Article image

Jablonec pokořil střížkovskou Bohemku

Team logo Team logo
FK Jablonec Bohemians Praha
2:1
Gambrinus liga, ne 9. 11. 2008, 15:00
Reportáž

V utkání 13. kola Gambrinus ligy potvrdil Jablonec roli favorita, když porazil Bohemians Praha brankami Klapky a Lafaty 2:1. Za hosty snížil pět minut před koncem Dobeš.

Jablonec měl od začátku utkání pod kontrolou a soupeř se po většinu utkání pouze bránil. První nebezpečná akce viděly tři tisícovky diváků v 6. minutě, kdy se Lafatův centr odrazil k Michálkovi, ale ten už Wintera nepropálil a následná dorážka byla zblokována.

O minutu později již polovina stadionu křičela gól, když se Lafatova hlavička zblízka zastavila až o boční síť. Branka tak přišla až v 16. minutě. Míč vybojoval Žofčák, Eliáš prošel podél celého pokutového území, přenechal míč Klapkovi a ten přesnou střelou k tyči otevřel skóre – 1:0.

Eliáš si mohl další plusové body připsat a o pět minut později, kdy mu ideálně na hranici šestnáctky namazal Žofčák, ale jeho střela šla nad. V 28. minutě se mohl střelecky chytit spící kanonýr Lafata, když se po přihrávce Žofčáka ocitl sám před Winterem, ale netrefil branku!

Hosté si první šanci vypracovali až v 35. minutě, ale stála za to. Jablonský se po sérii chyb jablonecké obrany ocitl sám na hranici malého pokutového území, ale Špita neprostřelil a následná dorážka Kincla šla do břevna.

Lafata se nedočkal ani v 41. minutě, kdy jeho hlavička skončila na tyči pražské branky a Zábojník již nedostal mnoho prostoru na lepší dorážku než do brankaře.

Po přestávce se dlouho nic nedělo až v 58. minutě vylekal Wintera hlavičkou Zábojník a střížkovský brankař musel míč vyškrabovat u tyčky. Hosté zakontrolvali nebezpečnou hlavičkou Kincla z velmi dobré pozice, ale také Špit svůj tým podržel.

V 68. minutě Lafata konečně ukončil své střelecké trápení a byla to nádherná branka. Do centru z pravé strany se David nádherně položil a akrobatickým kopem překonal bezmocného Wintera – 2:0.

Jablonec druhá branka uklidnila a začal předvádět jednu hezčí akci než druhou, bohužel koncovka již tak zdařilá nebyla. Nejblíže k brance byl v 77. minutě Hamouz, když oklamal obranu soupeře a jeho technická střela skončila těsně mimo.

V závěru si Jablonec zápas zbytečně zdramatizoval další „silvestrovskou“ situací. Špit vyběhl na centr do tmy a míč se po zpětné hlavičce dostal k Dobešovi, který střílel do prázdné branky – 2:1.

Na vyrovnání však již soupeř síly nenašel a naopak mohl ještě inkasovat. Navíc v 90. minutě měl mít Jablonec výhodu pokutového kopu za sražení Hamouze, ale nepískalo se.

Jablonec tak uhrál velmi důležité tři body znamenající posun směrem do první poloviny tabulky.

Author Jiří Šálek
Sdílet článek