Article image

42. Podještědské derby hostí Střelnice

Team logo Team logo
FK Jablonec FC Slovan Liberec
2:0
Synot liga, 27. kolo ne 10. 5. 2015, 13:15
Reportáž

Netradičně ve stínu hokejového Mistrovství světa se odehraje 42. Podještědské derby, v kterém přivítá jablonecký klub na své Střelnici rivalský Slovan Liberec!

Slovan si letos prošel opravdu krušnou sezonou. Tým, který nebyl zvyklý na holý boj o záchranu, přezimoval na předposlední - patnácté pozici! Za jarní záchranou měli modrobílý celek vést nový muži u libereckého kormidla - Kotrba s Csaplárem. Nová trenérská dvojice si pod Ještěd přivedla především zkušenosti v podobě stopera Brabce, záložníka Breznanika a útočníka Bakoše. Jenže místo rázného vykročení za záchranou liberečtí doma hned v úvodu jara překvapivě prohráli se Slavií 1:3. Další dvě porážky s Duklou a doma s Teplicemi už klubové představenstvo nezkouslo a narychlo angažovalo k hlavnímu týmu dosavadního trenéra tamní juniorky Vavrušku. I pod jeho vedením si liberečtí sáhli zřejmě na samé dno, ve čtvrtfinále poháru prohráli 1:3 na půdě průměrného druholigového Třince a zde nastal zřejmě zlom v letošní sezoně. „Po tom zápase jsme si vyříkali spoustu věcí. Ten výsledek nás mohl nakopnout, nebo definitivně odsoudit k sestupu. Nás to ale nakoplo, ukázal se charakter a časem přišly i fotbalové věci,“ konstatoval s odstupem času nový kouč Vavruška.

Liberec poté přerušil devítikolovou sérii bez vítězství, doma udolal 1:0 Brno a začala mu svítat naděje na ligovou záchranu. Brzy se zlepšila i samotná hra, Slovan obral o body Boleslav a všechny body uzmul dokonce pražské Spartě! Čtyři kola před koncem ligové soutěže už je Liberec z nejhoršího venku, na sestupové pozice má náskok osmi bodů. „Z Liberce spadla taková ta deka, už není v bezprostředním ohrožení sestupu. Zlepšené výkony potvrzuje i výsledkově,“ říká na adresu soupeře asistent hlavního kouče Jablonce Jiří Chytrý.

Týmy Liberce i Jablonce ztratily před týdnem vyhrané zápasy až v nastaveném čase. Slovan doma přišel o vítězství nad Bohemians díky penaltě, Jablonec musel zkousnout konečnou remízu 1:1 až díky gólu oslabených Teplic dokonce v 93. minutě! „I když to byl plusový bod, převládalo u nás velké zklamání, výhra totiž byla nadosah,“ ohlíží se za posledním utkání Chytrý. Našemu týmu se tak vzdálila druhá příčka už na šest bodů. „Příčku zaručující evropské poháry ale teď definitivně máme, můžeme tak hrát uvolněně a předvést své umění. Liberec u nás bude chtít ukázat, že tam kde je, je neprávem. Bude silně motivovaný, očekávám vyrovnané derby se vším všudy,“ říká jablonecký asistent.

Jablonci se v posledním Podještědském derby podařilo zlomit prokletí stadionu U Nisy, kde historicky poprvé zvítězil brankou Martina Doležala. Křepčení jabloneckých barev na neoblíbeném stadionu nebralo konce. Jablonečtí poté převzali z rukou hejtmana libereckého kraje putovní trofej pro Krále Ještědu o kterou svedou oba kluby v neděli brzy po poledni svůj 42. vzájemný duel.

Protože se utkání hraje na Den matek, připravil klub pro všechny maminky malou pozornost při vstupu na stadion! V rámci doprovodného programu bude k vidění exhibiční vystoupení k MS Freestyle fotbalu či poločasový zápas žáčků Jablonce a Liberce. Chybět nebude ani tradiční bohatá fanzona, její program startuje už s otevřením stadionu v 11:45 hodin.


Utkání začíná v neděli 10. května od 13:15 hodin na Střelnici v Jablonci nad Nisou

Rozhodčí: Hrubeš – Blažej, Hájek

Delegát: Kocourek


Author Jan Bendl
Sdílet článek