Article image

Pěnek: Na fotbal raději budu jezdit do Jablonce než na Spartu

Team logo Team logo
FK Jablonec FC Baník Ostrava
2:1
Gambrinus liga, po 17. 8. 2009, 17:30
Reportáž

Bývalý ligový útočník Jablonce a Sparty Karel Pěnek si pochvaluje herní styl jakým se prezentuje Baumit a nenechal si tak ujít zápas s Ostravou o čelo tabulky. 

Myslím si, že může v Jablonci po dnešním utkání vládnout spokojenost. Souhlasíte?
Naprosto. První zápas se Slováckem jsem sledoval v televizi a musím říct, že už tam se mi Jablonec líbil a je vidět, že mu příliš neuškodil ani odchod výborného Hlouška do Slávie. Hraje útočný fotbal, na který se všichni rádi dívají a můžu Vám říct, že bydlím v Neratovicích a když si po dnešním utkání budu vybírat, zda jít na Spartu nebo na Jablonec, tak dám přednost Jablonci. V současné formě se Jablonec nemusí bát žádného manšaftu.

Říkáte, že Jablonec hraje útočný fotbal, ale přitom spíše posílil díky Drskovi vzadu.
Máte pravdu, ale ono to tak jen vypadá. Jen si to vemte. Pavlík se z pozice stopera vysunul do zálohy a je tam lepší než vzadu. Útočí, střílí a dneska jste viděl, čeho je schopen. A Drsek? To je pan fotbalista! On hraje stopera, ale jen si vemte, kolik už připravil a sám také dal gólů! Navíc je bezchybný vzadu a troufám si říct, že to je v současné době asi nejlepší hráč naší ligy. A kdo se pozorně dívá tak vidí, že zkušení hráči Drsek, Pavlík a Lafata jsou hlavními postavami současného Jablonce a k nim se přidávají i ti mladší.

Jak jste viděl dnešní utkání?
V první půli měl hned v úvodu velkou šanci Lafata a bylo škoda, že nastřelil jen tyč. Bylo vidět, že ostravští budou hodně spoléhat na svou pohyblivou a kreativní zálohu, která se v zárodku snažila narušovat kombinační hru domácího mužstva, ale nutno podotknout, že jim to Jablonec usnadnil několika nepřesnými přihrávkami a z jedné takové padl i gól hostů. Nádherný gól Pavlíka, který ho naštěstí dal ještě před poločasem domácí dostal do hry a pak už byl Jablonec jasně lepší, vytvářel si šance, zcela zaslouženě přišel i gól Drska a za stavu 2:1 měl přijít po velkých šancích Lafaty a Vukoviče i třetí. Bohužel nepřišel a nakonec jsme se o vítězství třásli.

Věřil jste, že vítězství udržíme?
No, na konci tam sice jednou byl nepříjemný zával před brankou, ale nakonec to kluci dotáhli zcela zaslouženě do vítězného konce. Na mužstvu je vidět práce trenéra Komňackého, ta hra má nějaký smysl.

Vy jste se rozhodl, že vyhlásíte a odměníte nejlepšího hráče utkání a stal se jím Petr Pavlík. Proč zrovna on?
Rozhodoval jsem se mezi Pavlíkem a Drskem. Dal také gól a je vidět, že hru vzadu řídí a kluky svým nasazením a hrou strhává. U Pavlíka rozhodl krásný trestný kop. To se často nevidí.

Vy jste hrával ligu v Jablonci v roce 1971-75 a v tě době na vás chodilo i 18 tisíc diváků. Co říkáte dnešní návštěvě?
Z toho jsem tady trošku zklamaný. Jako bývalý hráč vím, že před plnými tribunami se hraje úplně jinak a tvrdím, že ti současní kluci by před plnými tribunami hráli ještě líp.  


Author Jiří Šálek
Sdílet článek