičkou strhnul vedení na naši stranu, ač při tom ošklivě narazil hlavou do pardubické tyče a jeho tvář zdobila po zápase pěkná boule.

S Pardubicemi jsme odehráli zajímavý zápas, v kterém jsi byl u všechno pozitivního i negativního.

Je to tak. Naštěstí to pro nás dopadlo dobře. Byl tam i můj faul před poločasem, u něj bylo klíčové, že nás Hany (brankář Hanuš) podržel a chytil to. Kdybychom šli do kabin za stavu 1:2, bylo by to o hodně těžší. Ale ještě před poločasem jsme tam měli šance, bylo tam třeba to břevno.

Rozhodl jsi gólovou rybičkou po neuvěřitelných třech šancích, které pochytal znamenitý brankář Budinský. Co přesně se tam pak stalo?

Moc jsi to nepamatuju. Asi jsem si tam dal hlavou do tyče. Ani nevím, čím jsem ten gól dal. Snad mám krční páteř v pořádku, jen mě teda trochu bolí hlava. Důležité ale je, že tam padl gól a zvládli jsme to vítězně.

Gól nebyl předtím uznaný Hurtadovi, protože aktivně bránil brankáři. Znáš to pravidlo?

Pamatuju si, že takhle dával Benzema gól v Lize mistrů. Říkal jsem si, že by to mohlo platit. Ale rozhodčí zapískal o trochu dřív, než míč od Hurtyho (Hurtado) překročil brankovou čáru. Přiznám se, že přesně nevím, jak to teď je. Nedokážu tedy odpovědět, jestli to bylo správně či nesprávně posouzené.

Dva góly v lize pro tebe nejsou premiérové, že?

Nejsou. Dvakrát jsem se tehdy trefil ještě do sítě Příbrami, když byla v lize. A pak ještě v Konferenční lize tady na Střelnici se Žilinou.

Ale dva góly v zápase hlavou, takový počin asi ještě ve statistikách nemáš, ne?

(smích) Tak to určitě ne. I když já vlastně pořádně ještě nevím, jestli jsem dneska dal ten druhý gól ramenem nebo hlavou. Ale jestli hlavou, tak to bude určitě poprvé.

Aktuálně jsme pět soutěžních zápasů v řadě bez porážky. Cítíte se na nějaké vlně?

Je to teď určitě příjemnější než ten začátek, který nebyl herně až tak špatný, jako ty naše výsledky. Dnes bylo důležité ten zápas zvládnout. Jsme za to rádi. A budeme na to chtít navázat i v dalším kole, kdy máme zase doma Teplice. Věřím, že nám ten dnešní zápas pomůže.

Šancí jsme si dnes vytvořili spoustu, ale Pardubice držel nad vodou brankář Budinský. Věřil si, že mu vítězný gól nakonec dokážeme vstřelit?

Věřil jsem nám hodně. V tom zápase to tak asi i mělo být. Měli jsme tam už šance v druhé části první půle, byly tam závary, tyč a břevno. Pak vychytal Hany (Hanuš) tu penaltu. Budínský toho chytil fakt hodně. Myslím si, že naše vítězství bylo zasloužené.

Penalta po tvém faulu na Ortize těsně před odchodem do kabin byla?

Asi jo. Zastavil jsem sice pohyb, ale on byl přede mnou. Asi byla. Ale chvíli předtím na druhé straně na mě taky měla být penalta. Nevím proč a jak to sudí posuzovali, jestli měli nějaký špatný záběr. Jen vím, že jsem si píchl míč před soupeřem, on mi tam dal nohu a bok, to byla za mě taky jasná penalta.

Po nárazu hlavou do tyče jsi byl zjevně otřesený.

Po tom, co jsem narazil, jsem o sobě chvilku nevěděl. Teď se cejtím jakž takž. Nevím ale, čím jsem zakončoval. Spíš jsem cejtil tu tyč na hlavě. Vím, že jsem ležel a kluci na mě řvali góól, je tam! Pak už jsem o sobě nějak věděl. Bolela mě hlava a krk. Teď jsem už v pohodě.

Ještě štěstí, že dnes už se používají tyto moderní brankové konstrukce.

No to určitě. Kdyby to bylo v minulosti, to bych jsi tady asi s vámi nepovídal a nebyl tady. Byl bych asi někde v nemocnici a bylo by to mnohem horší.

Obličej ti ale zdobí slušná boule. Bolí to?

Trochu bolí. Ale to vítězství tu bolest nějak krotí (úsměv).

Co si říkal na nové hřiště za tohoto zimního počasí?

Super. Na to jaké tu bylo poslední dva dny počasí, tak to bylo hodně dobré. Klouzalo to, ale řeknu to asi takhle. Kdybychom tu dnes měli původní hřiště, tak by to bylo dnes mnohem horší. Teď to nové je prostě super.


Author Jan Bendl
Sdílet článek